Cu gândul la vacanță, cu dor de plecare, las aici penultima parte a călătoriei noastre în Malta.

Înainte de a pleca în Malta, am dat căutare pe Facebook după Malta groups. Nu voiam neapărat informații, că planul îl făcusem deja, am zis hai să văd ce găsesc, poate dau de ceva interesant, ceva ce mi-a scăpat. Și, da, am găsit acest grup – Malta Holiday Experiences. La orice întrebare se răspunde fantastic de repede – despre unde poți mânca bine și ieftin, ce poți vizita și dacă te încadrezi în orar, unde poți merge cu bicicleta, ce trasee sunt bune pentru poze și adrenalină la maxim. Eu am întrebat despre micul dejun pentru zona unde aveam cazare, și dacă au ceva în meniu child-friendly. Am primit atâtea recomandări că nu știam de unde să aleg. Asta era pentru prima zi, când nu făcusem cumpărăturile. Numai că am ales să cumpărăm și să mâncăm la cazare. Așadar, e bun și fb-ul la ceva.

Pentru că Malta nu poate fi povestită în cuvinte puține, partea de introducere este aici – pentru cine dorește un mic insight despre Malta, apoi primele zile cu obiective și cum a decurs vacanța noastră pe ploaie – aici, ziua 3 cu soare și ceva stropi este cuprinsă-aici.

Ziua 4

A fost o zi cu mult stat pe afară, cu plimbări, stat la joacă la soare. Să nu cumva să dispară din nou, în nori. Nu am avut obiective istorice, culturale.

Bun, traseul a fost Ta’ Qali National Park, Petting Farm, Parcul Bov Adventure și prima masă în oraș, cu mâncare – specialitate malteză, din vacanța noastră.

Ta’ Qali National Park – a fost construit pe platforma Royal Airforce Malta din timpul celui de-al doilea război mondial, în apropiere se găsește și Muzeul Aviației. Noi nu l-am vizitat. Parcul are o intrare foarte frumoasă, un amfiteatru care a găzduit numeroase concerte, alei drăguțe, o vegetație tare diversă și cu multe puncte de informare pentru cei pasionați de speciile de floră și faună din parc.

În acest parc există Petting Farm, un loc unde poți vedea specii de păsări (gen peruși, porumbei, găini, cocoși etc) și mamifere domestice. La fermă copiii pot vedea cum se îngrijesc animalele și pot participa la îngrijirea lor. Le pot și mângâia, de aici numele. Nu am fost în orarul atelierelor, cred că se face programare. Ideea e că acolo se organizează evenimente și activități pentru familii, pentru școli, au spații de joacă mici și dese. Lolitei i-au plăcut iepurii, au multe specii, fiecare cușcă vine cu display informativ – rasă, țara de origine.

Intrare parc
Tromptele îngerilor – un arbust cu flori tare frumoase. Admirați-le cu privirea, e cunoscută ca fiind toxică.
Petting farm – Colivii cu peruși
Petting farm –  zona de ateliere – bucățică dintr-o expunere, parte a unui proiect școlar, statui -copii care hrănesc animalele.
Ce pufos pare! Doar l-am privit, nu l-am deranjat!

După Petting farm, după ce am hrănit caprele și oile cu mâncare de la fermă, de la dozator (1 euro paharul), apoi hrănit și cu merele din rucsac, am plecat spre locul de joacă BOV Adventure Park. Foarte plăcut locul, cu secțiuni de joacă pe categorii de vârstă. Există și zona dedicată adulților, acolo nu am fost. Loli s-a jucat cu copiii de la o grădiniță, veniți cu autocarul acolo. S-a supărat, la un moment dat, că a așteptat toată grupa de copii să se urce pe nu știu ce scară și când i-a venit rândul a fost dată la o parte de un copil abia venit și a început să îi spună pe limba ei să aștepte, că și ea a stat la rând. Și-a primit locul, a și plâns un pic de ciudă, de s-au isterizat toți educatorii și părinții.  Oh, well, acum nici nu-și amintește. Nici măcar uitându-se la poze.

A fost distractiv locul de joacă, plimbarea prin parc, pe alei din prima partea a zilei, după-amiaza a fost cu plimbare pe malul Mediteranei, în zona unde stăteam noi, jucatul în nisip al mândrei cu lingura și paharul de plastic în care am avut fructe.

