De când am plecat din București, ne-am propus să amenajăm cu Loli un colț din grădina bunicilor. Să facem un proiect de grădină DIY cu buget minim, cu un design ce îmbină elemente tradiționale dintr-o gospodărie și elemente de nou, care să aducă bucurie bunicilor, un loc pe care să-l privească cu drag.

Am stabilit să fie un proiect fără prea multă cheltuială, deoarece știam că magazia bunicilor nu duce lipsă de materiale, iar pietrele de pe Siret, luate pentru amenajarea curții pentru nuntă, culese cu 7 ani în urmă, erau deja răspândite ici și colo.

Pe etape:

  1. Curățarea locului – bunicii aveau un gard verde de Kerria japonica pe care băieții l-au îngustat un pic. Cu ocazia asta am creat un perete de verde, fundal pentru aranjamentul de ghivece din față.
  2. Nivelare – cât s-a putut, ajută la impresia de spațiu mare, noi lucrând pe o fâșie mică.
  3. Adunat materiale de lucru  – lighene, oale și ulcele vechi, polonice vechi și linguri deja existente, fără să fie necesară vreo cheltuială.

Bun, până acum buget zero. Buget de efort fizic – dureri de mâini și de spate – rezolvat cu o mâncare bună de prânz preparată de bunica.

Mai departe,

  • Aranjarea –  ideea pe care am mers noi a fost tipuri de vase – lucruri vechi, tradiționale dintr-o casă – tablă, ceramică, lemn și lut, alternat cu vase din plastic care păreau ceramică.
  • Pământul folosit pentru umplerea vaselor a fost din grădina proprie și cumpărat – pământ românesc de la Dedeman – în jur de 8 lei/ 40 litri.
  • Florile cumpărate în plus – urzici ornamentale, garofițe colorate, plus alte flori nepretențioase de grădină – până în 100 lei.

Ipostaze – proiect de grădină DIY cu buget minim – inspirație!

Work in progress. Amenajarea gardului verde!
Elemente de design – poziție vase cu flori
Etape intermediare lucru!
Secvențe aranjamente – în lucru
Am colorat și cu spray de cretă:)

Secvențe grădină
Soarele de pietre și flori

Mai jos, vă invit să savurați și stilul bunicului Dan.

Unde-i grădina, bunicule?

Puțin descumpănit de întrebarea nepoțicăi venită în vizită de câteva zile cu părinții la Roman, la bunici, i-am arătat curtea mică, foișorul, câinele, cățelușa adoptată și spațiul cu vegetație din fața casei, cu flori și pietre decorative.

Dar grădinița minunată, așteptată, în care să se joace în voia ei…lipsea. Plecând de la ideea generoasă a cărții tocmai scrise de mami – Ce vezi, copile?, tataia Dann, cum îmi spune nepoata, s-a gândit că în paralel cu activități gospodărești – dispecer – Iulian, să amenajeze ”en equipe”, un petit jardin merveilleux, care să bucure ochiul și sufletul, creație a doi părinți, o fetiță și 2 bunici, în timp, o dragă amintire care să dăinuie.

La sugestia tinerilor s-a făcut un proiect original: un mic colț de natură într-un spațiu restrâns, inițial inexistent, în grădina casei.

S-a lucrat pe ateliere: Bunica în bucătărie, la pregătirea bucatelor, iar ceilalți au trecut la o mică defrișare – asigurarea fundalului – și popularea terenului de 3m/1,50m cu diferite obiecte găsite în curte, în beciul casei, magazie: ulcioare, oale de lut, lighene, un butuc, diferite unelte aflate la îndemână. S-au plantat flori și s-a semănat iarba.

Asta-i grădina, iubita noastră!

Acum privindu-te la soare, râsul este o binecuvântare!

Grădina se îmbogățește pe zi ce trece, bunicul găsește câte un polonic, castron numai bun de pus în decor!
Cu soarele în ochi! Mulțumiți de fâșia de grădină pe care o admirăm zilnic, cum ieșim din casă sau intrăm pe poartă.

Spor la grădinărit!

Sper că munca nostră – proiectul de grădină DIY cu buget minim – v-a făcut poftă de amenajat grădina personală și așteptăm poze, să ne inspirăm și noi, pentru proiecte viitoare.

Șiii surpriză, ne pricepem să decorăm și pavajul.

BU-HU-HU

Noi continuăm să explorăm, citim, să ne jucăm, să ne punem emoțiile și gândurile pe hârtie când avem timp.

Așadar, vă așteptăm cu noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani pe pagina de Facebook a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog. Dacă vă este mai ușor pe mail, te invităm să te înscrii la newsletter.

Dacă vrei să vezi ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Cartea mea, în caz că vreți să găsiți capitolul  despre explorarea naturii, despre prieteni, joc și joacă are book-trailerul –  AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI: pe pagina blogului, în partea dreaptă este un banner drăguț, care vă direcționează către site-ul editurii (în cazul în care v-am făcut curioși).