Dacă fac un inventar al profesorilor pe care i-am avut în anii de şcoală, numai pentru unii am (acum, după ani) amintiri bune, am imaginea aceea de apreciere, prețuire, pentru bunătate, dragoste pentru copii, respect pentru profesionalism, pentru că mi-au transmis repere, oferind uneori, modelul. Nu includ aici oamenii de la care am învățat când deja eram la specializări, formări profesionale, în anii de după facultate.
Vârsta când slefuieşti baza unui om e acolo, în copilărie, în primii ani de şcoală şi felul cum priveam oamenii mari, care aveau de transmis învățătură era sincer, din suflet, fără prejudecată. De aceea, păstrăm pentru puțini oameni doar imaginea bunătății, pentru că dincolo de ce ne-au transmis ca învățătură, ne-au transmis căldură, încredere, grijă, un reper sănătos, pozitiv – un individ pe măsură ce crește se transformă precum fluturii, în ceva frumos și nu într-o persoană rigidă, distantă, greu de mulțumit, poate chiar rea și de temut.
Mulțumesc, domnule profesor – poveste omagiu adevărată
Povestea Trishei
Trisha își dorește mult să meargă la școală, îi place să deseneze, să asculte povești, este nerăbdătoare să citească. Numai că literele i se încurcă în fața ochilor ori de câte ori ia abecedarul în mână. Nici cu cifrele nu evoluează mai bine.
Când am ajuns cu Loli la partea cu numerele care se încurcau în mintea Trishei, a început să se foiască. Și ea s-a luptat un pic cu numerele până le-a înțeles, până când lucrul cu ele a devenit mai ușor și, astfel, a rezonat mult cu Trisha.
Viața Trishei devine din ce în ce mai grea, pe măsură ce crește, iar schimbările din viața ei (pierderea bunicilor și mutarea într-un nou loc) adâncesc și mai mult problemele pe care le întâmpină la școală. Ajunge să creadă că este așa cum spun colegii și începe să urască școala.
Dar…într-o bună zi, sosirea unui nou profesor la clasă schimbă cu totul viața Trishei.
Autoarea
Autoarea Patricia Polacco, aduce un omagiu prin povestea Trishei – care este chiar povestea ei – tuturor profesorilor care schimbă în bine viața elevilor lor.
Provenită dintr-o familie cu tradiții culturale mixte (irlandeze după tată și ruso-evreiești după mamă), autoarea a crescut împreună cu bunicii, înconjurată de poveștile și amintirile lor. A scris mai multe cărți pentru copii, toate inspirate din copilăria ei, fiecare poveste purtând amprenta nostalgică a tradițiilor familiei. Alte cărți scrise de Patricia Polacco și apărute la editura Frontiera sunt: Recenka și ouăle de Paști, Când tună a tort.
Spor la citit!
Avem mai multe titluri de la editura Frontiera, despre care am povestit frumos, doar dați un search la capitolul Recenzie carte.
Încă ceva – până pe 28 februarie este în derulare campania Dăruiește o carte – cu discountul de 20% pentru cărțile din coș comandate (pentru tine și poate pentru un prieten) folosind cuponul #semnedeprietenie.
În zilele ce urmează pentru cititorii blogului, prietenii de la editură vor oferi în zilele de Mărțișor, un exemplar al cărții, în cadrul unui cocurs pe care îl voi posta pe pagina de facebook a blogului. Stați aproape!
La final,
Consider ca ar putea fi un cadou frumos de 8 martue, dacă s-ar putea oferi ceva profesorilor.
Da, ar fi. O idee buna.