Vacanța de vară am plănuit-o prin primăvară și tot atunci ne-am documentat un pic despre locurile pe care le vom vedea. De fapt, inițial, nu știam unde vom merge până când colegii polonezi ai lui Iulian i-au propus niște trasee prin țara lor.

Am plecat fără nicio așteptare de la această călătorie, tot ce voiam noi înainte de plecare era să scăpăm de aerul fierbinte din țară. Polonia ne-a surprins! Până la finalul acestui text o să vă dați seama cât de mult și în ce fel, deși va cuprinde foarte puțin din timpul petrecut în această țară. Vor fi mai multe articole pe temă, deoarece nu pot cuprinde într-un singur post toată experiența noastră. Pentru moment mă opresc asupra stațiilor de drum, de la începutul roadtripului nostru de vară.

Obiective pe drum – Peșteri renumite – Ungaria și Slovacia

Așadar, până în Polonia am trecut prin niște locații foarte faine, pe care vi le recomand ca pregătire pentru intrarea în această țară ofertantă din punct de vedere turistic (2 situri, peșteri, ce fac parte din patrimoniul Unesco).

Am plecat în vacanță după modelul nostru consacrat: după o zi de vineri, de muncă, şi 4 ore de somn. Adică pe la 1 dimineața, ne-am îmbarcat și am purces la traversat țara până la prima stație a roadtripului nostru.

Intrarea în Ungaria s-a întâmplat undeva în jurul orei 10, ca apoi după încă o ora si un pic să ajungem la prima cazare din vacanță, adică în Miskolc. Cu ani în urmă, când mândra nu era încă în plan, am fost în stațiunea balneară Miskolctapolca care avea piscine încălzite natural, un traseul acvatic prin peșteră, camere de aromaterapie și dușuri pentru masaj. Ne-am gândit că după un drum de multe ore ne-ar prinde bine la toți o bălăceală. Dar, un DAR mare, nu am luat în calcul că este weekend și afară erau 40 de grade și că va fi plin ochi. Bine, mândrei i-a plăcut mult, pe mine nu m-a bucurat foarte mult aglomerația.

Polonia - o destinație de vacanță ce merită descoperită
Obosiți, dar veseli. Încă nu ajunsesem la piscina aglomerată, unde mi-a pierit rânjetul instant.

În fine, după bălăceală, ziua s-a terminat cu o vizită prin parcul stațiunii unde am găsit un loc de joacă pentru consumat energia mândrei, urmată de o cină rapidă. Am dat stingerea destul de devreme, fiind cam ofiliți după drumul de noapte și căldura înăbușitoare.

Peștera Baradla–Domica

După Miskolc următoarea stație pe traseu a fost în Slovacia. Însă chiar înainte să părăsim Ungaria am vizitat una dintre peșterile lor renumite la nivel internațional din punct de vedere speologic şi acustic, peștera Baradla–Domica.

Polonia - o destinație de vacanță ce merită descoperită
Intrarea în peșteră. Temperatura medie în peșteră este 10 grade.
Imagini de pe traseu, coloanele renumite pentru grosime și înălțime.

Noroc cu pliantul în limba engleză pentru explicații, deoarece ghidajul a fost doar în limba maghiară. Bine, ştiam asta din momentul când am planificat călătoria și ne-am pregătit cu lecția dinainte. Vă puteți pregăti și voi pentru vizită citind mai multe dând click – aici.

Turul peșterii durează aproape o oră. După vizită ne-am odihnit și încălzit la locul de joacă din zonă, unde am servit și un kurtoș cald, care culmea avea altă denumire acolo.

Parcul de lângă peștera din Ungaria unde ne-am jucat un pic, prins energie pentru drum. Prima oprire pentru o scurtă privire la lacul Palcmanská Maša din țara vecină, Slovacia.

Ice Cave – Slovacia

Imediat după intrarea în Slovacia am poposit la faimoasa Ice Cave. Dacă puneți pe lista de călătorie această peșteră și nu sunteți ieșiți de ceva vreme în drumeții, atunci să vă pregătiți mental și fizic pentru drumeție în pantă. Drumul până la peșteră este prin pădure, 10-20 minute de urcuș. Nu cărați după voi multe, doar strictul necesar pentru statul într-o peșteră cu temperatura medie de 0 grade. Verificați și orarul intrărilor în peșteră, ca să vă încadrați după ritmul vostru de mers. Noi, până s-a făcut ora de intrat în peșteră, ne-am echipat la umbră cu hainele din bagaj. Traseul prin peșteră a fost frumos, ne-am minunat la tot pasul de stratul de gheață și formele pe care le poate lua apa înghețată. Și aici ghidul a vorbit doar în limba țării, însă pe peretele intrării găsești un qr code pe care îl poți scana și afla mai multe despre locație. Nouă ne-a plăcut mult turul chiar dacă nu am avut subtitrare la ghidaj. Recomand locul pentru toți cei care au în familie curioși într-ale exploratului de peșteri deosebite, cu istoric și locație faină. La fel ca la peștera din Ungaria, ne-am făcut temele de acasă și am citit despre peșteră înainte. Un link util ar fi AICI

De pe drum… o frunză privită îndeaproape, un mic stop la info faună, am ajuns destul de rapid la intrarea în peșteră.
Brrr, friguț, dar a meritat!

