Continuăm periplul nostru prin Polonia cu vestitul oraș Cracovia. Partea I pentru cei care nu au apucat să citească cum am ajuns și ce am făcut până la ajungem în această țară, click pe link – AICI.
Bun, Cracovia ne-a plăcut din prima seară. Eram cazați fix în miezul Cracoviei așa că la scurt timp după ce ne-am debarcat bagajele și am mâncat ceva, direct în mijlocul acțiunii am ajuns, cum s-ar spune. Centrul vechi este foarte aglomerat la ceas de seară, cu muzică, cu șarete trase cu cai, miros de mâncare și prăjituri. Ne-a priit ieșirea din prima seara, ne-a revigorat total după călătoria cu mașina.
What to do in Cracovia
Plimbări – cât te țin picioarele
În zilele pe care le-am petrecut în acest oraș ne-am plimbat cu barca pe Vistula, am luat la pas centrul vechi și străzile din și de pe lângă castel.



Admirat grădina și construcția în stil gotic a Castelului Wawel

Am apreciat mult ritmul calm al orașelor poloneze în această vacanță, lipsa de zarvă și grabă, vegetația sălbatică și plină de culoare. Un contrast frumos între clădiri și asfalt, flori și ierburi de câmp. În ultimii ani polonezii au reușit să înlocuiască gazonul cu pajiștile urbane, lucru minunat din punct de vedere cromatic și ecologic.

La pas pe străduțe, window shoping (într- o zi frumoasă de duminică)
Muzee
Am fost să vedem şi fabrica lui Schindler, nu înainte de a trece prin micul pasajul folosit în filmul Schindler’s List.
Muzeul nu este foarte mare, expoziția este frumos structurată, merge vizitat cu copiii, chiar dacă tematica este greu de digerat la vârste mici. Noi am avut grijă ca Loli să nu se uite la pozele şi expunerile care ar fi afectat-o emoțional. Am pregătit terenul pe drum, am povestit până am ajuns la fabrică despre război, despre suferințele copiilor şi adulților din timpul celui de-al doilea război mondial, din timpul unui conflict armat. Am adaptat totul pentru vârsta copilului şi nivelul lui de înțelegere.
În drum spre Fabrica lui Schindler. Piaţa Eroilor Ghetoului, 70 de scaune ce reamintesc războiul, clipele grele ale evreilor polonezi, piața fiind locul de plecare pentru evreii din ghetou, care urmau să fie trimişi în diferite lagăre.
Disneyland-ul European – Energylandia
Lângă Cracovia se află renumitul parc de distracții Energylandia. În acest mare loc de joacă am stat o zi întreagă. Mi-a plăcut atmosfera şi varietatea atracțiilor, am avut o zi plină, în urma căreia am realizat că nu sunt chiar genul parcuri de distracție. Prin urmare, ne gândim serios dacă merită să strângem cureaua pentru Disneyland. Cozile mari la diversele distracții, timpii de aşteptare de 30 -50 min, m-au obosit groaznic, iar Loli şi-a pierdut răbdarea la unele, ca să nu zic că totul dura 3 sec, după ce te aşezai în trenuleț sau bărcuțe.
Salina WIELICZKA
Cracovia ne-a impresionat plăcut și poate că ne-am fi despărțit mai greu de acest oraș dacă aveam vreme însorită în ziua plecării. Însă în dimineața când am părăsit Cracovia ploaia s-a pus pe turnat. N-am lăsat atâta lucru să ne strice cheful de călătorie, pentru că urma să stăm la interior. Următoarea stație pe circuit era Wroclaw, însă înainte să ambalăm tare motorul spre această destinație ne-am oprit să vizităm cea mai veche mină de sare din Europa THE “WIELICZKA” SALT MINE, printre primele locații/monumente incluse în lista UNESCO World Heritage (1978).

De reținut: Tururile se rezervă din timp, sunt cu ghid și durează 2 h. Noi am mers cu turul ghidat în limba engleză, am avut un ghid polac simpatic pe nume Adrian.
După vizită, ne-am ospătat un pic ce ne-am pus la pachet și ne-am pornit spre frumosul oraș Wroclaw, unde avea să facem un alt popas de 3 zile. Pe drum norii s-au adunat și scurs cu spor, ploaia torențială însoțindu-ne până la destinație și părăsindu-ne abia a doua zi.

Wroclaw
Prima zi în Wroclaw a fost de explorare. Am luat la pas centrul vechi și diferitele atracții ale zonei centrale. Am fost și la zoo. Am petrecut mai bine de o jumătate de zi aici. Ne-a plăcut mult, este foarte bine organizată și noi avem experiență la acest capitol. Cred ca nu am ratat niciun parc zoo în călătoriile noastre.
Luni, de ziua mea, 1 august, ne-am scos hainele bune și să înceapă sărbătoarea. Planul zilei mele a fost variat, cu prăjituri, poze, locuri de joacă, plimbări și voie bună. Printre hight-urile zilei:
- Muzeu Panorama Raclawicka. A fost o vizită tare plăcută, impresionantă istoria pânzei dar şi modul în care se narează cu ajutorul ei bătălia devenită legendară din istoria Poloniei.
- După mica gură de istorie, am căutat o cofetărie, doar nu era să treacă ziua fără tort, pardon prăjitură.
- Seara am admirat spectacolul de lumini din parcul de lângă grădina japoneză. Înainte de spectacol ne-am clătit ochii prin grădina japoneză, care era vis-a-vis.
- Ziua mea şi ultima seară în acest oraş am petrecut-o în oraş, cu o cină bună la Bernard, apoi plimbându-ne prin oraș.
Revin cu poze și detalii într-un nou articol.
Până atunci…
Călătorii pline de descoperiri!
Inspirație pentru excursii scurte și călătorii de durată avem la secțiunea → Călătorii. Nu uitați că vă așteptăm cu noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani pe pagina de Facebook a blogului și pe pagina de Instagram – acolo pun poze mai multe și filmulețe faine.
Dacă vă este mai ușor pe mail, vă invităm să vă înscrieți la newsletter.
Dacă vrei să vezi/vedeți ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, iar pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.
Cartea mea (care nu e musai despre călătorii) are book-trailerul – AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.
si peste 50 de minute, faptul ca am iki incolo pentru a intra intr-o atractie sunt detalii care scad din farmec.
Comentariu: Este uimitor cum Polonia reuseste sa combine istoria sa dramatica si prezentul plin de energie. Cracovia este una dintre cele mai captivante orase pe care le-am vizitat vreodata si chiar asa s-a intamplat cu noi. Ne-am bucurat de acest peripl in Cracovia, de obiectivele spectaculoase si de atmosfera sa unica.