- Despre titlurile preferate în izolare ➝ AICI și AICI.
- Ce am folosit ca resurse educaționale ➝Caiete de lucru, cărți de activități 4-6 ani
- Pentru studiul naturii, după izolare și în mod obișnuit ➝ Colecții cărți despre natura înconjurătoare, 4-10 ani
- Resurse terapeutice – povești despre situații cu care ne confruntăm ➝Cărți și colecții de cărți pentru preșcolari și școlari mici
- Cartemma ➝Educația globală pe înțelesul copiilor în 2 povești inspirate din viața reală
- Frontiera ➝ Poveștile lunii noiembrie și Colecția Ernest și Celestine.
- Jungla literelor – de Ursula Poznanski – o poveste hazlie despre cum furtuna a rătăcit literele din denumirile animalelor și acestea nu mai știu cine sunt – Arpe, Alenă, Igru. O carte frumos ilustrată, care invită copiii la jocul cu litere, totodată faci și un pic de recapitulare a literelor învățate. Potrivită pentru cei care nu iubesc să exerseze recunoașterea literelor. Vârsta recomandată 4-8 ani.
- Mami, nu sunt prea mic să merg la scoală? – de Catherine Leblanc. Noi avem și alte 2 titluri ale autoarei Mami, mă vei mai iubi dacă…?, Mami, de ce sunt când prea mare când prea mic? Cărțile au în prim plan o familie de urși, sunt foarte frumos ilustrate, și cum deja îl cunoștea pe ursulețul Martin, povestea nouă a prins-o. Martin nu e convins că vrea la școală, așa cum nici Loli nu este încă, dar va merge din toamnă. Mândra mea copilă nu se vede școlăriță, își dorește/crede că va fi la o nouă grădiniță din toamnă. Povestea lui Martin este de mare ajutor pentru preșcolari, ne ajută (și pe noi părinții) să creăm așteptarea pozitivă despre școală, să identificăm/exprimăm emoții legate de intrarea la școală etc. Știu ce o sperie pe Loli, are temerile ei legate de întâlnirea unor colegi noi, altă teacher, încă nu vrea să renunțe la etapa în care se află acum. Privește cu teamă acest voi fi mai mare, voi merge la școală. Avem și alte titluri pe tema asta, le veți identifica la Cărți și colecții de cărți pentru preșcolari și scolarii mici.
- O săptămână cu susul în jos – de Carl-Johan Forssén Ehrlin, autorul bestseller-ului anului 2015, Iepurașul care voia să adoarmă. Cea cu iepurașul nu pot spune că a fost best-readed la noi în casă, pe Loli nu a prins-o deloc, nici nu a adus somnul repede. Însă această cu săptămâna răsturnată este printre cele preferate. Cuprinde 7 povești pentru fiecare zi a săptămânii și descrie experiențe obișnuite, dar dificile de gestionat pentru 3-6 ani. În plus, pentru părinte, educator, oferă instrumentele necesare gestionării situațiilor la care copilul întâmpină dificultăți, modele de conversație, de introducere în conversație. La finalul cărții, autorul vine și cu un scurt ghid de utilizare a cărții.
- Ce faceți voi după ce adorm eu – autor Gunther Jakobs. Mi-a plăcut titlul, ăsta a fost criteriul de comandă. Am zis – sigur va fi ceva distractiv, mai ales că mândra mea ne întreabă des ce facem noi, când ea e plecată la grădi sau când se trezește noaptea și nu sunt lângă ea. Primește răspuns la întrebare, de fiecare dată adevărul, dar o poveste funny nu strică niciodată. Copilul din carte descoperă niște lucuri interesante. Vă las pe voi să citiți. Loli s-a amuzat și a zis: tu dormi, mami, iar tati sforăie! Pam-pam, iată viața extrordinară a părinților!
Setul Trolul furios -Barbara Van Den Speulhof, Stephan Pricken, Aprilkind
- Trolul furios
- Trolul furios …nu mai e furios?
- Mantia rosie – Philippe Lekermeier
- Râsul este cel mai bun medicament – Uli Geibler
O carte colorată cu o poveste gădilicioasă. Un doctor este renumit printre viețuioare pentru tratamentul său aparte. O poveste pentru copiii care au nevoie de un râs bun și care poate fi folosită pentru a trece peste momentele grele ce au necesitat o vizită la medic.
