Acum când scriu din amintiri mi se pare așa departe Malta. Parcă am fost în altă viață. Când am căutat să o răzuim pe harta special cumpărată (uite Loli, pe aici am călătorit cu tine) am găsit un punct mic și ea a fost mirată de numa-numa. Cum a ajuns ea în punctul ăla mic și de ce ne oprim din răzuit. Prea puțin de răzuit, s-a supărat, am urcat harta pe dulap să nu o mai deranjeze. Dar surpriză, tati a luat și niște stickere frumoase, care se grupau în harta lumii și ea a ales ca loc de destinație pentru anul acesta Australia. Well, nu cred că va fi în următorii ani în plan, sper doar să se stingă incendiul și să fi rămas câteva exemplare din speciile aflate pe lista speciilor pe cale de dispariție.
Acum să revenim la Malta, partea de introducere este aici – pentru cine dorește un mic insight despre Malta, apoi primele zile cu obiective și cum a decurs vacanța noastră pe ploaie – aici.
Ziua 3
Așadar, ziua 3, vacanța în Malta – a fost cu soare și cu ploaie mai puțină.
Am ales să explorăm centrul de știință – Esplora și să vedem Valleta la pas.
După Espora, ne-am planificat Valleta, orașul în care toate străduțele duc la mare. Am coborât din autobuz după ce fusese o tură de ploaie și acum era un soare orbitor. Ne-am plimbat pe străduțe, am urcat la Upper Barrakka Gardens și ne-am minunat de cât de frumos bate soarele pe mare și cum se văd orașele vestite din apropiere. Am scrutat portul, admirat navele și vapoarele mari cu marfă. În port în fiecare weekend sunt ateliere pentru copii, diverși animatori care pregătesc copiilor jocuri, în timp ce părinții stau pe la terase. Am prins și noi în ultima zi ceva de genul, revin pe temă într-un viitor post.
Ne-am plimbat prin fața Catedralei St. John – era târziu și am admirat pe dinafară, pe lângă Teatrul Manoel, am stat un pic și ne-am uitat la artizani stradali, la lacătele și mesajele ce onorau memoria jurnalistei care a fost ucisă în vara anului 2019, pentru că demascase pe blogul ei o serie de cazuri de corupție din țara lor.
De văzut în Valleta pe dinăuntru am văzut Biblioteca Națională, care este cu intrare gratuită. Deci, nu o ratați. Sunt impresionante cărțile vechi, acolo nu aveai voia să faci poze, așadar nu avem decât amintirile. Merge intrat cu copiii să le arătați cum se făceau desenele înainte și cum arătau cărțile cu mulți ani în urmă, când puțini știau să scrie și să citească și cum manuscrisele despre plante aveau niște desene fabuloase, aproape de fotografie. Sunt meșteșuguri care s-au pierdut, valoarea lucrărilor nu. Să fim recunoscători pentru tehnologie și știința de astăzi și să prezentăm copiilor acest lucru. Ei s-au născut într-o eră în care multe par desprinse din povești, dar uite că poveștile astea au fost realitatea unor oameni.
Ziua 3 a fost o zi plină, frumoasă, și când mergem voinicește spre autobuz, ne-am prins ploaia de Malta. Nici nu am apucat să deschid umbrela, ciuciulete ne-a făcut în cele 3 minute cât a durat. Murați am ajuns în autobuz, la fel ca și restul pasagerilor. Dar eram veseli, că mi s-a părut amuzant cum fugeam cu Loli în brațe, nu știu către ce. Dar așa mi-a venit, să o iau la goană cu Iulian după noi, care nu dovedea să scoată haina de ploaie de rucsac. Loli era cu costum complet, nici pe nas nu s-a udat, dar eu și Iulian eram ca de pe ape. La cazare am făcut fuguța ceva de mâncat, baie și nani. Am adormit duși…rapid.
Urmează și restul zilelor malteze, până atunci pentru inspirație la capitolul călătorii despre locuri de prin lume sau din călătoria aniversară a fetei noastre- iată, aici este secțiunea Călătorii.
Ce jocuri facem noi în timpul liber și ce idei ne vin ad-hoc aici, la secțiunea Jocuri și Joacă.Dacă vrei să vezi ce cărți citim, pe unele le luăm și în călătorii, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.
Pe curând! Spor la călătorit!
Un comentariu