La început de ianuarie 2023, pe o vreme ca de primăvară, am fost în Bucovina. A fost o minivacanță activă, așa cum ne place nouă. Am vrut în cele câteva zile pe care le-am avut la dispoziție să cuprindem tot ce se putea în zonă. Și cam așa a fost!
4 zile în Bucovina
Așadar, imediat după Anul Nou, ne-am cazat în satul Vama, la Casa Ionela, aflată la 25 de minute de Gura Humorului.
Cazarea noastră a fost foarte plăcută, la fel și gazda. De data aceasta am luat demipensiune, iar mâncarea a fost gustoasă(chiar și pe placul mândrei, care e destul de greu de mulțumit).
Roadtripul nostru a început cu…
Gura Humorului
Bun, să vedem, ce poți face în Gura Humorului pe timp de iarnă însă cu temperaturi blânde de primăvară.
- Parcul Ariniș – aici ai parte de multe variante de petrecere a timpului liber.
Loli a probat traseele de aventură pentru copii. În ultimii ani nu am apucat să facem trasee și lipsa de experiență și-a spus cuvântul la începutul primului traseu, când mândra plâns un pic până și-a recăpătat curajul.
Noi, adulții, am probat trasul la țintă. Pe lângă distracțiile de prin parc, am făcut baie de soare și am savurat atmosfera de vacanță.
- Căsuțele Piticilor și castelul din lemn – ne-a plăcut mult ideea căsuțelor. Probabil vara se fac diverse ateliere. Acum ne-am bucurat de muzică, de aranjamentele cu povești și instalațiile interactive din ele.
- Telescaunul – dacă vreți să admirați natura de la înălțime atunci o plimbare cu telescaunul vă va prinde bine, bucurându-vă ochiul şi sufletul.
- Mănăstiri – am vrut să arătăm Lolitei cele 2 contraste albastrul de Voroneț si roșul de Humor. Da, Loli nu e fan biserici, însă un pic de istorie cu povestea unui loc nu strică niciodată.
- Salina Cacica – o salină care ne-a impresionat plăcut, deși nu e modernizată și miroase a gaz lampant. Drumul prin salină te urcă și coboară, tunelurile sunt înguste, unele încă păstrează vechile șine de transport și mi-a amintit de Salina Wieliczka din Polonia. Se pare că au legătura una cu alta. Primii muncitori în salină proveneau din diferite provincii ale imperiului Habsburgic: Svirsk, Wieliczka, Bochnia, cei mai mulți fiind de etnie polonă și de religie Romano-Catolică. Despre salina polonezilor am scris AICI.
- Bazilica „Adormirea Maicii Domnului” – am pus-o pe listă la recomandarea surorii mele, care a fost în zonă anul trecut. Construcția este foarte frumoasă, la fel și interiorul. Chiar a meritat oprirea. Dacă tot am făcut stație, am aflat și istoria lăcaşului. Basilica este foarte aproape de salină, cumva în legătură cu istoria oamenilor care au venit la lucru aici. Bazilica „Adormirea Maicii Domnului” din Cacica este o biserică romano-catolică construită în anul 1904 de către comunitatea poloneză din satul Cacica. În anul 2000, recunoscând importanța pelerinajelor mariane de la această biserică, Papa Ioan Paul al II-lea a acordat acestei biserici titlul de Basilica Minor.
Suceava
Bun, cum am terminat de explorat zona Gura Humorului, am urcat nițel la deal, spre Suceava.
Eiii, ce poți face în Suceava și împrejurimi…
Poți începe cu o vizită la:
-
Cetatea de Scaun a Sucevei
apoi continui cu
-
Satul Bucovinean
Dacă tot ești în zonă, să ne amintim că aici s-au născut mai multe personalități românești. Cum timpul niciodată nu e de partea noastră, am apucat să ajungem doar la casa și Muzeul Ciprian Porumbescu.
-
Casa Memoriala Ciprian Porumbescu și Muzeul Ciprian Porumbescu din Stupca
Două muzee pline de povești, înghețate aproape (nu sunt încălzite sau nu face față încălzirea), dar în care găsești oameni care reușesc să dezghețe atmosfera și să expună frumos și pe înțelesul tuturor poveștile locului. Cultura merită mai mult, clar! Păcat că nu se găsesc/caută resurse…
Cetatea de Scaun a Moldovei ne-a surprins plăcut. Aș putea spune că îmi place un pic mai mult decât Cetatea Neamțului. Bine, ca să dreg afirmația, ia citiți ce frumos am scris despre cea din urmă AICI. Proiecțiile, diversele chestii de interactivitate au plăcut mult fetei mele…şi nouă. Am privit Suceava de sus, am escaladat turnuri și ne-am imaginat, inspirați de proiecțiile şi informațiile vizionate prin cetate, diverse scenarii de poveste. Loli a încropit poveşti în care castelul este înconjurat de dinozauri şi oameni care creşteau dinozauri (un amestec de how to train your dragon şi era dinozaurilor).
Satul Bucovinean a fost un deliciu. Este micuț, cochețel, primitor şi foarte bine organizat ca poveste. Ne-a plăcut până şi scena înmormântării şi nu suntem ciudați sau macabri. Nu! Întreg ansamblul este o lecție pe care o poți preda frumos copilului: cercul vieții e plin, fiecare etapă vine firesc: copilăria cu joacă, pozne şi şcoală, tinerețea cu fiorii dragostei şi iubirea împlinită prin nuntă și întemeierea unei familii (dacă aceasta este dorința firească), apoi finalul vieții.
Bucovina ne-a stins un pic dorul de călătorii. Vom reveni când va fi și un pic de zăpadă, să o vedem și în haine albe.
Până atunci,
Călătorii inspirate să aveți!
Dacă sunteți în pană de idei, iată inspirație pentru excursii scurte și călătorii de durată avem la secțiunea → Călătorii. Nu uitați că vă așteptăm cu noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani pe pagina de Facebook a blogului și pe pagina de Instagram – acolo pun poze mai multe și filmulețe faine.
Dacă vă este mai ușor pe mail, vă invităm să vă înscrieți la newsletter.
Dacă vrei să vezi/vedeți ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, iar pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.
Cartea mea (care nu e musai despre călătorii) are book-trailerul – AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.