Polonia – o destinație de vacanță ce merită descoperită a ajuns la ultimul episod, al III- lea. Primele episoade sunt AICI și AICI.
Am rămas cu ceva restanțe la poze pentru ultima zi, chiar de ziua mea, din Wroclaw. Acest oraș curat și verde ne-a rămas în suflet. Sper să revenim la un moment dat și să ne bucurăm din nou de liniștea și frumusețea lui.
Panorama Raclawica
Muzeul Panorama Bătăliei de la Raclawica – nu pare la prima vedere de interes pentru cei mici, dar modul în care este construit muzeul în jurul unei pânze vechi de sute de ani, turul audio frumos structurat plus istoria pânzei (într-un filmuleț cu design special pentru a atrage mai multe categorii de public) face din acest muzeu, un loc de explorare și învățare inedit, potrivit și copiilor de vârstă mică.
Panorama Raclawica este o pictură imensă (15 × 114 metri), circulară, care înfățișează bătălia de la Raclawice, în timpul Revoltei Kosciuszko. Pictura este valoroasă atât prin vechime, cât și prin dimensiunea artistică, fiind una dintre puținele relicve păstrate ale unui gen de cultură de masă din secolul al XIX-lea.
Diferitele scene de pe câmpul de luptă completate frumos și imperceptibil cu elemente de butaforie creează un sentiment de realitate, de participare activă la scenă.
Grădina japoneză și fântâna multimedia
Două dintre cele mai populare locuri pentru plimbări, pentru relaxare. Grădina, în afară de sutele de plante și copaci, tufișuri și flori originale, expune și clădiri japoneze: poarta și pavilionul de ceai. Am ajuns aproape de închidere, grădina având program de zi, pe timpul nopții se închide. Însă am reușit să ne plimbăm, să facem poze, să ne alergăm pe potecile înguste, dar și să admirăm plantele și construcțiile.
Fântâna multimedia (de lângă grădina japoneză) ne-a făcut să visăm pe muzică clasică, a încununat armonios plimbările din zi și ziua mea în acest oraș.
Bine, finalul zilei mele a fost cu cina extra gustoasă la unul din restaurantele din centrul vechi, Bernard PUB, recunoscut pentru atmosfera prietenoasă cu copiii nerăbdători și fomiști (a se vedea cu ce spor colorează Loli fișa-meniu) și preparatele cu rață și găluștele din cartofi. Adică, fix ce am comandat.
Cum în fiecare oraș e musai să probăm și locurile de joacă, am căutat un loc pentru mândră și am dat peste un centru comunitar foarte fain. Locul de joacă era cu program, însă a fost suficient timpul de o oră și jumătate ca Loli să exploreze tot și noi să ne minunăm cât de frumos e și cum ne-am fi jucat și noi pe acolo, dacă am fi avut dezlegare de la mândră. Loli ne-a postat pe o bancă și ne-a lăsat doar să ne imaginăm cum ar fi fost.
Varșovia a încheiat călătoria noastră în Polonia, restul zilelor aici le-am petrecut explorând orașul.
Pentru început, a doua zi, am explorat Centru de Știință Copernicus, apoi am stat doar prin parcurile frumoase – Chopin și cel de lângă grădina botanică cu arbori monument ale naturii, plus grădina de plante de pe acoperișul Universității din Varșovia.
Centrul de Științe ne-a plăcut mult. Am experimentat alături de mândră tot ce s-a putut, am fost și noi copii de 8 ani.
Seara s-a terminat, bien sure, la un loc de joaca cu mult nisip de unde Loli nu voia sa plece. A fost încă o zi de vacanță plină, în care ne-am încărcat cu amintiri frumoase.
Ultima zi în Varșovia a fost cu alte explorări urbane, cu vizitarea Muzeului Chopin, cu relaxare în imensul parc de lângă cazare etc. Cred că am tot menționat că orașele Poloniei sunt presărate cu oaze de verdeață, cu parcuri întinse, frumos amenajate cu puțin gazon, acesta fiind înlocuit cu pajiști urbane. Am apreciat mult acest lucru și în Varșovia, la fel și traseele bine delimitate pentru bicicliști sau pentru mijloacele alternative de deplasare. Varșovia este un oraș aerisit cu trafic light și la ore de vârf.
Din explorări:
Parcul cu instrumente muzicale, Handpipes i Duos, unde am compus muzică, ne-am jucat cu sunetele. Locația AICINu am ratat nici casa ciocolatei tradiționale a polonezilor – Wedel, de unde am luat mici suveniruri pentru casă.
La Muzeul Chopin ne-am simțit foarte bine, am plecat de acolo cu inimile pline de muzică și voie bună.
Jucării, bunătățuri și clădiri frumoase
A venit și ziua de vineri. De dimineață ne-am făcut bagajele, ne-am alimentat pentru drum și…pe cai. Am traversat Polonia, Slovacia, apoi am făcut o ultimă oprire la Miskolc. Apartamentul cu pat suspendat a fost pe placul mândrei. O mica plimbare de seară plus un tapas la o berărie din apropiere au încheiat vacanța noastră. Drumul către casă a fost lung și obositor, dar am ajuns cu bine, iar amintirile ne-au ajutat să trecem peste greul drumului.
La final,
Sper să vă inspire o astfel de călătorie, precum și recomandările noastre.
La nevoie avem…
Inspirație pentru excursii scurte și călătorii de durată avem la secțiunea → Călătorii. Nu uitați că vă așteptăm cu noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani pe pagina de Facebook a blogului și pe pagina de Instagram – acolo pun poze mai multe și filmulețe faine.
Dacă vă este mai ușor pe mail, vă invităm să vă înscrieți la newsletter.
Dacă vrei să vezi/vedeți ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, iar pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.
Cartea mea (care nu e musai despre călătorii) are book-trailerul – AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.