Înainte de a porni cu descrierea insulei Malta în noiembrie – vacanța de 7 zile cu copilul de 5 ani – partea I, aștern niște lucruri legate de călătorii în general și despre ale noastre.
Călătoriile sunt o alegere pentru experiența de învățare. Desigur, am putea alege să explorăm lumea la pas sau să privim de la distanță, în sensul de a ne bucura și învăța din experiențele altora. Numai că nu e același lucru. Călătoriile pot fi și moft. Dar puțini sunt pe drumul acesta, noi în niciun caz.
Ne place să plecăm de acasă, însă nu călătorim tot timpul. Ar fi frumos, dar mie îmi plac și rădăcinile. Să mă plantez un timp, apoi să îmi iau tălpășița o vreme.
Plecăm doar când simțim nevoia să ieșim din ritm, să ne re-conectăm, să ne bucurăm de un alt ritm. Fiecare călătorie vine la pachet cu oboseală și cheltuieli de resurse. Iar noi știm bine să calculăm resurse. Avem alocate riguros bugete și nu facem excese de nimicuri. Suntem pentru echilibru și pentru a nu trăi de azi pe mâine.
De ce călătorim? Fiecare drum aduce pe lângă experiențe, noi achiziții și noi cuceriri pentru familia noastră, pentru copil. Cucerim lumea, pe hartă, alături de fata noastră. Vreau să aibă moștenirea asta, că am cucerit/văzut/experimentat o bucățică din Pământ alături de ea, am văzut locuri, ne-am minunat de lucruri împreună, am făcut una și alta împreună cu bucuria, tristețea, emoția de moment. Asta voiam de fapt să spun din start, numai că eu am darul de mă lungi.
Călătorim nu pentru a bifa locuri și lăuda cu ele, noi cucerim bucăți din lume în ritmul copilului, cu copilul de mână sau în brațe. Punem pe hartă câte un x – acolo unde am ajuns, ca atunci când el va fi mare să aibă propriile călătorii, pe urmele celor deja făcute sau unde nu am reușit să ajungem noi cu el.
Gata cu introducerea. Începe să devină tradiție plecatul pe undeva, în luna noiembrie.
Așadar, anul trecut, tot în noiembrie, am fost în Cipru (link aici) și am avut așa o ieșire frumoasă din ritm. Am zis să repetăm figura și să mergem pe o altă insulă și să ne bucurăm de ce are să ne ofere.
Bun, pe Malta am pus degetul pe hartă și ne-am apucat de documentare, pregătire călătorie.
De reținut! Malta în noiembrie nu e doar soare și plajă, e una dintre lunile ploioase. Ne-am asumat și ploaia și vântul și soarele orbitor imediat după o tură de ploaie. Per total – am avut 2 zile în care a plouat de ne-a săturat, apoi a alternat – nori, ploaie, soare cu vânt destul de puternic. Nimic care să te oprească din explorat. Ne-am pregătit de acasă pentru zile ploioase – Loli avea costum întreg de la Lidl, noi încălțăminte impermeabilă și haine de ploaie.
Ploaia în Malta nu e ca la noi, după primii 2 stropi, zici că stă cineva cu o găleată deasupra ta și toarnă încontinuu.
Transportul
- Bilete de avion Wizz Air. Inițial am căutat pentru 4 zile dar ofertele pentru zile puține nu ne avantajau. Așa că am ales bilete pentru 7 zile – undeva la 360 lei pentru toți trei, dus-întors, zboruri de noapte, doar bagaje de mână. Așa a fost și cu Cipru în privința zborurilor. Am avut grijă să programăm ziua Lolitei în așa fel încât să fie odihnită și miorlăielile să nu atingă cote maxime seara. Sunt foarte mândră de Loli, țin să precizez. A evoluat la treaba asta, are momentele ei de foială pe avion, dar per total cooperează și nu isterizează fonic pe nimeni. Pe zborurile lungi, de peste 3 ore, i-a fost greu, între timp a crescut și putem pregăti mai bine momentul călătoriei.
- În Malta am călătorit cu transportul în comun pe timpul vacanței. Ne-am luat abonamente pe 7 zile. Am comandat cardurile de pe site-ul lor – aici și au venit prin postă în mai puțin de 10 zile. Le aveam în buzunar când am aterizat și ne-am urcat fără stres și scormonit în buzunar după mărunțiș în autobuzul care ne duce spre cazare.

Tips and tricks – la transportul prin Malta
- Dacă mergeți fără copil se merita transportul în comun. Insula nu e mare, autobuzele vin la orar, numai că distanțele de 15 min cu mașina, le parcurgi cu autobuzul în 40-50 min. Și sunt destul de aglomerate, iar în zilele cu ploaie nu e deloc fun să stai în asteptare. Deci, sunt pro închiriere mașină dacă ești cu copilul. Noi am făcut calculul și așa cică am economisit vreo 300 lei. Parcă i-aș fi dat totuși, am fi avut mai multă flexibilitate la explorat insula. Dar a fost budget decision, prin urmare cântăriți bine șederea, scopul și vedeți ce vă avantajează.
- Cu Loli, oamenii au fost binevoitori, au cedat locul. Chiar șoferul striga -give the baby a seat.
- Se respectă locurile dedicate mamelor cu copii și cele dedicate oamenilor în vârstă. Mi se pare foarte civilizat și de apreciat. Foarte rar am stat agățată de bară cu Loli, chiar și în înghesuială am primit loc să stau cu mândra pe scaun, deși nu era chiar necesar uneori. Ideea era să nu stau cu ea în brațe și să ne dezechilibrăm, pentru că autobuzele merg destul de hurducat.
