Sâmbătă care tocmai a trecut era neplanificată pentru o ieșire. Dar după nenumărate permutări, cine stă, cine pleacă, aprobare de la Loli, am plecat să mă școlesc cu părinții digitali din comunitatea Digital Parents Talks într-ale Seo-ului.
Acum stau pe bancă, mândra construiește chestii cu nisip și eu încerc să pun cap la cap ce am auzit și încercat să pricep despre ce înseamnă SEO în 2018.
Alexandru Guzi ne-a plimbat prin SEO, de știți vorba, am plecat într-un fel și am venit în altul. Așa și eu.
Ordonat, pe cât am putut, notițele mele:
- SEO a devenit important prin 1990. Am căutat și eu ce spun alții, se pare că e precum inventarea strânsului de mână, nu e dată fixă, undeva în jurul1990.
- Era nevoie de ordine prin Google, SEO catalogează rețeaua web.
- Cât a evoluat SEO din 1990? Mult!
Dacă la început era ușor pentru cei ce-l foloseau, clar între timp s-a complicat. Dacă știai să folosești keywords-urile era bine.
De prin 2014 s-au pus în mișcare 200 de ranking factors, din 2018 – 800 de RF – care sunt de fapt niște roboți ce urmăresc în site-ul tău :
– cât de usor poți fi citit
– cuvintele cheie
– vechime site
– timpul de încărcare
– lungimea textului
– structura text (titlurile, subcategoriile, list order – sfat de la Andrei să folosim number bullet, nu doar bullet simplu, mult mai eficiente aceste liste ordonate în SEO, îi plac lui Google)
– imaginile
– link-urile – backlink, pingback
– comentariile
Tot la ranking factor intră Google Analytics. Da, cică era și în 2014. Cine ar fi crezut? Se vede că am îmbătrânit, anul nașterii fetei mele mi se pare hăt-hăt.
Chiar și erorile se încadrează la ranking factors.
Din 2014 – Google a făcut cea mai mare curățenie din istoria SE. Site-uri rankate bine au căzut din cauza tehnicii black hat. Se pare că SEO se divide în black, white, grey hat. BLH – înseamnă optimizare totală sau over optimization.
De exemplu, este foarte bine să ai acum keyword principal în domeniu gen fashion, ceai, numai că devin black hat la un moment dat. Na, mai pricepe ceva.
Pe viitor, Alexandru a spus, este de preferat să avem domeniu pe brand, și tot de preferat să avem un pseudonim, tot ce facem să fie pentru brand și nu pe focus target, doar ceea ce scriem să fie targetat. Pfuu, get it? Eu rumeg încă.
Dacă te apucă să îți faci un subdomeniu ca să cuprinzi keywordul principal care apare în primele căutări pe Google, nu e over optimizare acum, dar va fi pe viitor. Orice subdomeniu este un domeniu nou. Din punct de vederea SEO începi de la zero, nu îți folosește. Mai bine o categorie nouă care să cuprindă keywordul respectiv.
4. SEO în 3 pasi:
- structura – cum faci?
- conținut – ce să ai în vedere pentru un conținut de calitate
- promovare – tehnici bune de promovare
1.1. Folosim sau nu keywords-urile? Da. Neapărat. Unii propun topics – definit ca o structură care oferă rezultatul final. Se pare că trebuie combinați deoarece noi căutăm și după keywords dar și după topics. Adica teavă spartă dar și 3 metode cum să repar țeava ca să nu curgă apa. Practic se aseamănă, doar că pentru tine care scrii, ca să apari în căutare cât mai sus, trebuie să fie totul concret altfel se diluează informația.
1.2. Keywords-urile le punem în titlu, în link, dar în text să fie bine mascat. Nu e musai tot timpul să fie verde în Yoast. Faci over optimization și nu asta îți dorești.
1.3. AMP – major ranking factor, cine nu îl are va dispărea din căutare pe mobil. Traficul pe mobil este de 80%, prin urmare e musai sa ai AMP.
AMP pe numele întreg accelerated mobile page, nu înseamnă mobile friendly sau oprimizare pentru mobil ci înseamnă ca site-ul să fie în versiunea lui de mobil, special focusată pentru indexarea pe mobil. Nu trebuie să faci cod în spatele site-lui, există tool-uri pentru a verifica dacă site-ul este accelerated și a-l optimiza astfel.
Ia faceți o verificare: https://search.google.com/test/amp

1.4. Orice site pentru a fi relevant pentru Google trebuie sa aibă implementat Google Webmaster Tool.
1.5. Robots. txt. – daca nu îi ai pe acești roboți, crawlerii (alți roboți) de la Google investesc mult timp să îți verifice site-ul și nu e eficient când vrei sa urci în căutare. Cum verifici? Tastezi domeniu/robots.txt
Nu am înțeles exact mai departe, iată un link util – http://www.robotstxt.org/robotstxt.html
1.5. Prietenie mare cu Google Analytics – de preferat să avem rapoarte lunare, pentru fiecare pagină.
Bounce rate mare – înseamnă că se încarcă greu site-ul, că am implementat ceva greșit pe lângă faptul că cititorul nu a găsit informația de care avea nevoie, nu navighează în continuare pe site.
