Mie îmi place ritualul nostru de seara cu alegerea unei poveşti. Cărțile mele de adult stau uitate de ceva timp, însă poveştile citite copilului îmi sunt tratament pentru fiecare rând necitit al meu. Poveştile citite cu Loli le-am citit şi pentru fetița din mine de vârsta Lolitei. Am hrănit 2 copii cu poveşti şi nu pot spune că îmi pare rău.
Poveştile verii pentru noi au fost din categoria scurte sau care s-au întins pe mai multe capitole. Tranziția mici romane, serii de poveşti am făcut-o de mai demult, însă copilul a simțit şi nevoia unor poveşti cu mesaje simple, cu text mai puțin astfel încât relaxarea, liniştea după o zi cu şcoală (la final de iunie), de joacă (a fost într-un summer camp, joaca săptămânală cu tataia) sau cu exersat diverse să vină rapid.
Aşadar, iată lista poveștilor care ne-au plăcut de la începutul verii până acum.
Poveşti scurte, categoria 4-8 ani
Darul prieteniei – o poveste dulce şi caldă despre prietenie, despre cât de prețioşi sunt prietenii. Cartea vine în sprijinul părinților și cadrelor didactice printr-un text suport la finalul poveștii, cu sugestii de dialog ce facilitează înțelegerea mesajului cărții.
Jurnalul Lizucăi – pentru copiii care pot mai bine să spună lucruri în scris sau cred că a ține un jurnal este de ajutor pentru mai târziu, această carte îi va impulsiona spre scrierea propriei poveşti. Jurnalul bunicii o face pe Lizuca să privească cu atenție viața de copil care se face mare, să aprecieze mai mult oamenii din viața ei, să stăruie mai mult asupra momentelor de bucurie sau de tristețe care nu fac decât să ne învețe viața.
Toate aceste sentimente – am cumpărat-o din nevoia de a exprima mai bine emoții, deşi vorbim şi citim mult despre ele, iar Loli le lucrează şi în terapie. Am simțit că ne-ar fi utile niște povești simple cu care să aprofundăm și mai mult partea de emoții atât în timpul şcolii, cât şi după. Scoala a venit pe capul Lolitei cu un roller coster de trăiri şi ca să facem față, ne folosim de orice suport.
Tu ce ai făcut azi? – o carte foarte senzorială prin culoare şi desen, terapeutică, cu text minim dar suficient cât să te trimită într-o stare de bine. Ilustrațiile sunt minunate, o mică bijuterie despre cât de vie, minunată şi plină de imaginație este lumea copiilor.
De azi sunt curajos – o poveste cu o familie de vidre drăguțe. Un pui de vidră învață cum să-şi depăşească fricile. Tot povesteam despre emoții mai sus, iată altă poveste frumos scrisă şi care înserează la fel de frumos nevoia de siguranță şi încredere de care au nevoie copiii ca să se desprindă fără teama de părinți, să exploreze plini de curaj dar şi cu ceva precauție lumea înconjurătoare.
Tata…cât înseamnă zece? – o poveste tare drăguță despre cum cresc puii, cum descoperă lumea alături de părinți.
Un lup mic îşi întreabă tatăl cât înseamnă 10 şi tata lup are nişte răspunsuri interesante şi pline de învățăminte. Este frumos scrisă, bucățile de text repetitive întăresc mesajul cărții. Cred că și la voi va avea parte de multe recitiri.
Mami nu mi-a spus. Aceasta carte am cumpărat-o după ce am râs cu lacrimi răsfoind-o în librăria din drumul către casă. Comicul situațiilor a prins-o şi pe Loli, poate nu chiar pagină cu pagină dar cu această carte porția de hilizeală este garantată.
Lucinda Belinda Melinda McCool – Jeanne Willis O poveste tare bună, nu doar pentru cei de vârsta fiică-mii, ci şi pentru şcolarii preadolescenți. Este povestea unei fetițe care voia să facă lumea frumoasă. Nimic greşit până aici. Dar frumusețea nu este doar despre ceea ce vezi, ci despre ceea ce reprezinți, crezi etc, adică frumusețea vine din interior. Lucinda află acest lucru pe pielea ei, the hard way cum s-ar spune. Deşi pare destul de abrupt finalul, povestea va fi plăcută şi înțeleasă pe deplin.
