Nu știu cum ați trăit voi anii copilăriei, dar îmi amintesc că o portocală făcea diferența de sărbători. Am trăit niște timpuri grele în copilărie. Nu le-am simțit atât de tare încât să am doar amintiri urâte. Am multe amintiri frumoase din perioada când portocalele nu erau pentru toți, sunt și lucruri pe care nu aș vrea ca fata mea să le trăiască.

Portocalele și bananele, de sărbători, erau precum aurul și fiecare îmbucătură se simțea divin. Crăciunul nu e doar despre cadouri, știm asta, este și despre amintirile evenimentelor și lucrurilor pe care le-am avut sau păstrat de-a lungul anilor.

Am citit zilele trecute o poveste duioasă despre bucuria petrecerii Crăciunului în familie; despre lucrurile mărunte care ne leagă și care în memoria unei familii sunt valoroase pentru că poartă amintiri dragi, P O R T O C A L A, fiind în cartea autoarei, fructul cu miros de ”rază de soare” și care este, simbolic, atât dorința cât și speranța.

Portocalele au devenit în istoria familiei Stowel, un fel de liant între ce a fost și ce urmează să fie, un moment de reamintire, comemorare a sursei valorilor familiei. În povestea inspirată din viața autoarei, iată, portocalele adună generații și amintirile deoarece ele sunt „dragostea din familie care îi ține împreună”.

Toate, în afară de una. Un miracol de Crăciun, așa credem noi. Acasă la fiecare dintre noi, întotdeauna se întâmplă ca una dintre portocale, una singură, să rămână la fel de proaspătă ca în prima zi.

În familia mea, îi zicem… portocala lui Frankie.

Fata mea a simțit povestea diferit față de mine. La final a avut și întrebarea unde e Frankie? Nu o să stric plăcerea lecturii, însă pot spune că deși povestea te trece prin multe emoții, este despre speranță, iubire, despre credința în bine și despre a face bine, despre promisiunea familiei de a fi mereu alături de fiecare membru al ei.

În fiecare familie există tradiții de sărbătoare sau un ceva de la care pornește un eveniment important în familie. Portocalele sunt în poveste precum piesele din puzzle-ul Crăciunului fără de care reuniunea familiei și sărbătoarea nu ar fi complete.

Pentru unii, pentru copiii din carte, o portocală este tot ce și-au dorit pentru sărbătoarea Crăciunului. Pentru tine ce ar fi?

Crăciun fericit!

Să fie cu cei dragi alături și cu multe îmbrățișări!