Ideea activității Poezie cu numere ”animate” pentru exersarea numerelor de la 1 la 10 mi-a venit chiar azi și am zis că e musai să o testez înainte de weekend, de plecarea la munte, când ne vom relaxa și ne vom bucura de aerul curat. Poezia cu numere o repetam cu Loli de la începutul săptămânii, cu ajutorul numerelor fixate pe bețe pentru suc.

O aluna, doua, trei
Veverito, tu nu vrei?
-Ba vreau patru, cinci sau sase
Că alunele-s gustoase
-Iți dau șapte, opt și noua
Dac-o sa ne spui și noua
Când o sa ajungă-ncoace
Iarna cu zece cojoace!

Am scris doar partea pe care am repetat-o și înregistrat-o noi. Poezia are continuare care, de altfel, poate fi învățată și repetată cu ajutorul animației – iată link aici.

Ideea cu număratul pe paie pentru suc nu a încântat-o.  A fost interesantă, dar nu am primit maximum de puncte. Așa că, mami inventează altceva, să fie diferit și să ne ajute la numărat.

Tehnica de lucru

Cum să consolidez recunoașterea cifrelor și număratul folosind poezia? Păi, să vedem:

  • Am folosit-o pe Veverița Vivi din revista – Grădinița zoo – povești animate pentru preșcolari. Noi avem revista, care vine la pachet cu un CD. Bunicul Dann a cumpărat-o nepoatei, numai că a rătăcit CD-ul. Nu vă putem spune cum sunt poveștile, dar animalele care se pot decupa sunt frumos lucrate și le vom folosi (probabil pe toate) în proiectele noastre viitoare. Dacă cumpărați pachetul, să ne dați de veste despre povești. Poate îl comandăm și noi, din nou.

  • Un mecanism surpriză pentru numărat, interactiv, care cuprinde cifra și obiectele de numărat. Vi-l prezint mai jos.

Cât Loli a fost ocupată cu joacă în deplasare la prietena ei Cristina, eu m-am apucat de lucru: cadru activitate, montaj numere și obiecte de numărat.

Poezia/ povestea”animată” pe etape:

  • Montarea veveriței pe un cadru – aveam cartonul cu rama foto cu margine portocalie și dungi tigrate din caietul de activități de la Ikea. Am folosit-o drept cadru pentru poveste, poziționând-o pe Vivi în colțul din dreapta.

  • Banda mobilă cu numere și ghinde (poezia e cu alune, dar ghindele parcă arată mai bine desenate) – creionați cât de bine vă pricepeți și măsurați poate un pic mai bine (decât mine) căsuțele cu cifre și ghinde, pentru că eu le-am înghesuit spre final. Inversați voi etapele, desenați sacul apoi decupați banda să se încadreze în gura sacului, ca să știți cât vă puteți întinde. Eu aveam deja în minte proiectul și eram plină de zel, deci nu aveam cum să dau greș. (așa cred :)).

  • Desenarea sacului cu ghinde/alune
Vivi e pregătită pentru distracție!
  • Tăiați în zona gurii sacului o fâșie care să permită mișcarea/circularea benzii cu numere și obiecte de numărat. Pentru ca banda mobilă să poată fi manevrată cu ușurință, tras sus-jos, puteți adăuga/alungi banda cu alte 2 benzi mai mici.
Banda pentru animație petrecută peste fâșia tăiată la nivelul gurii sacului
  • Detalii poveste – frunze stejar – să avem întreg cadrul – veverițele locuiesc în copaci, în parc, în pădure. Stejarii sunt cei care fac ghinde și au frunze cu formă ondulată, ușor de recunoscut.

Ne-am jucat și am repetat de mai multe ori, am înregistrat pentru voi (rapid, că se apropia ora de nani) să vedeți cât de faină e ideea și cum o puteți aplica cu succes de la 3-7 ani.

Spor la exersat numerele!

Primim idei de jocuri, așa că nu vă sfiiți să ne inspirați. Sper că v-a plăcut ideea de poezie cu numere ”animate” pentru exersarea numerelor.

Jocuri cu numere avem (în plus) la secțiunea Activități cu copilul, un mic search și vedeți ce am lucrat- click aici.

Numărăm, exersăm și alfabetul, citim cu drag când nu avem chef de vreun joc. Dacă vrei să vezi ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Cartea mea (da, am scris una!) are book-trailerul –  AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.

Am pus  și pe pagina blogului – în partea dreaptă (de pe desktop se vede), pe telefon mergi cu scroll în jos, este undeva sub secțiunea comentarii  – un banner drăguț, care vă direcționează către site-ul editurii (în cazul în care v-am făcut curioși).