Pe noi ne întrebă des lumea ce mâncăm. Se uită la Loli care e ca o vrabie și la mama dodoloață și îi apucă mirarea, probabil. 🙂 Ne întreabă la plural, așa e moda lately. Câți dinți aveți, câți și câte, faceți asta, asta? La început era ciudat, acum nu mi se pare. Suntem, într-adevăr persoane diferite, dar suntem totul una pentru alta. Deci, e ok. Pot să trăiesc cu întrebarea: mâncați  singure cu lingurița, fără să mă simt lezată că eu stiu treaba asta de demult și Loli încă dă de mâncare la toată fața. Să pape și urechea și nasul etc.
Bun. Am plecat de la mâncare, mâncăm fără gluten, fără produse din lapte de vacă, fără nuci, alune și altele din categoria asta, fără produse cu soia și din soia. Recent am testat cartofii și nu a avut mândra vreo reacție. Se pare că îi vom adăuga în mâncare, de acum încolo.
Loli nu a putut fi convinsă să accepte un lapte special pentru cei cu alergie la proteina laptelui. O înțeleg, are gust de pelin. Este caloric, de altfel nu i-ar strica vreo 2 calorii în plus/ zi, dar nu curge pe gât. Așa că îl ascund prin mâncare, i-am dat noaptea în loc de apă. A mers de două ori, apoi a aruncat cana. S-a terminat și cu soluția asta.

Cu laptele vegetal povestea decurge cam la fel. Bem lapte vegetal, mai mult eu. Ea îl întinde pe masă, îmbăiază peștisorul, hainele și ata(gata!). Atât a fost.

Acum am încercat, din nou, laptele de capră. Am mai avut încercări însă fără succes. Nici nu voia să guste. Cine trage un ochi pe aici știe că Loli e mare gurmandă. 🙂 O fi ceva de la faptul că laptele băut acum e de la capre alpine franceze. Nu știu.

Cum a ajuns la noi? Păi așa: suntem matinali, Loli are setat ceasul pe ora 6, hai uneori 6.30 dimineata, și cum deschid telefonul cu ochi cârpiți poate că nu e 6, este măcar 7, iaca repede intră FB-ul cu notificări. Dau repede scroll, invite pagină, postat nu știu cine pe nu știu ce grup. Neinteresant. Mă întorc la pagina la care să dau like. Și citesc acolo, dau like. După câteva ore, să se facă lumină afară, (da?) trimit mesaj și fac comandă. Așa fără să stau pe gânduri. E cu mâncare, nițică răbdare. Sun pe Iulian: pregătește banii, vine pachetul în câteva ore la tine la serviciu.
Ce să fie?
Lapte de capră, brânză de capră de la Preoțescu, crescători de capre. Da, am zis să mai dăm o șansă lactatelor de capră, de fapt lactatelor artizanale din lapte de capră, 100% alpină franceză. Poate nu face vreo reacție alergică moața, prin urmare mai schimbăm și noi una alta prin meniu.

Știind gusturile mândrei în materie de lapte, care nu vine de la sisi, iată surpriză, a gustat din lapte o gură azi, mâine un păhărel mic, apoi jumătate de cana, cana ei (să ne înțelegem, cu puțini ml). Eu în schimb am dat singură pe gât primul litru cumpărat. De când am descoperit alergia Lolitei, urmez aceeași dietă și mi-a lipsit laptele, cu toate că nu am fost niciodată vreun fan, dar de aproape un an lipsă în meniu, îi cam duceam dorul. Cum răceala ne-a lovit săptămâna trecută și butonelul de nas înfundat o enerva la supt, mama (adică eu) a făcut în așa fel încât Loli s-a împrietenit și mai bine cu laptele de capră. Sper să țină și după ce trece răceala: Mama a pus laptele la sticlă, în frigider, ca atunci când ai nasul înfundat să îl încălzim un pic și să bei cu cana ta, asta roz. Pam-pam! Altă idee, mai bună, n-am avut,  pe principiul că înghite ceva, asta a fost. Cele câteva grame care făceau 7 kg, s-au dus și iar suntem la regim de recuperat grame. So, ne punem pe mâncat..

Brânza e bună tare, frumos denumită Zori de zi, prima degustare a fost pe clătitele fără gluten (tocmai ce trecuse bunica pe la noi și ne făcuse un vraf), a ronțăit fără nazurile aferente. Pentru copii (nu numai) o fac fină, ușor de întins, e minunată așa neamestecata cu verdețuri sau cu unt etc șiii no reaction.  Fata mea mănâncă. Nu mult că ține la silueta!
Povestea crescătoriei, pe scurt, o spun proprietarii pe pagina de Fb. Dacă vreți detalii mai multe, puteți să îi întrebați direct, familia Preoțescu este foarte deschisă și vă vor răspunde, cu drag, la întrebări.
Se poate comanda simplu folosind formularul de comandă de aici. La noi primele comenzi au fost doar pentru brânză și lapte, apoi noi ăștia mari am vrut și brânzeturile cu mucegai – Nor creț. Sună bine, nu?  Ne-am pus pe listă, fiindcă necesită un pic de maturare și cererea este mare. Credeți-mă, specialitățile au fost pe măsura așteptărilor.
Deocamdată nu m-am putut organiza să bucătăresc ceva cu lapte sau cu brânză și să inventez vreo rețetă magică pentru Loli, but soon nu se știe poate că voi încerca și asta. Acum mâncăm fără dichis și mă bucur că îi face plăcere, și nu se lasă cu proteste.

IMG-20160322-WA0002

Așa că poftă bună, comandați de curiozitate, apoi vedeți voi …

ps. Noi așteptăm ziua porților deschise. Să vadă Loli căprițele. Va fi în curând, stați geană pe pagina lor.