Bun, după Ice Cave, răcoriți și totodată înviorați, am plecat întins spre Polonia către cazarea din Zakopane. În Sinaia Poloniei am ajuns spre după-amiază, un pic fomiști și doritori de odihnă. Cazarea noastră era foarte aproape de centrul vechi așa că după un sight seeing rapid și un google search pentru mâncare tradițională, deja eram la masă probând supa cu cârnați plus alte bunătăți care ne-au potolit pofta și foamea. Apoi cu burțile pline și picioarele grele ne-am târât înapoi la cazare pentru un somn odihnitor, ca să fim apți pentru drumeția de a doua zi.

Old center Zakopane/ celebra supa cu cârnați

Prima oprire în Polonia – Zakopane și atracții zonă

Instantanee traseu

În Zakopane sunt multe trasee de hiking, numai să te țină condiția fizică. Noi am ales traseul family de 1 oră până la cascada  Siklawica. Pentru cei care iubesc hiking-ul, iată un link bun de explorat – AICI

Traseu ales a fost plăcut, a durat mai mult decât estimează drumeții cu experiență, s-a lăsat cu multe poze și opriri pentru 2 pietricele, pentru explorat vegetația și podețele. A se citi, de fapt, opriri multe deoarece Loli avea multe doleanțe de joacă și explorat poteci, apoi miaunat că a obosit.

Trebuie să recunosc că ne-am felicitat pentru alegerea unei vacanțe în Polonia care este o țară verde, cu temperaturi suportabile pe timp de vară, undeva la  27-28 grade în luna iulie.

Cascada și o binemeritată gustare pentru prins puteri la coborâre

După cascadă ne-am odihnit un pic, am făcut drumul înapoi cu mai mult entuziasm deoarece urma să dăm curs dorințelor mândrei de a merge la locul de joacă, pe care l-a ochit din prima zi, în parcul central al orașului.  Așa că acolo ne-am îndreptat după ce ne-am mai tras sufletul un pic și, după ce ne-a poziționat mândra pe o bancă (ca să ştie unde ne găseşte), a dispărut prin tuburi, pe traseele de acolo. S-a împrietenit cu o fetită şi conversația mergea brici, fiecare pe limba ei. Clar s-au înțeles de vreme ce râdeau cu gura până la urechi când am anunțat-o că e vremea să ne retragem.

Am părăsit Zakopane a doua zi, nu înainte de a ne încheia vizita aici cu încă un mic tur prin centrul vechi, o vizită la Casa Acadelelor şi înghețatei ad-hoc (Cukier Artist).

Și…după o mică sedință de hairstyling „cosițe colorate”. A vrut Loli codiță colorată cum a văzut la toate copilele întâlnite în drum. Se pare că împletiturile colorate au fost foarte la modă pe timpul verii, cum să nu fie și fata mea în trend?!

Oare ce mai voia fata mea după codița colorată? Urmăriți privirea…. Bine, doar s-a uitat și mulțumit cu atât. Pfiu…

Din Zakopane am cumpărat pentru bunici acadele drept suveniruri (ca să rămână fără placă, că asta a ales mândra).

Ziua de marți am petrecut-o în mare parte în drumeție și pe drumul către următoarea cazare. Am fost să vedem lacul glaciar Morskie Oko. Traseul este frumos, lacul este minunat de privit, foarte instagramabil (să zicem). Pentru vizita la lac ai variante de dus și întors, în funcție de condiția fizică. Mai multe detalii despre drumeția de 2h la dus sau de 45 de minute, iată în acest link.

Noi am ales traseul cu cai la dus, din 2 motive: urma să plouă în a doua parte a zilei și am preferat să ajungem pe vreme bună la lac și în worst case scenario să ne întoarcem pe ploaie, ceea ce s-a întâmplat. Apoi pentru că nu aveam antrenament nici psihic și nici fizic pentru 2 ore și 15 minute de mers în amonte, în condițiile în care urma să plouă tot restul zilei. Traseul cu cai te duce undeva la câțiva km de lac, de aici drumeția până la lac e mai scurtă (desigur!) și foarte plăcută dacă ești odihnit, 20-35 de minute. La întoarcere am coborât per pedes și am fost şi sunt mândră de fetița mea care a mers şi pe soare şi pe ploaie şi s-a menținut la un nivel minim de plângeri într-o drumeție aşa lungă. Ne-am folosit și de scurtăturile de pe traseu. Traseul este asfaltat, de aceea se poate urca cu caii, mașinile nu sunt permise, iar scurtăturile erau prin pădure, tăiau curbe și chiar ne-au scurtat drumul. Cel puțin așa am avut impresia.

Loli victorioasă: am ajuns la lac! Prima imagine cu lacul…
Lacul Morskie Oko este situat la 1.395 de metri deasupra nivelului mării, planând deasupra faimoasei stațiuni de iarnă Zakopane. Este, de asemenea, considerat cel mai bun loc de drumeții din Polonia.

