Vacanța s-a dus ca un fum, așa repede au trecut zilele. Am citit, lenevit, ne-am plimbat pe coclauri, pe cărări nu prea bătătorite, ca să fim în siguranță. La final de vacanță am citit cu fiica mea câteva povești foarte bune, de la Editura Frontiera, despre care am să scriu într-o serie de articole dedicate.
Deși Loli nu renunță la Alfie, Mog, Frankie, Pete Motanul, Dory, la poveștile pentru 4+, nu o presez, mai ales că pe unele le preferă în scop de liniștire. Sunt cărțile ei de suflet, de când era mai mică decât acum și o ajută să depășească momente dificile.
Treptat lecturile noastre s-au îndreptat și spre povești de copii mai mari, potrivite de la 6 ani în sus. ”Testăm” povești noi, povești inspirate din viața reală, povești cu tâlc, basme și legende, povești amuzante, cu copii mici și mari, cu diverse viețuitoare cunoscute. Totodată experimentăm cuvinte și expresii noi pentru copil. Unele povești devin favorite după prima lectură, altele rămân la o singură citire.
Azi, am să vă spun cât de mult ne-a plăcut – Suflătorul de vise și Cine a descoperit America?
Așadar,
Suflătorul de vise
- Autor Bernard Villiot, ilustrator Thibault Prugne, recomandată pentru 4-7 ani. Din punctul meu de vedere cred că merge și pentru copiii mai mari, chiar până la 10 ani. Pentru familiile care călătoresc des sau care au ales educația acasă – homeschooling, este potrivită pentru momentul când studiază despre Veneția și despre istoria sticlei de Murano.
- Zorzi Baleri este un tânăr orfan, ucenic la unul dintre cei mai înstăriți și cunoscuți meșteri sticlari de pe Insula Murano. Singura lui avere este o simplă rogojină pentru dormit și pentru visat. Zorzi visa să devină suflător de sticlă, numai că un accident nefericit îl lasă infirm și fără slujbă. Tânărul nu renunță la visul său și găsește o cale să-și împlinească dorința de a deveni suflător de sticle. Își perfecționează tehnica intrând noaptea în atelierele sticlarilor și exersând până când suflul său devine ”precis și delicat, încât se prelungea ca un suspin.”
- Cum a devenit suflător de vise? Păi, atunci când Giacomo, copilul care nu putea visa, a cerut un vis albastru lui Zorzi și l-a primit. Vestea că pe insulă locuia un sticlar misterios, magic, care putea să sufle vise extraordinare, a zburat repede. Zorzi fabrica vise pentru copii, ușoare, frumoase, dulci, colorate, iar vântul era mesagerul lui.
- Vă imaginați că lucrurile frumoase… nu dureză mult, dar veți vedea că povestea este captivantă și are un final care o să vă placă.
Povestea este minunat ilustrată, textul curge frumos, delicat dar și dedicat, ținându-te într-un suflu până la sfârșit. Fetei mele i-a plăcut însă a pus-o pe gânduri. Am vorbit despre ce este un orfan, de ce unii oameni locuiesc singuri, nu au casă sau familie, ce sunt ucenicii și ce fac ei. După lectură mi-a cerut să îi suflu și eu vise și să megem la Veneția. (Ne asumăm riscul promisiunilor!)
Dacă aveți la îndemână bijuterii, mici obiecte de sticlă de Murano, ar fi momentul potrivit să le scoateți și să le observați, să le introduceți cumva în momentul lecturii. Cred că efectul va fi unul frumos.
Cine a descoperit America?
- de Iosif Brodski și Igor Oleinikov
O carte care mie mi-a plăcut mult, Loli a ascultat-o foarte amuzată de vocea mea, dar nu a cerut o nouă lectură. Anticipativ, uneori, mai ”vedem” și noi părinții textul înainte de lectura cu copilul. Eu o fac discret, când Loli nu e prin preajmă deoarece, dacă mă prinde, mă execută scurt: Mami, tu du-te la cărțile tale!
Textul se potrivește mai mult școlarilor și adolescenților, deoarece apar o serie de nume ale unor personaje celebre din istorie. Pentru Loli, încă preșcolar, deocamdată o pun în așteptare. Merită reluată, cartea este foarte bună!
Conceptul cărții este inedit, un joc de cunoaștere sub formă de poezie, care binedispune și provoacă cititorul. La finalul cărții ai toată informația de care ai nevoie și poți relua lectura mult mai încrezător și cu multă bună dispoziție.
Povestea poate fi pusă în scenă la clasă sau acasă. Un moment artistic plin de umor, dar și o lecție de istorie pentru participanți.
Prin urmare, Cine a descoperit America, voi știți? Vă las să citiți cartea! Ilustrațiile completează minunat textul și, cu siguranță, veți reține fragmente, pe care să le introduceți în conversații (unele amuzante), cu copilul.
Urmează partea a doua, stați pe aproape.
Spor la citit!
Dacă vrei să vezi ce cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.
Pentru noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului AICI.
Dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea, iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI.
Sper la un viitor apropiat când vom citi „Suflatorul de vise” în avion, în drum spre Veneția…
Da, și eu sper să reluăm povestea în drum spre Veneția! Someday…
Iubesc cărțile Editurii Frontiera! Încă nu avem Suflătorul de Vise, dar avem Cine a descoperit America . Mi-a plăcut mult de tot și mie! Și copilului mai mare 🙂
Mulțumim pentru recomandări! de nota 10!
Cu drag! Va fi o plăcere și Suflătorul de vise!