Visul fetei mele este să stea la casă și să aibă câine și pisică. Așa vede ea viitorul: câinele o așteaptă în poarta școlii și e partenerul de drum casă- școală, pisica bonă în casă. Frumos vis, nu? Ei bine, casa am promis-o pentru peste vreun deceniu, câinele ar fi minunat oricând, dar nu e momentul, cât despre pisică (hmmm, nu sunt cat lover), mă gândesc că, pot avea un pet miaunător, la un moment dat. La cât se miaună Loli…#rezist.
Până la casa cu cățel, pisică și purcel, am amenajat un acvariu nano dreptunghiular, cu 6 pești și câțiva melci. Astea sunt animalele de companie ale casei, momentan.
Cum am început, fără a avea pretenții nici măcar de acvariști începători și fără a cumpăra un acvariu de-a gata, populat cu pești și plante, urmează mai jos.
Ideea articolului nu este să explic pas cu pas ce am făcut noi. Nu suntem specialiști în acvaristică, menținerea unui acvariu este o experiență de învățare continuă, un hobby care face plăcere și o soluție la nevoia de a responsabiliza copilul în legătură cu animalele de companie.
Povestea acvariului – oaza noastră de verdeață
Prin povestea acvariului nostru vreau să subliniez că a avea un acvariu înseamnă angajament pe termen lung și fiecare trebuie să îți facă documentarea temeinică pentru un mediu de viață care depășește dimeniunea unui borcan. Dacă nu vă simțiți pregătiți pentru un acvariu, rămâneți la borcanul cu un singur pește, deși dacă întrebați vreun pasionat în acvaristică vă va spune că borcanul/bolul = o viață chinuită pentru animăluțul vostru.
NU poți avea un acvariu și să te aștepți să ”meargă” singur. Un acvariu, mediu ca dimensiune, necesită muncă și învățare continuă, ca să nu mai zic că trebuie să îți placă să menții un mic ecosistem acasă la tine. Nu e ceva ce nu știm, orice plăcere vine la pachet și cu sudoare.
Amenajarea acvariului:
- Documentarea – partea cea mai importantă când vrei să faci totul de la zero.
Pe lista de cercetare, punctul 1 – tipuri de acvarii:
Ne-am informat asupra tipurilor de acvarii – dimenisiuni, materiale construcție – sticlă sau plexiglas, ce avantaje și dezavantaje poți întâmpina în cazul acvariilor făcute, lipite și cele de firmă cu colțuri rotunjite, dacă poți utiliza un acvariu folosit (golit, curățat, evident). Atunci când am ales acvariul ne-am orientat după spațiul, volumul, configurarea lui în ansamblul camerei.
Am ales un acvariu dreptunghiular, nano, de 55 litri. L-am achiziționat de la cineva care îl avusese amenjat, dar momentan nu se mai ocupa cu acvaristica. Este foarte frumos ca prezentare, dar din cauza marginilor rotunjite ai și efect de lupă. Pentru ochelariști poate fi deranjat, adică în momentul când vii să admiri ecosistemul și nu ai ochelarii pe nas (adică eu), te ia durerea de cap. Pe restul ai casei nu deranjează, fiică-mea e ochelaristă, dar pentru că poartă tot timpul ochelarii, nu are probleme.
Punctul 2. Echipamente – aici documentarea să fie riguroasă. În funcție de volumul acvariului, populația vegetală și animală (pe care ți-o propui să o întreții) cumpărați echipamentele necesare menținerii unor condiții corespunzătoare, să nu vă treziți că aveți o baltă puturoasă și lipsită de viață. Noi am schimbat filtrul intern, acum avem un filtru extern. Nu am cumpărat totul din magazin, am intrat pe forumuri, pe diverse site-uri, în acest fel am achiziționat echipamente noi, dar și folosite de foști acvariști.
Punctul 3. Organizarea acvariului, aș spune aquascape, dar nu am pretenții că am făcut asta. Ne-am documentat asupra tipurilor de substrate – pietriș, crengi, plante. Am făcut și un research despre locurile de unde să le procurăm, cum e mai bine să le poziționezi, cum să lipești plantele pe substratele folosite, ce tipuri de plante sunt potrivite pentru volumul acvariului nostru.
Punctul 4 . Ciclarea acvariului
Înainte de a popula acvariul cu pești și nevertebrate acvatice, după ce ai trecut de aranjare substrat, vegetație, acvariul are nevoie de o perioadă de ciclare. Procesul de ciclare necesită răbdare și evident, documentare. Respectați regulile de pe forumurile, site-urile specializate, testați frecvent calitatea apei din acvariu, pentru a fi potrivită pentru introducerea locatarilor.
