Am citit cu Loli zilele astea câteva titluri de la Editura Frontiera. Dacă nu știți, vă dau o veste (să vă grăbiți, totodată): Puneți în coșul de cumpărături (on-line) cărți Frontiera pe care copilul vrea să le citească singur sau împreună cu bunicii sau părinții și folosind cuponul vacanta20, beneficiați de o reducere de 20% la cărțile din coș. Oferta e valabilă până pe 15 august. Intrați pe site-ul lor AICI și spor la citit.
Astea fiind zise, ce ne place mult și sunt pe modul repeat, zi de zi, fie la lectura de prânz sau de seară:
Îngerul bunicului – Jutta Bauer
O carte frumoasă în cuvinte puține, dar cu ilustrații fabuloase despre bunici și nepoți, despre viață și moarte, despre greutăți dar și aventuri frumoase, despre iubire și curaj. Am citit-o fetei amândoi. Suntem toți 3 fani.
Bunicul copilului din poveste a trăit din toate câte un pic, a avut parte de bucurii, de tristețe, de momente foarte grele și foarte bune.
„A fost tare frumos… și chiar ciudat, uneori. Am avut noroc”
Sper să ajungem și noi la finalul vieții și să putem spune, cu pandemie cu tot și cu ce ne rezervă viitorul, aceleași cuvinte. Să ne învățăm copiii, între timp, că viața merită trăită și că sensul lucrurilor nu vine de-a gata, ci se dezvăluie în timp, dacă ai curaj și încredere.
Cartea a fost nominalizată, în 2002, la prestigiosul Premiu German pentru Literatură de Tineret. În 2010, Jutta Bauer primit premiul Hans Christian Andersen pentru ilustrație.
Am ținut să las și informația aceasta deoarece Loli mă pune să citesc, de ceva vreme, și despre autorul unei cărți, despre ilustrator, dacă există astfel de informații în carte. Lucru acesta tare mă bucură. Discuțiile cred că vin și de la cartea mea, de când a auzit despre cum mi-aș fi dorit să știu să ilustrez, dar și, de la faptul, că i-am povestit cum unii oameni își pot scrie și desena propriile povești. Cred că la un moment dat, pentru micii cititori, devine important și cine este povestitorul/autorul. Cel puțin Loli aici este: Cine a scris cartea? Întrebările acestea fac parte din A-ha-urile copilăriei.
Cum crește grădina mea? – Gerda Muller
Ar fi fost frumos să fi descoperit cartea aceasta în luna iunie cât Loli a stat la bunici. Dar nu-i nimic, ne-a dat multe idei de grădinărit la bloc. Poate vom face o mini grădină cu plante aromatice la noi în balcon.
Cartea este frumos ilustrată și cu multe cuvinte noi despre unelte și proceduri specifice lucrului în grădină. Pe viitor, când vom ajunge într-o gospodărie vom căuta furca, plantatorul și restul uneltelor. Să le vedem pe viu, să le probăm neapărat.
Avem și Cartea cuvintelor dispărute de Mircea Stanciu, însă e în lucru. Este potrivită școlarilor de 7-10 ani. La final copiii sunt invitați să își provoace părinții la un test de vocabular.
Îmi amintesc cum colega mea de birou mi-a spus, la un moment dat, într-o discuție despre poveștile copilăriei cum l-a urât pe Creangă pentru multitudinea de cuvinte de nepronunțat din Amintiri din copilărie. Vă dați seama cât de uimită am fost? Foarte! Eu, neam de-a lui Nică, trăiam fiecare regionalism, arhaism. Toate aveau sens, la bunici multe erau încă uzuale. Cuvintele vechi nu ar trebui să ne sperie, sau să le atribuim doar bunicilor și sensul cuvintelor nu ar trebui să fie cu granițe de regiune. Ce avem de spus poate fi în cuvinte care gâdilă sau care au o rezonanță aparte. Cartea invită copiii să fie creativi, să iasă din banal.
Eu traduc pentru Loli anumite cuvinte din povesti și îmi amintesc de prietena mea și… înțeleg. Cuvintele au nevoie să fie salvate.
Cartea aceasta își propune să salveze 12 cuvintele dispărute. Cutezați să aflați care sunt cuvintele dispărute?
Spor la citit!
Dacă aveți nevoie de inspirație pentru activități indoor și în natură, iată aici secțiunea cu activități pentru dezvoltarea de abilități practice.
Totodată, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog/, sau să vă abonați la newsletter.
Cartea mea (da, am scris una!) are book-trailerul – AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.
Am pus și pe pagina blogului – în partea dreaptă (de pe desktop se vede), pe telefon mergi cu scroll în jos, este undeva sub secțiunea comentarii – un banner drăguț, care vă direcționează către site-ul editurii (în cazul în care v-am făcut curioși).
„Cum crește gradina mea?” prezintă interes pentru fetița mea de 4 ani. 🙂
Îi va face plăcere să o citească cu bunicii.