Biblioteca Lolitei a mai adăugat câteva volume, care de fapt nu mai au loc pe rafturi. Am niște cutii pentru noutăți și cutii pentru volumele care au parte de multe citiri. Asta nu înseamnă că a renunțat la cățăratul pe rafturi ca să aleagă povestea de seară, deși cartea nu e în bibliotecă. Deh, intră în ritual.

Bun, cele mai citite cărți pe 2021 până azi:

Doamna Pufin, cea mai bună arhitectă

  • O carte mare, frumos desenată, cu pufini – care nu sunt pinguini. O lecție frumoasă pentru copii şi părinți, despre răbdare, despre ascultare și conectare, cu inserturi subtile despre nevoia de a duce o viață organizată, ordonată.
  • Mama pufin este arhitectă şi îşi consultă copiii pentru construirea noii lor case. E o adevărată aventură să mulțumeşti pe toți ai casei, când vine vorba de construcții. Dar mica familie reuşeşte să găsească locul şi modelul perfect pentru casa lor. O să vă placă ilustrațiile și micile ”inginerii” de la fiecare pagină.

Povesti ilustrate din China

Am citit acest volum de-a lungul mai multor seri. Încercăm să facem trecerea de la poveşti cu multe ilustrații, la poveşti cu mai mult text. Creştem gradual răbdarea, atenția la un fir epic diferit. Un volum cu povești despre magie, povești cu tâlc și lecții de viață pentru micii cititori și pentru adulți.

Tot pentru exersarea poveștilor fără prea multe ilustrații, am citit şi Paddington. Paddington nu e aşa iubit, probabil nu o prinde umorul englezesc încă. Poate mai încolo, când va citi singură.

Seria Hector

  • Hector nu se teme de nimic
  • Hector nu se joaca cu fetele

Un lup tare simpatic pe nume Hector nu se teme de nimic când vine vorba de prietenie și joacă, chiar dacă intră în bucluc. Totodată, găseşte adevărul despre jocurile pentru fete și jocurile doar pentru băieți.

Ambele titluri au mesaje foarte drăguțe pentru micii cititori, pățaniile lui Hector sunt amuzante şi cu învățăminte.

Noroc cu Bob

O carte bună de citit atât pentru copii cât și pentru părinți.

Eu am lăsat baltă cărțile mele. Am vreo 5 începute. Am să le termin în vreun concediu, eventually. Citesc cu Loli şi e foarte reconfortant, mă îndestulează la capitolul lecturi.

Bob este un prieten bun, un bun ascultător și …e un câine. Max este un băiețel plin de griji, care se luptă cu grijile și alături de Bob găsește cum să le transforme, să le îndepărteze. Toți ne facem griji, nu? Ideea este să putem vorbi despre ele, să le facem auzite, să le transformăm în ceva de ajutor. Am ascultat recent o conferință despre griji, despre copiii anxioși, care se îngrijorează din orice. Și mi-a plăcut ce a zis tipa – cum nu e nevoie să reparăm anxietățile copiilor, ci doar să le transformăm în puteri – curaj, încredere, reziliență. Cam despre asta este și povestea, dar pe înțelesul copiilor – grijile sunt normale, vorbind despre ele cu părinții, prietenii, le înțelegem și așa nu ne acaparează viața.

Băiețelul de pe bancă

O poveste foarte frumos desenată despre un băiețel care iubea joaca, dar care simte că nu își găsește locul la joacă. Copiii sunt peste tot, se joacă, chiuie, se cațără, coboară, se stropesc și niciun loc nu e potrivit pentru Tom. Dacă aveți copii timizi, povestea este pentru ei.

Tom găsește momentul potrivit pentru a-și face intrarea în joc, veți vedea. O carte foarte bună despre curaj, despre cât de ușor este să îți faci prieteni când îți învingi temerile și…intri în joc.

Prieteni pe viață

O poveste foarte dulce despre prietenie și despre ce se întâmplă în caz că drumurile prietenilor se despart. Prietenia clar învinge, ce credeați! Sunt niște scenarii foarte frumoase despre ce s-ar întâmpla dacă baloanele cu mesaje nu ar ajunge la destinație, dacă norii de fum cu codul secret s-ar risipi, dacă pietricica scrisoare s-ar duce la fundul apei. Eiii, există tot timpul soluții pentru fiecare dacă când vine vorba de prietenie și pentru oricât de mare ar fi hăul dintre prieteni.

