Iată că am ajuns și la final călătoriei în Malta, cu povestitul, evident.  Malta în noiembrie a fost frumoasă, am avut multe de explorat, savurat, ne-a prins bine. Am trecut cu vederea ploaia, așteptatul autobuzului, putea fi mult mai bine de cât a fost. Poate ne vom întoarce la un moment dat. Vă încurajez să ajungeți în Malta, cu copil, copiii din dotare, pentru tot ce are ea de oferit.

Așadar, partea I e cu tips and tricks și la un click distanță – aici, apoi pe zile cu obiective, pe ploaie și soare –ziua 1-2 aici, ziua 3 cu soare și ceva stropi este cuprinsă-aici, ziua 4-5 aici.

Ziua 6

Această zi a fost dedicată insulei Gozo. Se ajunge cu ferryboat, a fost foarte frumos drumul, cu vânt cu tot. Loli nu a mai avut parte de o astfel de experiență și dacă nu era vântul care o dădea jos, ar fi zburdat peste tot pe punte. Ferrybotul face curse din oră în oră, poți să vii devreme pe insulă și să stai până seara.

Mie mi-a plăcut mult insula, merită să îți faci o vacanță doar aici, ai plajă, ai Citadella, ai ce explora și face cu copilul.

Printre primele opriri – Cafe Jubilee. O cafenea bună ca prețuri, mică, frumoasă, vintage, plină ochi de poze, afișe vechi, obiecte de artizanat, diverse chestii istorice. Ne-a plăcut mult. Loli a apreciat sandvișul, spuma de la capuccino-ul meu. A fost foarte simpatizată de cei din staff-ul cafenelei.  De cum am intrat a fost băgată în seamă, întrebată dacă vrea de mâncare, dacă îi place una alta.

 

Pe ferry – Wow a fost! Se ținea cu o mână de bară, cu una de glugă, dar nu a vrut la interior. Adevărul este că Mediterana are o culoare minunată, de oriunde privești.
În colțul din dreapta cafeneaua Cafe Jubilee
Imagini din cafenea
Diverse obiecte – display pereți cafenea
Doua capuccino delicioase
Sandvișul miraculos. A mulțumit pe toată lumea din cafenea că a mâncat cu poftă. A venit ospătarul cu ketchup, muștar, numai să plece copilul mâncat de la ei.
Teatrul Astra – Victoria, de pe drum

Bun, cu burta pusă la cale, am pornit spre Citadella, am intrat înainte pe străduțele cu meșteșugari, ne-am rotit privirile stânga-dreapta, am admirat clădiri. La Citadella am luat muzeele la rând, pentru început am fost să cunoaștem istoria insulei, într-o expoziție interactivă, care ne-a plăcut mult. Foarte bună vremea, o zi însorită, poate cu un pic de vânt, dar nu ne-a împiedicat să hălăduim și să vedem ce ne-am propus.

Detalii arhitecturale
Meșteșuguri
Display senzorial Muzeul de Istorie și arheologie
Display cu amfore. Loli ar fi vrut să verifice fiecare amfora. A rămas vreun ulei în ele?
Aici a crezut că e vorba de un bebeluș. nu resturi ale unui schelet de adult. Nu insistați pe ideea de cripy, vorbiți copiilor despre cum este alcătuit sistemul osos. Noi asta am făcut.
Citadella – zidurile ce împrejmuiesc biserica din interiorul Citadelei – Cathedral of the Assumption
Display Muzeul de Istorie Naturală – peștele mare este peștele lună Mola Mola.
Ei bine, de acolo începe scara evoluției omului.
Desene scrijelite în piatră din interioul temniței de pe insula Gozo. ”Inchisoaia” cum spune Loli

Înainte de plecăm de pe insulă am fost să vedem celebra plajă Ramla Bay. Este o plajă mică, probabil vara e foarte aglomerată. Ne-am jucat, odihnit, privit marea, a fost încheierea perfectă pentru ziua petrecută în Gozo. După plajă ne-am întors cu autobuzul la ferry și direct la cazare apoi, rupți de picioare.

