Urmează povestea unui aperitiv pe care nu am crezut că îl voi prepara vreodată, plus rețeta – pastă de pește făcută în casă.

De ziua lui Iulian am făcut coaste de porc și pește la cuptor. Un deliciu tot. Cu sos barbeque făcut de master-șeful soț.

Pești am avut vreo 6. Deoarece coastele au acaparat papilele gustative la toți, păstrăv s-a mâncat puțin. Am rămas cu 4 pești. I-am congelat așa făcuți, în ideea de a nu risipi mâncarea și de a îi scoate când bate vântul prin frigider.

Și zilele astea, mă gândeam ce să punem pe pâine, poate-poate se lasă convinsă și mândra să înghită. Pastă de pește!

De-ale gurii

Până anul trecut nu am făcut sarmale și ardei umpluți, pentru că nu aveam ocazia. Noi plinuți, copilul scândură si năzuros, plus alergic. Veneau pachet de la mama, mama soacră. Dar anul acesta a crescut gospodina din mine: răcitură, 3 feluri de ciorbe, pâine, gogoși. Succes la moțată – doar vise!

Să revenim. Am dezghetat peștele, lăsat pe masă de dimineață. Pe la un 11 spre prânz se putea lucra cu el, carnea se desprindea de pe oase, chiar dacă pe alocuri era rigid, încă înghețat.

Reţeta pentru pastă de pește făcută în casă:

  • 4 păstrăvi medii deja făcuți la cuptor cu sare și usturoi, pătrunjel tăiat mărunt (se scoate carne de pe oase)
  • 2 cepe mici tocate mărunt sau cum te pricepi
  • usturoi – 2 căței mici, tocat după gust
  • un praf de sare
  • o linguriță rasă de turmeric – culoarea frumoasă aurie de la el vine, m-am îndrăgostiti de turmeric după ce am citit cărticica Andreei,
  • unt – ochiometric, am tăiat din pachet cam 2 degete grosime (degetele le am, să nu ne panicăm)
  • ulei de măsline-o lingură
  • pătrunjel- tocat
  • zeama de la 2 lămâii ( erau mici, după gustul meu ar fi mers încă una)
  • măsline – de decor dacă vrei. Aveam Kalamata de la Lidl (bunișoare)

Amesteci tot. Se poate lăsa așa grosier sau blendui. Dar nici Iulian și nici Loli (reminiscențe piureuri și chestii cremoase din perioada de alergii) nu suportă mâncare semilichidă,  fără să simtă niciun ingredient la dinți, drept urmare, am amestecat cum m-am priceput, cu furculița.

pastă pește
Pastă de pește -plating!

A ieșit tare gustoasă. Mie nu-mi place zacusca de pește, pasta de pește din comerț, nici cea de casă nu era pe lista favoritelor. Pâna la asta, evident. Am mâncat într-o tabără pastă de pește 7 zile din 7, și îmi era greață numai la amintirea acelor zile. Dar pasta aceasta făcută după ureche, mi-a plăcut mult. Am să mai fac.

Spor la gătit!

Alte chestiuni culinare, fără prea mult fast, dar comestibile, găsești la secțiunea de Povești din bucătărie.