După introducerea despre Malta, pe care dacă nu ai apucat să o citești – aici link – Malta în noiembrie – vacanța de 7 zile cu copilul de 5 ani – partea I, iată ce am vizitat și cum ne-a petrecut cele 7 zile în Malta.

Pentru început ziua I și II

Ziua I

Ne-am trezit dis-de-dimineață (fata mea e ceas, indiferent că e vacanță sau nu), am luat micul dejun, și ne-am pornit să vedem ce are Malta de oferit. Pentru că vremea arăta cu ploaie pe după-amiază, am zis să facem cât mai multe până să ne retragem de ploaie.

Lângă cazarea noastră, la 20 de minute pe jos mers lejer sau 15 minute cu autobuzul, este Acvariul. Am ales varianta per pedes, ca să vedem și centru Bugibba, să rotim ochii prin zonă, să ne familiarizăm cu împrejurimile.

Acvariul din Malta este mic, dar foarte bun de explorat cu piticii. Înainte de acvariu merge escaladat locul de joacă aflat la intrare. Noi am achiziționat bilete online. Era un discount acolo la family ticket. Am stat cât am putut afară, să se joace Loli, deoarece venea furtuna (mai devreme față de preconizarea accuweather). Când au început primii stropi am intrat să vizităm. Cum spuneam, de la cazarea noastră făceam 15 -20 de minute pe jos, drept urmare am mers agale drumul acesta multe seri la rând. E plăcută plimbarea, dacă nu plouă. Ne-a prins și ploaia, nu ne-a topit.

Pentru că eram după un zbor de noapte și eram așa cam între două ape – ba obosiți, ba entuziasmați de vacanță, am decis să o luăm ușor(până la urmă) cu explorarea Maltei, mai ales că vremea nu părea să se îmbuneze după ce am ieșit de la acvariu. A fost ziua cu aprovizionare de la Carrefour, cu 2 obiective. În afară de acvariu am fost să vedem Mellieha. Ne-am plimbat frumos pe acolo, apoi iar a început să toarne și deja parcă aveam regrete că am ales luna noiembrie pentru plecat pe coclauri.

Catedrala Din Mellieha – care nu încape în poze oricât te-ai strădui.
Spre adăposturile din cel de-al doilea război mondial, o scară frumos desenată. Pisica nu e reală, e un desen – street art. A plăcut multe mândrei ideea, mai ales că animalul este o pisică. Pisicile sunt preferatele ei.

Accuweather cu o săptămână în urmă să plecăm în Malta arăta o vreme de vis, 1-2 short showers în 2 zile, în rest soare și 20-23 grade. Știam că noiembrie e cu ploi, dar fir-ar nu chiar din prima zi de vacanță. Ideea e că temperaturile nu scad ca la noi pe timpul nopții. Ploua des, însă nu era de stat în casă, era o temperatură ok pentru plimbat. Vântul cernea norii la secundă, după cer întunecat și stropi, ieșea la iveală cerul albastru și soarele orbitor.

Pentru prima zi pusesem pe listă și Popeye Village, dar am renunțat, după ce am citit review-uri, și pentru că vremea nu era chiar prielnică vizitării.

Buggiba Square
Prima poză în Malta, cu toții, cu un pic de soare.
Norii de furtună se adunau.
Locul de joacă de lângă acvariu
Nimic nu scapă neexplorat
Hai, Loli, că plouă! Ea îmi spunea că nu…
Intrare Acvariu Malta
Au un tunel ca la toate acvariile. Plăcut de plimbat!
Spre finalul expoziției
Testat anvergura aripilor

 

Ziua II

Pentru a doua zi, după o seară miorlăită cu Loli – că plouă, că nu o las la tv, că nu e bună mâncarea, am decis să nu mai stăm în casă pe timpul după-amiezii, oricât de mult ar turna afară, ca să nu ne apuce melancoliile și regretele că afară plouă și noi cică suntem în vacanță. Așa că, pentru ziua a doua, ne-am înarmat cu tot ce aveam de ploaie, umbrelă, haină de ploaie, cu schimburi pentru Loli, cu sandvișuri, cu planul de călătorie făcut de acasă și am decis să ne ținem de plan no matter what, să avem vacanța aia minunată și să nu ne pese de vreme.

Traseul a fost următorul: Rotonda sau domul din Mosta, adăposturile de pe vremea războiului, Catedrala din Mdina și catacombele, străduțele mici și cochete, Muzeul de Istorie Naturală, Celebra Poartă Mdina, degustare de dulciuri malteze.

A fost o zi cu ploaie și cu soare. Cât a plouat am intrat la obiective, am vizitat chestii pe interior. Pe vreme uscată, vorba vine, ne-am plimbat, am explorat locuri.