Cina am luat-o în oraș la Charlie’s Inn. Putem spune că am celebrat prima zi fără picătură de ploaie în Malta. Mâncarea de iepure, pastele bune, vinul la noi, la Loli sucul, au încheiat o zi frumoasă.

Pe plajă – o lingură și un pahar de plastic. A fost mulțumită de setul de plajă încropit pentru ea.
Vara ai nevoie de rezervare. Acum am ajuns cu oră înainte de deschidere și au fost foarte drăguți. Au adus rapid starterele, pe care le-am înfulecat numaidecât. Mâncarea a durat 40 de minute, dar a meritat. Am privit decorațiunile, am stat de vorbă, Loli s-a foit prin restaurant, ne-am uitat la poze, la diversele unelte expuse și ne-am dat cu părerea ce ar putea fi. Iepurele în sos de vin a fost foarte bun și mult, ce nu am mâncat am luat la pachet. Pastele cu sos și carne de iepure foarte bune și ele. Nu ratați restaurantul.
Mi s-a făcut poftă  din nou!

Ziua 5

Pentru ziua a cincea am ales Satul pescarilor și Legoland.

Satul pescarilor are un nume greu de pronunțat Marsaxlokk, dar este foarte frumos. E așa liniștitor să stai la malul mării și să admiri bărcile colorate. Aici ne-am relaxat, privit marea cum se zbate de chei, am văzut bancuri de pești, am trecut printre tarabele cu suveniruri. Nu am prins ziua cu flee market tradițională, oricum am avut ce vedea. Tot voia mândra să cumpere, ne-am limitat doar la a privi. În  Marsaxlokk  am pierdut 20 de euro, îi aveam în buzunar și de la ia servețelul, na mărul, ține rucsacul,  o poză…i-am rătăcit. I-am explicat mândrei că nu am fost atentă și am pierdut niște bani, i-am spus că sunt supărată și-mi pare rău pentru că banii erau destinați pentru un suvenir și mâncare. Supărarea era că nu luăm un nimic de pe acolo, nu mâncarea. Mâncarea, după Loli, să dispară.

În timpul săptămânii este lejer prin sat, în weekend se adună turiști și localnici. Piața de pește și piața cu diverse nimicuri este foarte aglomerată.

precum piesele unui puzzle
pauza de măr
Ce face pisica? se întreba Loli.
Băiatul pescarului- ce o fi având în coș?
Loli era de acord să cumpărăm barca.
albastru sus, albastru jos

După ce ne-am săturat de plimbat prin satul pescarilor și am mâncat la malul mării, am pornit spre următorul loc de vizitat. I-am spus mândrei de dimineață că mergem la Legoland și abia a așteptat să ne urcăm în autobuz și să ajungem.

La Legoland nu era aglomerat. Nici nu știa de unde să înceapă să se joace. Aveau și tur prin fabrică, dar pe perioada vacanței noastre nu se organizau.

Interior Legoland
Din curtea Legoland
Pirații aștia știau să se distreze!
Hai, noroc! Fortul piraților, se fac planuri aici. Fiecare cu arma/unealta lui 🙂
Niciun cotlon nu i-a scăpat

Vacanța noastră a început pe ploaie, însă ultimele zile au fost destul de însorite și plăcute ca temperatură. Vântul destul de răzleț, nimic de speriat.

Am citit în timp ce făceam documentarea pentru călătoria noastră că e bine să ai 2 obiective pe zi, și chiar așa este. Inițial am strâmbat din nas, păi cum…noi suntem pentru a vedea mult și acumula informații, ce înseamnă 2 obiective pe zi. Dar, da, e mult mai relaxant să integrezi bine un loc și apoi să pornești spre altul. Plus pentru o călătorie de familie, prea multe obiective pentru o zi, poate fi obositor. Malta merită văzută în tihnă.

Urmează finalul călătoriei în Malta plus concluziile unei astfel de vacanțe. Până atunci pentru inspirație la călătorii – despre locuri de prin lume sau din călătoria aniversară a fetei noastre- iată, aici este secțiunea Călătorii.

Ce jocuri facem noi în timpul liber și ce idei ne vin ad-hoc aici, la secțiunea Jocuri și Joacă. Dacă vrei să vezi ce cărți citim, pe unele le luăm și în călătorii, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.

Pe curând! Spor la călătorit!