Cum să ajutăm copiii să se găsească joaca cu numerele atractivă? Devenind creativi! Cel puțin așa am încercat eu prin folosirea unei perechi de mănuși cu degete. Să creștem simțul numerelor nu este despre adunare, scădere, calcule cu numere. Este despre înțelegerea numerelor și a relațiilor dintre ele.
Pentru că noi ne luptăm cu numerele de ceva timp și încercăm să creștem abilitatea fetei de a lucra cu numere, am încercat diverse jocuri și metode de lucru.
Pentru recunoașterea lor am făcut câteva jocuri simple, care să nu preseze copilul, doar să îl introducă ușor, vizual, în lumea numerelor, mulțimilor, cantităților. Link aici și aici.
Mănuși cu degete pentru activități cu numere
Fata mea are multe perechi de mănuși cu degete. Și, când i-am spus că vreau să ne jucăm cu mănușile și numerele, a decis că poate renunța la o pereche.
Bun,
Aveam o pernă pe care urma să o arunc sau reciclez dar nu am găsit momentul potrivit și o tot mutam dintr-un dulap în altul până la sentință. Drept urmare, am desfăcut-o pentru a lua câlți din ea și umple fiecare mănușă. Dintr-un baton de spumă, rătăcit, de la coletul cu mașina de carne, am tăiat 2 bucăți pentru ca mânușile să poate fi așezate pe un suport.
Am lipit scai sau arici pe fiecare deget la o mănușă, pe cealaltă am lăsat-o mai simplu, cu scai în palmă. Se prindeau degetele și fără.
Ce poți face cu ansamblul obținut ca activități:
- Numeri degetele – la fiecare deget așezi pentru recunoaștere numere din lemn sau cartoane scrise de mână sau cumpărate.
- Cantități – asociem câte obiecte pentru 1, câte pentru 2 etc.
- Ordonăm numere după vecini – vedem cu cine se învecinează fiecare număr. Poți introduce noțiuni de mai mare, mai mic ca… De ex. 4 este între 3 și 5. Loli nu e fan astfel de ordonări, a făcut câteva de gura mea.
- Numărăm obiecte de același fel și exersăm mulțimile.
Pentru școlari vor fi de mare ajutor la calcule. Este mai simplu să socotești pe alte degete.
Ce i-a plăcut cel mai mult copilului meu:
- Să umplem cu câlți mâinile tărcate dar să nu cumva să socotim cu ele.
- Să ne jucăm cu mănușile orice alt joc care nu necesită numărarea degetelor.
- Să le punem pe masă și să le folosim pe post de mobilier.
Am încercat. Am lucrat câte ceva. Poate voi aveți mai mult noroc cu mănușile.
Am văzut (pe furis) că număra singură ceva cu ele. Nu a vrut să îmi povestească. Parcă mi-a venit inima la loc.
Spor la joacă!
Dacă vreți să vedeți ce pregătim ca activități pentru dezvoltarea de abilități practice, vă invit să urmăriți pagina de Fb a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog/, sau să vă abonați la newsletter.
Dacă vrei să vezi ce cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.
#Stămacasă – învățăm și ne distrăm!
Un comentariu