Avem acasă multe cărți bune pentru 9-12 ani. Am trecut de mult de cărțile 4-7 ani, dar ghici ce? Nu am renunțat la ele pentru că avem nevoie de mesajele lor. Fata mea nu identifica curajul și alte emoții în cărțile cu ponei și prințese. În primul rând nu o atrag poveștile acestea. Îi plac poveștile cu copii năzdrăvani şi inventivi, cu eroi. Vă dau exemplu pe Clementina, Dory, Invincibila Harriet etc.
Să revenim. Avem acasă mai multe cărți cu povești numai bune pentru copii cu dificultăți de adaptare la școală, la anumite situații sociale, copiii care simt că nu ating așteptările celor din jur. Am ales 6 din cele care explică emoții, frământări, deoarece acestea au parte de multe recitiri. Sunt povești inspiraționale spre terapeutice, dacă le pot numi așa. Când le-am cumpărat nu știam la ce să mă aștept, nici recenzii despre ele n-am căutat, le-am ales după titlu. Mie titlurile îmi spuneau lucruri, am regăsit în fiecare cuvinte din vocabularul nostru, al meu și fetei mele. Loli m-a întrebat la un moment dat dacă eu le-am scris pentru ea. Și, da, mi-aș fi dorit să mă pot aduna să scriu asemenea povești. Copilul probabil s-a regăsit în situațiile din ele și și-a amintit discuțiile noastre care mergeau pe aceleași idei.
Înainte să începem, fac o mențiune. Poveștile despre curaj, perseverență, despre puterea emoțiilor și încredere, deși sunt la categoria 4-7 ani, nu sunt de dat la o parte pentru cei care depășesc pragul recomandat. Veți vedea că se potrivesc și după. Țineți cont de faptul că, odată cu începerea școlii și debutul cititului, poveștile nu se uzează, mai ales cele care pansează temeri, frici, le spun pe înțelesul lor și al nostru. Nu toți avem capacitatea de a ghida copilul în emoțiile lui și dacă o poveste ajută, să o ținem cât mai mult în bibliotecă. Să nu grăbim trecerea la poveștile de copii mari. Le vine rândul și lor.
Să începem cu….
Freddie. Brotăcelul care voia să danseze
Povestea brotăcelului Freddie ilustrează frumos ideea de a-ți urma visurile chiar dacă întâmpini dificultăți, ești provocat să renunți. Dar dacă iubești ceva mult și simți că acel ceva e ceea ce trebuie să faci, atunci nimic nu te poate opri. Freddie iubește dansul și, deși, este luat în râs, el continuă să danseze cu determinare. Și dansul îl face fericit. Nu e asta o lecție bună despre fericire și a stăpâni un vis?
Când vei crește mare
Poveste puiului de raton este o poveste plină de îndemnuri și încurajări. Vă veți regăsi în fiecare pagină, veți simți cum fiecare rând e scris pentru voi, chiar vă veți simți de parcă l-ați scris voi. Mama raton începe fiecare frază, așa cum spunem și noi copiilor: îți doresc ca, într-o bună zi….Și nu este despre ceea ce proiectează mama, ci despre învățămintele care vin de-a lungul creșterii.
Vei fi ce vrei tu să fii
Ei bine, cartea aceasta a început foarte alert. Nico își dorește să fie fermier, infirmier, tot ce-l inspiră situațiile de moment și, în final, ajunge ceea ce își dorea să fie. Ideea care răzbate este următoarea: e în regulă să nu știe copilul ce vrea să fie la 5, 7, 10, 12 sau 18 ani. Ce va fi este în el, doar că are nevoie și voie să încerce, să se gândească sau răzgândească sau să creadă că va descoperi la un moment dat.
Fruntea sus!