Domul din Mosta sau Rotonda – O catedrală frumoasă , cu o arhitectură minunată, cu o istorie încărcată. Vedere din stația de autobuz, după ce am vizitat.
Chiar și pe vreme mohorâtă parcă e însorită
Plafonul, cupola catedralei, care nu poate fi cuprins în cadru
Vedere panoramică interior. Da, ne-am urcat până sus la clopote, ca să vedem și panoramic totul. Dacă nu ploua, era frumos de văzut panorama întregului oraș.

Lângă Dom, poți vizita adăposturile din cel de-al doilea război mondial. Un labirint plin de istorie, unde ne-am conversat cu Loli despre război, ce se întâmplă pe timp de război etc. Nu știu cât a prins, ideea e că a înțeles că acolo au locuit oameni, că stăteau acolo ca să se protejeze de ceva. Copiii au nevoie de astfel de informații, din punct de vederea vizual este mult mai bună lecția aceasta vie a istoriei, față de o poveste citită dintr-o carte.

Display cu obiecte de patrimoniu, folosite în adăposturi. După ce a alergat un pic, că i-a plăcut ideea de tunel, a stat să ne uităm la vitrine.
Atelier de cusut
Atelier de unelte cu cuptor pentru topit metale
Atelierul de pantofi

După Mosta am luat autobuzul spre Mdina. Am cam așteptat autobuzul, când pe ploaie, când pe cer senin. Ajunși la Mdina ne-am pozat la Poartă, apoi pentru că ploua de rupea am intrat la Muzeul de Istorie Naturală. Un muzeu frumos, foarte didactic, plăcut tare de fata mea.

Plouă, dar e frumos e să stai la mama în brațe și să asculți lucruri despre o poartă vestită – Mdina Gate. Fanii Games of Throne ar trebui să știe că e musai să pozezi aici.
Gata, intrăm! Hai, tati!
Fiecare cu colții lui. Gură de rechin, pentru observații științifice și display pentru fotografii. Loli s-a prins imediat!
Camera vertebratelor – Pești, reptile, ce urmează?
Ce fac păsările astea aici? O bună ocazie să explici copilului câte ceva despre păsări, despre modalități de conservare, protejare a păsărilor.

După Muzeu, după ce ne-a prins ploaia, din nou, de ne-a ciuciulit și mai tare, a ieșit soarele. În autobuz ne-am conversat cu niște englezi despre vreme și cum ei au venit să scape de ploaie și au dat tot de ploaie. Ne-am hilizit, ne-au întrebat de unde suntem, ce pot face în România dacă o pun pe listă. Grupul lor era numeros, erau un grup de seniori, gălăgioși și plini de poante. Ne-am distrat până la stația de unde puteai porni către Catedrala St. Paul.

Am luat la pas străduțele spre Catedrala St. Paul. Am intrat să vedem catedrala, a aprins Loli o candelă, am fost și la Muzeul Catedralei, acolo erau diverse expoziții pe care le-am fugărit cu Loli, nu prea a avut răbdare, merge stat și contemplat pentru adulți. Catacombele au fost hitul zilei. Labirintul din catacombe a plăcut mult fetei, am stat să povestim și despre ele. A fost distractiv.

Interior catedrală, ipostaze de oameni plouați dar veseli!
Balcoanele malteze, colorate pentru un design deosebit, pentru doamne să privească cine e pe drum. Poveștile diferă, un mic research merită, unele povești sunt funny rău.
De pe drum, pe străduțele înguste
Cum spuneam – nori de ploaie pe jumătate de cer, nori albi și albastru clar pe cealaltă parte
specialități malteze
Ne-am luat o pungă de diverse, plus colacul maltez. Aici era 1- 2 euro. Ce rău mi-a părut că nu am luat mai mulți. M-a durut inima după cei 14 euro în aeroport, cu ambalaj mai frumos. Trebuia să venim acasă cu ceva de acolo.
Catacombe – casele piticilor – după vorba Lolitei.
Imagine din catacombe

Ziua 2, pe ploaie și soare a fost plină și frumoasă. Loli s-a distrat, așa că miaunelile s-au diminuat seara. Nu a mai avut nemulțumiri legate de vacanța pe ploaie.

Urmează și restul zilelor malteze, până atunci pentru inspirație la capitolul călătorii despre locuri de prin lume sau din călătoria aniversară a fetei noastre- iată, aici este secțiunea Călătorii.

Ce jocuri facem noi în timpul liber și ce idei ne vin ad-hoc aici, la secțiunea Jocuri și Joacă.Dacă vrei să vezi ce cărți citim, pe unele le luăm și în călătorii, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.

Pe curând! Spor la călătorit!