Poveștile 7-10 ani
Ce citesc azi? Ruleta cu poveşti – Maren von Klitzing
Povestile sunt bunişoare, noi recomandăm formatul. Poți alege povestea după ce învârți acul. Se va crea un moment drăguț seara, când vine ora de poveşti – Oare ce fel de poveste va fi?
O sută de rochii – Eleanor Estes – o poveste minunată despre rochii (metaforic vorbind, evident) şi despre viața de emigrant. Este nevoie să creştem în copiii nostri empatia şi rezistența la ceea ce nu ştiu bine, dar vor să ştie în ritmul lor, ținându-ne în frâu temerile şi prejudecățile.
Ploaia de stele (vezi foto ai sus) – o poveste care îți merge la inimă. Copilul a prins ideea dar a fost şi un pic nedumerit de final. Metafora bunătății întâi l-a făcut să se întrebe cum de fetița nu a înghețat de frig, ca apoi, după ceva momente, să se aşeze ideea de răsplată pentru cei care au inima caldă şi bună.
Pisoiul care se temea de orice – o carte terapeutică pentru micii anxioşi, cu meme bune pentru momentele în care simți că paralizezi de frică. Merită răsfoită cu copilul. Firul poveştii conduce micul cititor la concluziile de care are nevoie atunci când se confruntă cu diverse temeri, şi la ce înseamnă curajul… cu adevărat.
Clubul de lectură al pisicilor – ei bine, aşa aş face şi eu un club de lectură al pisicilor pentru Loli. Mi se pare o idee minunată să poți ajuta copiii care întâmpină greutăți la citit, să le oferi spațiu şi ascultători mai puțin pretențioşi când vine vorba de lectură. Povestea pansează copiii şi părinții care în viața lor de şcolari s-au poticnit un pic într-ale cititului, precum personajul din carte. Loli s-a gândit pentru o clipă să citească pluşurilor, dar parcă un club cu pisici ar fi mult mai bun.
24 de ore în spațiu – o carte care nu mă aşteptam să placă Lolitei. Viața astronauților pe stația orbitală nu era pe lista ei de „aş vrea să ştiu”, dar iată că formatul bandă desenată ne-a prins pe amândouă. Pentru cititorii pasionați de univers, spațiu cosmic, experimente ştiințifice în stații spațiale, cartea va fi primita bine.
Prinți, prințese, troli şi vrăjitoare – un volum cu basme suedeze savuroase şi pline de tâlc care se vor întinde ca lectură pe mai multe seri. Am citit-o de prin iarnă aproape toată, poveștile restante le-am terminat zilele acestea.
Aiurea-n tramvai – este carte potrivită pentru toate vârstele. Depinde cum vă surprinde momentul lecturii. Povestea o poți simți cu hohote de râs sau doar cu zâmbetul pe buze. Mi se pare fabulos scrisă, inserturile cu expresii de prin toate colțurile țării, care mai de care mai hazlii sau ciudate ca asociere, curg natural în text.
Cam astea au fost cele mai îndrăgite cărți ale verii de până acum. La categoria cărți pentru luna august avem: Prințul junglei, Flora, iute ca săgeata, Miturile Greciei, Charles Darwin – o revoluție, Poveşți cu un carusel fermecat, dragoni înaripați şi vacanțe cu zâne. Dacă deja le-ați parcurs, dați de veste, să știm cu ce începem.
Cărți „în lucru” avem și din colecțiile editurii Frontiera, și voi face un post separat în curând. Apropo, prietenii noștri de la editură au o ofertă bună zilele astea – Pagini de vară (2 cărți + 1 gratis) – despre care puteți citi mai multe AICI.
În încheierea primei părți a cărților verii 2022, vă doresc împreună cu Loli:
Spor la citit!
La capitolul Recenzie carte, puteți vedea ce altceva am mai citit și vă puteți inspira. Primim și noi idei, nu vă sfiiți să ne scrieți.
Dacă aveți nevoie de inspirație pentru activități distractive acasă sau în deplasare, iată aici secțiunea cu activități pentru dezvoltarea de abilități practice.
Totodată, vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului AICI, sau pagina de Instagram unde încerc să fiu și mai creativă prin filmulețe, mici reels și poze din unghiuri interesante – AICI.
Cartea mea – Ce vezi, copile? – își poate găsi loc și ea pe lista lecturilor de vară – fiind o carte de conectare în familie. Are book-trailerul – AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.
Am primit și noi cadou „Prinți, prințese, troli şi vrăjitoare” și îi place Anei mult.