Povestea unei veverițe care are idei Mari și imaginație Uriașă este o poveste despre perseverență. Pare greu uneori să răzbați, dar se întâmplă. Ideea este să ai alături de tine prieteni, oameni care să te ajute, să te ridice de jos și să aibă încredere în tine. Fata mea obișnuiește să spună când nu îi iese un lucru: Renunț, uite cum renunț! Ea, ca mulți alți copii, face parte din categoria celor care au nevoie de un mic push, adică să o împingi nițel chiar dacă frustrarea e mare, nu-i place, dar cu iubire și muultă răbdare și convingere…o ia de la capăt. Alună are prieteni care se oferă, sprijină, caută soluții și o mamă care …are dreptate: Dacă te străduiești și ai încredere reușești.
În concluzie, avem nevoie de îndemnuri, de cuvinte pe care părinții să le imprime copiilor, iar aceștia să le dețină de drept, pe lângă brațele larg deschise pentru orice rezultat.
Cartea se termină cu o serie de afirmații pe care le poți repeta cu copilul, reține, folosi în contextele potrivite. Totodată, există și 5 întrebări legate de perseverență ca să te asiguri că mesajul cărții a traversat mintea copilului și a lăsat ceea ce trebuie în materie de perseverență.
Te-ai întrebat vreodată ce vei fi?
O carte care curge frumos în versuri pline de cuvinte cheie, scrise îngroșat astfel încât să nu se piardă la o citire rapidă. Este perfectă pentru a începe discuții frumoase cu copilul despre sensul cuvintelor și cum le simte raportat la viața lui. Potențial, profesie, provocare, omenie, cotitură, recompensă, iată cât de departe poți ajunge pornind de la cuvinte simple, uzate pentru un adult care le întâlnește și nu le mai simte profund în viață de zi cu zi. La final, te poți juca cu profesiile, amuza pe seama lor, explica în detaliu și afla mai multe dacă provoacă la a ști mai multe despre fiecare și ce calități ai nevoie să dezvolți sau poți descoperi că ai pentru a le profesa în viitor.
Tu ești puterea ta!
Pe fața mea au atras-o ilustrațiile. Nu am menționat până acum, fiecare carte este frumos ilustrată, atrage și cititorii mici și pe cei mari. Emoțiile sunt importante, nu trebuie “reparate” doar mers de-a lungul lor, explorate, transformate în putere.
Fiecare pagină dezvăluie un adevăr, spus așa simplu și duios, că poți spune la final un mare Mulțumesc celui care a scris cartea. Uneori nu avem cuvintele necesare, de fapt nu ne vine natural să explicăm trăiri. Cartea ne pune în brațe toate cuvintele de care avem nevoie. La final, nota cu sfaturi pentru părinți este binevenită.
Noi ne simțim inspirate de cărțile de mai sus și le vom păstra în bibliotecă încă un timp. Dacă aveți alte titluri pentru noi, să dați de veste în secțiunea comentarii. Până atunci….
Spor la citit!
La capitolul Recenzie carte, puteți vedea ce altceva am mai citit și vă puteți inspira. Primim și noi idei, nu vă sfiiți să ne scrieți.
Dacă aveți nevoie de inspirație pentru activități distractive acasă sau în deplasare, iată aici secțiunea cu activități pentru dezvoltarea de abilități practice.
Totodată, vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului AICI, sau pagina de Instagram – AICI unde montez lucruri drăguțe. Dacă vreți să îmi fiți alături atunci când am ceva de zis, vă invit să vă abonați la newsletter.
Cartea mea – Ce vezi, copile? – își poate găsi loc și ea în biblioteca casei, pentru voi sau pentru bunici, prieteni – fiind o carte de conectare în familie. Are book-trailerul – AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.
Îmi place cum fiecare poveste este aleasă cu grijă pentru a încuraja curajul, perseverența și încrederea în sine. Este minunat să vezi cum aceste cărți pot ajuta copiii să navigheze prin emoțiile lor și să învețe lecții valoroase de viață. Mulțumesc pentru recomandări și pentru că ne-ai împărtășit aceste resurse valoroase!