Doctorii pot prescrie medicamente, pot prescrie și glume, chicoteli, joacă multă. Cel puțin pediatra Lolitei știa să fie și amuzantă când era nevoie. Vârsta 3-7 ani.
- Când tună a tort – Patricia Polacco
Cine s-ar fi gândit că frica de tunete poate fi învinsă cu un tort de leac. Bunicile? Da, așa se pare. Bunicile știu jocuri și leacuri foarte bune pentru fricile copiilor și această poveste vă lasă la final și o rețetă pe care o puteți încerca. O carte foarte frumos ilustrată, cu o povește dulce, suavă, chiar dacă rețeta de tort din punct de vedere caloric e destul de grea. Dar nu e pentru fricile adulților tortul de leac, așa că ….nu vă sfiiți să folosiți leacul, la nevoie, pentru copil.
- Școala de ghi(n)zi
- Școala Stejarilor Falnici
– iată 2 cărți pentru biblioteca familiei, de citit împreună, în momentele de conectare în familie. Poveştile sunt frumos structurate, cu accent pe dezvoltarea personală încă de la vârste fragede. Ilustrațiile sunt frumoase, completează bine povestea plină de lecții, pentru cititorii mici și mari. Mai multe despre pachetul complet Creștem Stejari găsiți aici.
- Willie Fulg de Nea – autor Jacqueline Briggs Martin
Fericirea, ştiți şi voi, stă în lucrurile care par banale. Vorba Lolitei „sunt fericită că m-am jucat în zăpadă”
Willie…
Publicată de Un soi de blog pe Sâmbătă, 5 decembrie 2020
O carte foarte frumoasă, însoțită și de un poster numai bun de studiat. Vârsta recomandată 4-9 ani.
Seria
- Picnic cu tort
- A dispărut tortul
2 titluri potrivite pentru 4-10 ani. Ilustrațiile sunt minunate, încărcate în sensul bun. Cărțile nu au text, desenele îți spun povestea frumos, alert, plăcut, cu multe surprize, pentru care trebuie să nu pierzi niciun detaliu. Pentru 7 + cărțile sunt utile pentru exerciții de vocabular, de comunicare.
- Copacul meu – Gerda Muller
Pentru copiii obişnuiți să îşi petreacă vacanțele afară, la bunici, în drumeții, povestea le va fi pe plac. Şi pentru restul, care aleg să petreacă diferit timpul liber, deoarece cartea e plină de idei de activități pentru când se vor afla (accidental sau nu) în natură.
- NUnicornul – Marc Uwe-Kling
Când devenim părinți prindem aversiune față de Nu. Nu vrem să-l spunem copiilor, pentru că Nu-urile noastre din trecut, ne-au adus frustrare. Apoi, când cresc puțin pruncii, îl aducem pe Nu înapoi, pe Nu-ul acela sănătos, care poate fi folosit cu încredere şi de copil. Unicornul din carte este un NUnicorn, deoarece pentru orice acțiune/cerere are un mare Nu. Are şi o gască de prieteni la fel de hotărâți pentru De ce, Ba da, Ei şi.
Este o poveste despre convingeri şi diferențe, despre acceptare. NUnicornul poate să spună (în final) şi Da, poate să şi aleagă diferit. Potrivită de la 4-9 ani.
- Prințesa poruncița – Johanna Lindemann
Fetele sunt prințese, băieții prinți, nu? Dar nu e doar despre a domni şi porunci, nu? Poruncița face şi drege, doar ea bucuroasă de titlu. O lecție frumoasă despre limite şi despre prietenie. Potrivită 4-7 ani.
- Pretențioasa Pipa – Betsy Parkinson
Cartea asta am cumpărat-o special pentru mâncăcioasa de fiică-mea. Nazurile la masă par să crească în acelaşi timp cu vârsta şi ca să aibă o privire de ansamblu asupra acestei mici chestiuni, un fel de pune-te și în papucii mei (ai părinților), voila poveste.
Pe lângă ideile de bază, pe care le știm împreună cu copiii: mâncăm pentru a ne hrăni corpul şi mintea, să fim deschişi să experimentăm gusturi şi texturi, cartea este bună pentru exersarea literelor – mâncarea care începe cu a, b, t, ş, p etc, în plus copilul poate fi provocat să spună feluri de mâncare care încep cu o literă din numele lui.