1.6. Categoriile din site sa fie bine oprimizate, sunt silent structures. Nu deschid categoria în altă pagină, link-urile interne dintr-o categorie trebuie să se deschidă în altă pagină.
1.7. Imaginile contează să fie optimizate. De evitat 1.jpg, 2.jpg
1.8. Breadcrumbs-unde apare pagina, calea către produsul final, pagina face parte din structura ce prezintă un produs. Se poate face cu un plugin și trebuie să fie relevant pentru pagina, nu pentru toată structura site-ului.
2. Conținut
2.1 Schema H-urilor este următoarea:
- H1 titlul cel mai important
- H2 concluzia articolului, poate fi folosit de mai multe ori, dar în formula H2, H3, H2
Dacă H sunt puse aiurea crawlerii de la Google ies de pe site. Nu îl indexează.
2.2. LSI – Latent Semantic Indexing
De exemplu: pentru un keyword greu de rankat (din motiv de competiție) folosesc acest tool pentru a dilua keywords-urile, adică pentru a găsi keywords-urile apropiate, sinonime pentru a explica keywords-ul principal.
Procentul keywords în text de 3-4% se prefera până prin 2O14, acum 1%, ca să nu fie over optimization.
2.3. Semantic Wise Content – ține de îmbunătățirea calității conținutului.
2.4. Keyword research – nu dorești doar volum literar ci și calitate din punct de vedere tehnic.
3. Promovare
- Instagram cea mai buna strategie de promovare, plătite merg mai bine ca Fb. Facebook-ul are un reach destul de mic lately. Istagramul a lansat și Instagram TV, recent, 20 iunie.
- Pinterest – de viitor, la noi nu e așa utilizat
- Youtube– grijă la ce promovăm, nu indexeaza nișele tabu- politica, copii etc
- grupuri, forumuri – Nu contează momentul postării atât de mult, pentru că timpii între postări sunt timpi morți. Curba de eficiență este diferită pentru fiecare. Segmentând informația – ora, ziua ai parte și de ore goale. Pentru unii funcționează bine deoarece își cunosc bine targetul, cititorii sunt obișnuiți și preferă timpii pe care îi oferi, funcționează pentru optimizarea unei campanii. Daar, sfatul lui Alex este să folosești strategia asta cât merge.
- Google plus este pentru trafic foarte focusat, folosit mai mult de oamenii de SEO. La noi nu e popular, ar fi util de folosit pe grupuri.
- Facebook – a schimbat algoritmii, așa cum bine știm, ne reorientăm pe viitor
Canalele le-am văzut, acum cu ce să facem promovare?
- Infografice
- Google Ad Words
- Advertoriale
- Facebooks Ads
- forumuri
- Short video presentation
- Influenceri
- Bannere
- Youtube video
- concursuri
- E-mail marketing
- Campanii produse targetate
- Testimoniale
- Tutoriale
- Link building
Ordinea top 5 este:
- Link building
- Youtube video
- E-mail marketing
- Influenceri
- Testimoniale
Schimb de linkuri – da, dar ca să fie ok în Google, link-ul pe keywordul, pagină să nu fie în același timp ci diferențiat ca timp. Link-urile indexate în aceeași perioadă în Google înseamnă spam.
Bun, până aici, tutto bene?
Ce vrem noi? Să fim sus în Google și să ne pricem și să pricepem ce avem de făcut. :)))
Incă 2 sfaturi de la Alex:
Să avem grijă să nu ne diluăm informația. Nu contează cât scrii, de câte ori, la ce oră postezi (adică contează, am scris mai sus) dar contează mult targetul, contează informația și ce ți-ai propus – vrei să obții-inimioare, like-uri, rezultatul pe care vrei să îl obții. Cine vrea să fie în online, trebuie să țină cont de competiție.
Lui Google îi place mult ideea de update. Îți spui povestea, o publici, îți amintești de ea, dai căutare și te găsești greu. Prin actualizare poți să aduci în atenție ceva de interes. Editezi articolul, intervii în conținut și actualizezi data. Google va aprecia și te va poziționa mai sus.
Adevărată școala de părinți digitali, simt că trebuie să mă pun serios cu burta pe carte. Mii de mulțumiri fetelor de la Parenting PR pentru dedicație și inspirație și provocarea de a fi mai buni.
Sponsori eveniment Lidl și OK Center. Intrați pe OK Center, fac chestii faine și au un sediu mega șmecher.
Un comentariu