- De evitat călătoriile seara, autobuzele vin pline ochi, se aglomerează ca la noi la metrou, și nu opresc în stație dacă autobuzul e plin.
- Șoferul oprește în stație doar dacă faci din mână. Ca să țină orarul opresc în stație numai dacă sunt solicitați. Prin urmare, vrei în stația X apeși butonul de pe barele din autobuz din timp, altfel cobori la următoarea stație. Afară de ești în stație și te uiți aiurea când vine autobuzul de care ai nevoie, îi privești urma și faci spume degeaba. Au și aplicație pe care o poți instala pe telefon și folosi cu succes. Unele autobuze vin din oră în oră. E foarte bună aplicația pentru că te poți organiza ca obiective, să te întorci în stație la timp pentru a pleca mai departe. O idee bună și pentru RATB. Nimeni în stație, dar autobuzul oprește, iată timpi morți și trafic blocat pe alocuri. S-ar fluidiza mult circulația și la noi, astfel.
Cazarea
Depinde de scopul călătoriei, participanții la sejur. Noi de obicei alegem cazare cu chicinetă. De mult nu am stat în regim de hotel. Ne-am cazat în Buggiba, la Happy & Cosy Family Holiday Flat – link aici.
Așadar, am avut un apartament cu bucătărie, cu un fel de terasă (pe care nu am folosit-o, nu am avut vreme de cinat sau luat masa afară). A fost curat, nimic fancy, ne-am gospodărit cu micul dejun și cina, cu succes. Pentru colindat prin Malta, fructe și sandvișuri la pachet. Întotdeauna alegem cazare cu bucătărie, în special pentru Loli care mănâncă cu multe ifose, plus așa facem economie la mesele în oraș, zi de zi.
Cumpărăturile și mâncarea
- În prima zi, am cumpărat de la un Convenience Store. Prețurile sunt un pic mai mari față de Carrefour. Dar sunt deschise devreme dimineața (de la 6) și, dacă întârzii seara (până la 11), ai de unde cumpăra ceva de ronțăit. Celelalte magazine de cartier se deschid târziu și se închid înainte de 5. Era și un mic magazin cu produse bulgărești și românești pe lângă noi, dar nu ne-a tentat.
- Am băut bere de-a lor Cisk – nu m-a impresionat, iar băutura lor cu ierburi și bună pentru cocktail-uri (cică), Kinnie, mi-a dat insomnie într-o noapte. Am încercat – parcă așa era vorba. Și da, acum știu, știți și voi – beți ziua din asta, nu spre seară sau deloc. Nu pierdeam nimic, numai că mă știu, m-aș fi gândit numai la Kinnie, dacă nu gustam.
- Prețurile, în general, sunt ca la noi, poate un pic mai sus. La fel ca în Cipru, nu găsești diversitate de produse. Maltezii în afară de mâncarea de iepure, pește, nu știu ce fel de mâncare sănătoasă au, că de cumpărat ingrediente nu prea ai de unde. Mega de la colțul blocului de la noi bate orice magazin din Malta. Am făcut paste la greu, cartofi și friptură. Am cumpărat carne de la Carrefour.
- Nu am bătut mall-urile. Nu știu să vă dau detalii legate de shopping-ul de relaxare.
- Am mâncat de 2 ori în oraș (meniu pe grabă) nesănătos – o dată la McDonald’s deoarece eram obosiți și plouați și în altă zi niște pui picant de la un fast-food foarte călcat de oameni. Treceam des pe acolo cu autobuzul și cum tot vedeam lumea la coadă de vreo 3 zile la rând, am coborât în stația din apropiere, într-o seară. Loli și-a mâncat piureul cu carne făcut în apartament, noi am devorat picanteriile. Avem noroc cu Loli, nu e curioasă dacă îi spun că un fel de mâncare e picant, alege ce i-am pregătit eu și prezentat ca fiind bun. For now! Vedem mai încolo.
Ce am mâncat bun și recomand:
- Un restaurant lăudat pentru tocana de iepure și pastele cu iepure – Charlie’s Inn – aici e. Frumos organizat restaurantul, foarte gustos într-adevăr iepurele. Nu l-am putut mâncat tot, l-am cerut la pachet și am mâncat din el încă o cină, în seara următoare.
- A doua recomandare de ceva bun – am încercat un fel de pizza de a lor numită Ftira, la un local cu tradiție – Nenu The Artisan Baker. Eram înfometați, începea ploaia, Loli se obosise. Nu știam că au startere din partea casei și am mâncat tot și cu poftă. Când a venit ftira, doar o felie am fost în stare să înghit, restul am luat la pachet. A fost bună mai târziu, după plimbare.
- Am mâncat aproape zilnic foietajul lor cu brânză – Pastizzi. L-am gustat și pe cel cu piure de mazăre – care e bun, picant, dar l-am preferat pe cel cu brânză, în restul timpului. Sunt foarte sățioase, deși eu nu mă omor după astfel de chestii de patiserie, pastizzi mi-au plăcut. Erau ieftine, 40-50 de eurocenți.
- Pâinea maltezilor este bună tare. Coajă crocantă și miez aerat bun. Am mâncat pâine cât să îmi ajungă până la primăvară. Am mai încercat și niște chestii dulci, povestesc în partea a II-a.
Itinerarul pe zile – urmează. Las câteva fotografii cât pregătesc, în scris, restul vacanței malteze.
Malta în noiembrie – vacanța de 7 zile cu copilul de 5 ani – în 11 ipostaze:











Ce jocuri facem noi în timpul liber și ce idei ne vin ad-hoc aici, la secțiunea Jocuri și Joacă.Dacă vrei să vezi ce cărți citim, pe unele le luăm și în călătorii, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.
Pe curând! Spor la călătorit!
7 comentarii