- Coamapocalipsa
Ce să faci când nu îți poți stăpâni claia de păr? O carte amuzantă despre podoaba capilară de nestăpânit a unui băiat de şcoală. O poveste cu trimitere subtilă către rutinele de îngrijire corporală, care pentru copii preșcolari și școlarii mici, uneori, par corvoadă: pieptănat, spălat pe cap, schimbat haine. Potrivită 4-10 ani.
- Picioroagele roşii
O poveste despre puterea bunătății, spusă într-un mod aparte, o poveste cu oameni pe picioroange, frumos desenată, care provoacă copilul la întrebări. Puteți aduce în discuție un oraș din lume, cunoscut ca fiind un oraș plutitor, precum cel din poveste și puteți plasa, astfel, actiunea undeva, pentru o mai bună vizualizare, înțelegere a nevoii de a sta de picioroange. Loli a fost foarte mirată de picioroanage și răsfoiește cartea mult pentru a se uita cum stau personajele la înălțime. A cerut să îi cumpăr picioroange, ce credeți?
- Hippopotamul Pascal Invadatorul spațiului personal
O poveste drăgută, foarte bună pentru 4-10 ani. Explică frumos copiilor ce înseamnă spațiul personal. Pentru părinții care nu au găsit cuvintele care să explice ce înseamnă limitele corporale, este de mare ajutor. Pentru noi a fost, Loli având tendința să se bage în sufletul colegilor, din nevoia de atenție, de a fi aproape de cei pe care îi admiră.
La final, dar la fel de citite:
- N-am timp
Ei, da, fiică-mea nu are/avea timp. Fix așa îmi servea replica la ce aveam eu de făcut cu ea. Și când am dat peste cartea asta, am zis că merge să o avem în biblotecă. O poveste drăguță, pe placul celor mici 3-6 ani, o lecție foarte bună pentru:
Ar trebui să stăm mai mult de vorba, ca să nu ne mai supărăm vreodată.
- Scrisori pline de aventuri de la Felix
O carte foarte frumoasă, cu inserturi ce imită scrisori în plic. Mi se pare foarte frumos gândită pentru copii. Cartea provoacă micul cititor să caute mai multe informații despre locurile unde a ajuns Felix, face un fel de introducere în georgrafia locurilor interesante de pe Pământ, pe care le poți vedea de-a lungul unor călătorii cu familia pentru început, apoi ca adult.
Mărturisesc că, după ce am citit Ocolul Pământului în 80 de zile de Jules Verne, pe când eram în școala generală, am pus pe hârtie cu colega mea de bancă planul nostru de călătorie pentru când vom avea 30 de ani. Voiam să folosim traseul din carte, aveam foi pline de idei despre cum vom proceda diferit, ce resurse vom folosi etc. Am și acum hârtiile. Eram în clasa a 4-a.
Nu am făcut traseul lui Phileas Fogg, ne-am sunat în anul când trebuia să ne facem bagajele pentru marea călătorie, și am vorbit mult la telefon despre visul nostru. Nu e un vis neîmplinit, pentru că fiecare, în particular, a călătorit alături de familie, pornind de la ideea inspirată de J. Vernes – explorăm lumea pas cu pas și să ne bucurăm de ce ne oferă ea. Așadar, iată o carte care inspiră copiii, le dă idei pentru când vor fi mari.
Cred că am acoperit cam toate titlurile care s-au citit pe repeat în ultimele luni ale anului 2020. Avem multe cărți bune în bibliotecă, despre care nu am apucat să povestesc aici. Dacă devin preferate la o nouă citire, dau de veste.
Spor la citit!
Dacă aveți nevoie de inspirație pentru activități distractive acasă sau în deplasare, căutați pe îndelete la secțiunea – Jocuri și joacă.
Dacă vrei citești și despre alte titluri din biblioteca noastră, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.
Cartea mea are book-trailerul – AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.
Vaaaai. Deci neapărat trebuie să cumpărăm „Ce faceți voi după ce adorm eu” Este o întrebare constantă a Anei. Iar răspunsul meu ar fi: „Ne trăim și noi viața”. :)))
Ha-Ha. Da, o să vă placă.