Primul lucru când ajungi la plaja cu nisip ca de aur – descălțarea!
Al doilea lucru – faci urme!
Al treilea – scoți lingura din bagaj și te joci 🙂 Știam că nu vom avea vreo lopățică la noi, așa că lingura a fost foarte utilă.

Ziua 7

Ultima zi. Ne-am făcut bagajele și am hotărât să petrecem toată ziua prin Valetta. Să o luăm la pas din nou, să vedem ce am ratat zilele din urmă. Am căutat un loc unde să lăsăm o parte din bagaje (luggage storage – dați așa căutare), să nu le cărăm după noi toată ziua, deoarece aveam avion seara. Am găsit imediat cum treci de porțile orașului.

Fiind zi de weekend erau multe evenimente outdoor. În zona Tritons’ Fountain și St. George’s Square era plin de mașini clasice și modele mai noi, foarte bine întreținute. Ne-am plimbat de la un model la altul, Loli este fan mașini. Am zăbăvit mult prin zonă.

Asta o vreau, mami! 🙂
O cumpărăm?
S-ar fi urcat la volan, dacă se putea.
Seamănă cu niște personaje din desene, parcă…
Ultima poză! Să mergem!
Stai că nu e gata….E stricată? întreabă Loli, că numai mașinile care sunt stricate au capota ridicată. :))))
Ar fi butonat și ea ceva pe acolo…
Eheheh, să pornim, mai avem și altele de făcut

La intrare în centrul vechi, studenții de la medicină susțineau un eveniment educativ pentru copii, părinți, interesați în ale traiului sănătos. Aici Loli a trecut pe la fiecare cort, să testeze, probeze meseria de doctor. Foarte drăguță organizarea, studenții foarte implicați și calzi cu copiii.

Oița la control. I-a luat tensiunea. Studenții erau mirați că Loli știe ce face.
Secțiunea de nutriție și consultanță pentru persoanele cu diabet și boli de nutriție.

Pe la ora prânzului, după o tură prin Upper Barakka Gardens, am luat ultima masă în Malta. Am mâncat ftira malteză (un fel de pizza, cu un blat gros de pâine), foarte bună într-un local recunoscut pentru această specialitate – Nenu The Artisan Baker.

Intrare local – poți vedea display-ul cu istoria mesteșugului de fabricare a pânii.
Mini-expunerea cu fabricarea pâinii a plăcut mult mândrei.
Ustensile moderne vs tradiție
După ce am înfulecat starterele din partea casei, îmi cam trecuse foamea și mă uitam cu jind la felia de Ftira. Dar nu m-am lăsat…. Am luat și la pachet!
Cafea servită în stil maltez.

Bun, după masă mai avem niște timp de umplut, până să ne îndreptăm spre aeroport. Am citit înainte de călătorie că pe esplanada din Portul Valetta se organizează ateliere, evenimente pentru copii. Prin urmare, acolo ne-am pornit.

Pictat pe mânuță!
Baloane
Cât Loli se hilizea cu copii, am găsit această ofertă specială….
Retragerea spre aeroport – un apus frumos, ultimele poze!
Spectacol street dance. Am stat un pic și aici, înainte să ne urcăm în autobuz.

Am ajuns târziu în București, fiind un zbor de noapte. Loli rezistă mai bine acum la călătoriile cu avionul. A mâncat ceva, s-a uita un pic la George și a dormit. Restul copiilor din avion au plâns până am aterizat în București. So, pentru noi e un progres călătoria cu avionul. Mă bucur că a dormit un pic, și nu a fost deranjată de foiala și gălăgia din avion.

Malta a fost ultima noastră destinație de vacanță pe 2019. Sper ca anul acesta să se alinieze planetele și să plecăm în tradiționala călătorie de ziua mândrei.

Până atunci, puneți Malta pe lista de călătorie, vedeți aici și – Destinații pentru care merită să pui bani la ciorap în 2020 .

Spor la călătorit!

Nu ne plimbăm doar prin afara țării, călătorim și prin țara noastră, puteți vedea aici la secțiunea Călătorii.

Ce jocuri facem noi în timpul liber și ce idei ne vin ad-hoc aici, la secțiunea Jocuri și Joacă.Dacă vrei să vezi ce cărți citim, pe unele le luăm și în călătorii, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.