Ne apropiem de ultima lună a anului și, dacă nu am început numărătoarea deja, e știut că, începând cu prima zi din decembrie însemnăm cu nerăbdare zilele până când vom sărbători Crăciunul.

Prietenii noștri de la editura Frontiera au o veste bună. Iată mesajul lor:

Anul acesta petrecem Adventul împreună. Între 1 și 24 decembrie, vom avea în fiecare zi o activitate surprizã legatã de una din cãrțile noastre. Vom meșteri mici obiecte împreunã, vom avea jocuri și concursuri, întâlniri inedite cu autori și ilustratori, dar și conținut de aprofundare a lecturilor oferit în premierã și exclusivitate.

Ca să ne putem juca împreună, veți avea nevoie de cãrțile Frontiera. Iar în perioada 9 – 30 noiembrie vă invităm să vă umpleți tolba pentru Advent.

Beneficiați de o reducere de 25% la o comandă mai mare de 150 de lei. Folosiți voucherul ADVENT25.

Bun, noi deja am comandat câteva titluri, le așteptăm să apară zilele astea și să ne punem pe citit.

Și mai avem încă o veste bună. Seria Poveștile lunii noiembrie a ajuns la partea a III-a. Va fi despre poezii jucăușe și despre mult așteptata sărbătoare a Crăciunului. Poate vă inspiră în alegeri. Celelalte povești, partea I – link AICI, partea a II – a, o să vă placă la fel ca prima, iată link AICI (click)

Poezii jucăușe

  • Dejunul unei frunze – autor Marina Debattista , este o carte de poezie pentru copii.

Autoarea este de origine română, cu un profil profesional foarte interesant: doctor în fizică, susține cursuri de popularizare a științei în cadrul Universității Oxford din Marea Britanie.

Dejunul unei frunze reprezintă cartea sa de debut, iar textul poetic este remarcabil ilustrat de autoare printr-o combinație de acuarele, colaj și linogravură.

Cartea este potrivită copiilor mai mari de 6 ani, deși unele rime pot fi explorate și cu cititorii mai mici. Ilustrațiile sunt inedite, fiecare pagină vine cu multe pete de culoare și semnificații sugestive. Pentru profesori, învățători sau educatori, poeziile pot fi foarte utile pentru momentele de exersare a atenției și concentrării, un fel de exerciții de introducere în atmosferă, pentru o mai bună cooperare pe parcursul predării.

Noi am făcut un trio de lectură, on line, cu Loli și tataia Dann. Pentru că Loli iubește cărțile și nu a avut ocazia în ultimele luni să stea la povești sau la citit povești cu bunicul, ca pe vremuri, iată că am avut un moment modern de lectură.

Toți am savurat momentul poetic. Tataia Dann a lăsat pentru voi, câteva impresii personale:

Poeziile, cu o tematică variată, se adresează în majoritate, unor copii mai mari, dar și celor mici însă cu unele adaptări în explicațiile necesare. In opinia mea, originalitatea constă în jocul rimelor, cadența, ritmul versurilor și asocierile făcute în scopul obținerii unor efecte plăcute auzului sprijinind astfel dicția, cursivitatea, fluența în lectura versurilor, a recitărilor.

Autoarea realizează unele asocieri neașteptate, urmărindu-se sonanța și nu ideatica.                          

Lumea vegetală cât și cea animală sunt prezente, cadrele prezentate sau sugerate fiind astfel animate, expresia grafică favorizând comunicarea prin desenul reușit și cromatica adecvată.

Un merit deosebit al poeziei din volumul Dejunul unei frunze este și interesul pentru alegerea cuvintelor cu sonoritate aparte dar care îmbogățesc vocabularul cititorului tânăr. Lingvistic, prin jocul de cuvinte, prin inovația în rimă și ritm se crează noi cuvinte („a cuiba”,”a culcuși”), obținându-se efecte sonore plăcute. De exemplu, trecerea de la tarabă la tărăboi, de la astru la astră. Folosirea cuvintelor foton, filtrare, oxizi, acizi, micile lecții de anatomie dar și astronomie, ca și termeni noi, multe necunoscute copiilor, gen rapace, subpământeanul htonic, îngerașul cherub, sunt mici provocări, ce incită curiozitatea.

Cititorii mici și mari descoperă sensurile cuvintelor papile, perfid, abac, bonom, jovial, la unison, sau kitsch raportând piticul din grădină la adevărata artă și…la gusturile mic-burgheze.

Dejunul unei frunze este un volum de poezie ingenioasă și inovatoare.

  • Crăciunul

Cartea este scrisă de Mihail Aldașin și urmează textul evanghelic al nașterii lui Hristos, însă îi adaugă și mici detalii duioase, cunoscute copiilor din povestea pe care le-o spunem despre nașterea lor, despre ce a urmat după ce au venit pe lume (emoțiile, bucuria, darurile celor dragi).

Ilustrația cărții, realizată în cheie naivă, se bazează pe filmul de animație semnat de autor, care este și unul dintre cei mai importanți regizori de animație ruși. Puteți viziona filmulețul – AICI.

Noi am urmărit filmulețul, apoi am citit povestea. Cartea pe alocuri necesită explicații pentru cei mici, care poate, nu au avut ocazia să asculte povestea nașterii Lui ISUS și nu sunt familiarizați cu frazarea religioasă. Tonul scriiturii este unul calm, povestea curge liniștit, fiecare rol al personajelor vine lin, se integrează ușor în acțiune.

Crăciunul este sărbătoarea preferată a multora dintre noi, pentru că se petrece într-un anotimp de basm – iarna, iar credințele, poveștile, tradițiile familiei se împletesc parcă mai bine de Crăciun, astfel că fiecare Crăciun vine cu ceva nou, cu schimbare, cu nevoia de a fi mai mult decât am fost până atunci.

Poze aprobate de Loli, cu raza de lumină. 🙂

Noi ne pregătim de Crăciun, avem povești, avem și decorațiuni, dar și multă inspirație. Ideile noastre le găsiți pe blog, dar să știți că primim idei de decorațiuni, de activități, de titluri de carte despre sărbătorile de iarnă, care să ne facă așteptarea Crăciunului ușoară.

Spor la citit!

Dacă aveți nevoie de inspirație pentru activități indoor și în natură (izolați, de preferat), iată aici secțiunea cu activități pentru dezvoltarea de abilități practice.

Totodată, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blogului AICI, sau să vă abonați la newsletter.

Cartea mea (da, am scris una!) are book-trailerul –  AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.