Ploaia mocănească a stricat buna dispoziție a fetei mele pe drumul de la întoarcere, că echipați doar am fost, dar nu se putea mișca în voie.  Dar o mură ici, un ținut în brațe 3 minute și cu un pic de gâdilit am ajuns la parcare într-un final. În rest, lacul cu apa clară, joaca cu pietricelele, floricelele de porumb şi paharul de bere (fără bere) pe care şi l-a dorit de la cabana de lângă lac au fost pe placul ei.

Știți vorba – greu la deal, ușor la vale. Coborârea a fost frumoasă cât nu a plouat. Bine, pe ploaie nu a fost dezastru, dar nu apucam să admirăm priveliștea.
Tot am smuls niște zâmbete chiar dacă ploua.

Maniowy, rafting Dunajec

Al doilea loc în care ne-am cazat în Polonia a fost o căbănuța care avea curte mare, cu nisipar, jucării lemn, era de vis pentru joaca de după-amiază. Însă a plouat cu bulbuci. Cu gazdele ne-am înțeles din priviri, nu avuseseră români până la noi. Soțul gazdei știa un pic de germană, iar noi cu germana nu prea ne intersectăm, prin urmare am zâmbit și gesticulat cu spor. Locație – AICI. Dacă aveți copii, cabana aceasta e de vis, părinții jos, copiii sus. Nu există tv, dar nu vă trebuie. Dacă e soare, frumos, curtea este numai bună de explorat. Au și zonă de grătar, prin urmare, it is a good deal.

Ne-am organizat în cabană cum am putut, cu probat paturile de la etaj, cu făcut de-ale gurii, butonat tableta (da, am scos artileria, că să rezistăm vremii urâte cu un film de desene).

Imagini din cabănuță. Cred că era făcută pentru nepoți și dată în chirie de puțin timp. Ne-a plăcut mult, era foarte curat și cu de toate – casă ca în povești.

A doua zi (miercuri), pe vreme uşor îmbunătățită spre foarte bună înspre finalul zilei, ne-am pornit spre Cracovia. Însă nu înainte de a face rafting pe Dunajec.

Barca cu care am plutit pe râu. Cei doi luntrași cu echipament tradițional și chef de vorbă.

Rafting-ul pe Dunajec este una dintre cele mai cunoscute atracții ale Poloniei și una dintre cele mai convenabile forme de vizitare a Parcului Național Pieniny. Defileul Dunajecului are o lungime de aproximativ 8 km între Sromowce Niżne și Szczawnica. Râul Dunajec creează numeroase coturi în această regiune, iar pereții de stâncă ajung până la 300 m înălțime.

Loli – probând meseria de luntraș 🙂

Traseul pe apă a fost frumos, am făcut poze multe, ne-am bucurat de peisaje. Ghidul luntraș principal era tare pontos și foarte vorbăreț, păcat că a vorbit doar în limba lui. Avea şi stofă de profesor, din ce ne-am dat noi seama. I-a testat pe toți din barcă la noțiuni de geografie și calcule de matematică cu altitudine, grosime vârfuri muntoase. Pfiu, noi am scăpat. A fost distractiv și revigorant pe râu.

După rafting, turul nostru în zonă a continuat, deoarece biletul ales de noi includea și plimbarea cu telescaunul. Telescaunul Palenica este situat chiar în  centrul orașului Szczawnica. Acest oraș este una dintre cele mai vechi stațiuni montane din Polonia și l-am străbătut la pas. Orașul se întinde de-a lungul pârâului Grajcarek și am făcut cam 20 de minute de la locul unde ne-a lăsat barca până la telecabină. Un suvenir de la excursia cu rafting este fotografia făcută în timpul călătoriei și pe care l-am cumpărat la coborârea din barcă în Szczawnica.

În vârf de munte am mâncat ceva, s-a jucat Loli la un loc de joacă, s-a zbenguit un pic după ce a rezistat eroic 2h cu barca.

Noi am căutat informații bilete rafting și trasee – AICI . Biletele le-am achiziționat online.

Cracovia

În Cracovia am ajuns seara. Prima impresie a fost wow. Ce oraș plin de viață!

Cazarea noastră a fost și de această dată în centrul vechi. Ideea a fost să nu folosim mașina pentru explorări în oraș, să pornim din centru spre locurile de interes.

Seara în Cracovia

Am poposit vreo 3 zile în acest oraș. Am avut timp de plimbări cu barca pe Vistula, am luat la pas centrul vechi şi străzile din şi de pe lângă faimosul castel, dar despre toate explorările noastre urbane voi povesti într-un nou articol.

Va urma…

Călătorii pline de descoperiri!

Inspirație pentru excursii scurte și călătorii de durată avem la secțiunea → Călătorii. Nu uitați că vă așteptăm cu noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani pe pagina de Facebook a blogului și pe pagina de Instagram – acolo pun poze mai multe și filmulețe faine.

Dacă vă este mai ușor pe mail, vă invităm să vă înscrieți la newsletter.

Dacă vrei să vezi/vedeți ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, iar pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Cartea mea (care nu e musai despre călătorii) are book-trailerul – AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.