Punctul 4. Introducerea viețuitoarelor acvatice
Alegeți peștii și nevertebratele (melci, creveți etc) pe care le puteți întreține și echilibrează acvariul ca forme de viață, tinând cont de dimenisunea acvariului, plantele folosite la decorarea lui, tipul de hrană, biologia lor. Da, și un mic reserach și despre hrana vietăților nu strică. Noi avem acum 3 specii de pești și 2 de melci.
Pasul 5. Da, există și acest pas pentru care trebuie să vă pregătiți sufletește – Așteptări versus realitate
- Un acvariu de 55 de l cum avem noi este foarte frumos de privit, dar am avut multe experiențe de trial and error până am învățat cum să-l întreținem.
Așadar,
- E posibil să suferiți pierderi și să vă simțiți tare rău. Deși vietățile din acvariu nu interacționează cu voi, te simți responsabil pentru ele, și le îndrăgești. Noi am avut doar 2 pierderi, toate regretabile.
- Ai tendința să renunți la un moment dat, deși ai început cu așa un spor, de îți imaginai că la tine acasă va fi ca în filmul Finding Nemo. Dar nu renunța, ține-te bine și continuă.
- La început ideea era să ai câțiva pești, să privești bulele de la filtru și cum se plimbă peștii prin acvariu. Pe măsură ce dezvolți acvariul, vei cumpăra o mulțime de accesorii. Pe care le vei folosi, evident. Cheltuieli în plus, vor fi, normal.
- Pentru peștii din pârâul de lângă casă nu îți faci griji, se descurcă. Dar pentru un mediu controlat, când pleci de acasă, ai o grijă în plus. Te gândești la scenarii de genul: dacă se ia curentul și se pierde programarea la hrănitoare și lumină. Primul lucru când revii de la bunici, nu verifici argintăria să iasă la număr (glumesc), verifici dacă ies la număr animăluțele, apoi te relaxezi. Putea să fie umflat parchetul de la apa uitată deschisă, dar dacă peștii sunt vii, all ok.
-
Practica
După documentare timere dispozitive hrană, sursă lumină, verificat filtre, după finalizarea achizițiilor necesare pentru a demara amenajarea acvariului, etapa următoarea este să pui în practică ce ai învățat, să instalezi tot, să aștepti ciclarea acvariului, să introduci peștii, să te acomodezi la timpi de hrănire, schimbat apa, mici finețuri pentru un mediu de viață prosper – să fii pregătit pentru perioade când pleci de acasă, să găsești totul alive and well.
Pare greu, dar nu e și sper că nu v-am făcut să vă răzgândiți dacă vă doreați un acvariu frumos în casă.
Galerie foto – how we made it –
După ciclare, primul locatar a fost peștișorul beta. Când soțul meu a fost să cumpere un beta fetei, omul de la magazin i-a spus că mai are un singur beta, și nu e arătos, dar să revină în 2 zile că primește noi. Dar ”Betanul” acela pricăjit, care e foarte simpatic chiar, are o casă acum. Iulian l-a întrebat în glumă: Ce faci cu el? Il arunci? Oricum promisese copilul un beta și doar nu avea să îi spună că aveau doar unul urât la magazin și l-a refuzat. Ring a bell? Noone is ugly, lecția acceptării.
După Beta au venit porcii – eu așa le spun la Corydoras, apoi tigrații Otto, după care melcii.
Fiică-mea încă nu a învățat că nu trebuie să le bată în geam ca să îi drăgălească, dar măcar o face mai rar. Acvariul este oaza noastră de verdeață, este pasiunea mai mult a lui Iulian, decât a fetei, dar e ok. Câinele și pisica nu sunt reamintite așa des în conversații, deocamdată. Cred că avem destui locatari în casă pentru responsabilizarea copilului. Loli participă la hrănirea peștilor, urmărește cu interes melcii, încurcă mai mult la schimbatul apei. Ne descurcăm, cu alte cuvinte.
Sper să vă placă povestea acvariului nostru. Vă reamintesc că e o decizie ce trebuie bine cântărită, chiar dacă luați totul de-a gata de la magazin. Cineva în casă trebuie să fie responsabil de acvariu și vietățile din el și, totodată, să fie suplinit când nu se poate ocupa. Team work, de altfel.
Așadar, voi cu ce vă ocupați? Ce hobby v-a adus pandemia?
Spor!
Dacă vrei să vezi ce cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.
Dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea ( care nu este depre pești sau acvarii), iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI.
Același vis îl are și Ana în legătură cu casa. Acum a rămas doar la pisică :)) Salvez articolul tău dacă ne încumetăm la un acvariu.
Visele lor se vo implini la un moment dat.