Știu totul despre jucăriile de pluș

Loli simte că e o carte care povestește despre ea. La început plușurile nu au prezentat interes pentru fata mea, apoi în jurul vârstei de 5 ani parcă le-a privit cu alți ochi. Și da, plușurile oricât de urâte și murdare sunt, tot ale ei sunt. Fiecare copil știe totul despre jucrăriile lui de pluș, deoarece cu ajutorul lor învață roluri, exemplifică situații, găsește liniște, dar și unele soluții la micile dileme ale copilăriei. Astfel, dacă simțiți că vă sufocă plușurile, luați cartea pentru voi, apoi pentru copil. Veți înțelege perfect nevoia lui de a strânge în brațe jucăriile, iar copilul se va simți eliberat când veți citi povestea împreună.

Citește-mi o poveste

Tare îmi plac poveştile cu lupi, care destramă mitul conform căruia lupii sunt doar răi. Lupul din carte iubeşte poveştile, dar nu ştie să citească.

Toți cred că e un lup rău, menit să sperie, să înfulece micile făpturi din calea lui. Acest lup din poveste vrea doar să asculte, citească poveşti. Ideea de acceptare a ceea ce suntem este frumos transpusă în carte. De fapt, mai este un mesaj acolo: lucrurile se pot schimba în bine dacă ai răbdare și încredere. Vă las să citiți, veți iubi cartea pagină cu pagină.

Cartea căreia nu-i plăceau copiii

Știți discuția cu ai grijă cum dai pagina, nu îndoi colțul de la carte. Ei, câteodată o avem și noi, deși Loli iubește cărțile și de prea multă dragoste le foiește, le sucește, mai scapă un colț îndoit. Tot ea le mângâie și le drăgălește, netezindu-le paginile. O poveste despre o carte care nu iubea copiii, dar care era cartea preferată a mamei copilului din poveste. Și, deși, nu a vut să devină companionul copilului, cam asta a ajuns. La început nu s-au suferit, deoarece printre pasiunile copilului nu se număra și cititul, însă prietenia lor a crescut. Copilul ajunge să iubească cărțile. Cartea care nu iubea copiii, acum are altă părere și nu se simte geloasă pentru că, așa uzată cum este, un copil din lumea asta mă iubește.

Umbrela roșie

O carte minunat ilustrată, îți vine să dormi cu ea sub pernă. O poveste despre încredere și despre curaj. Curajul vine de cele mai mult ori din speranța că lucrurile vor ieși bine, deși nu pare. Frații Panda pierd umbrela roșie preferată (e aruncată la gunoi, de fapt) și nicio umbrelă roșie nu e la fel cu cea stricată. Umbrela roșie prinde viață, se transformă într-un copac minunat, cu mici umbrele în loc de flori. Ce bucurie pe Frații Panda. Veți vedea de ce…

Barbarul în colanți galbeni

O poveste amuzantă și minunată în același timp. O poveste despre acceptarea de sine, despre diferențe, despre cum fiecare este suma acțiunilor sale îndiferent de hainele pe care le poartă (colanți pentru fete) sau cât de lung are părul. Lucruri care, de fapt, nici nu contează atâta timp cât ești înconjurat de dragoste și prieteni care te văd și primesc așa cum ești.

Nu mi-e frică de întuneric

Aveți nevoie de o poveste care să alunge teama de întuneric? Iată un exemplu. Nola – o vulpiță drăguță se teme de întuneric deoarece lucrurile par să se transforme noaptea. Fricile nu dispar dacă spui să nu-ți fie frică. E în regulă să simțim frică, frica conduce la prudență, la precauție, ajută uneori la supraviețuire. Povestea Nolei este despre a-ți îmbrățișa fricile și de a le transforma în ceva pozitiv, constructiv, care nu provoacă teamă. O poveste despre curaj care o să vă placă mult.

O aterizare cu peripeții

Cartea o aveam de mai demult, dar Loli o tot dădea deoparte. Nu aș putea spune de ce, dar într-o seară i-a venit rândul și am citit-o. Așa mult i-a plăcut că am recitit-o de mai multe ori. Face parte din seria Iepurilă și Ursoc. O carte amuzantă, o poveste despre curaj, prietenie, care explică într-un mod simpatic că ”minciuna are picioare scurte”. Merită încercată, eu deja am comandă pentru restul cărților din serie.

Marea întrebare a micului cameleon

Eu aș fi cumpărat cartea doar pentru ilustrații, așa de frumoase sunt. Povestea va fi pe placul copiilor, nici nu are nevoie de explicații. Pentru întrebarea cameleonului Cami – cine sunt eu?, și pentru noi toți (copii și părinți), răspunsul este evident, simplu, real. Vă las să o descoperiți.

Invitație la petrecere

Cine nu iubește petrecerile? Mai ales zilele astea chiar tânjim după una. Dar să ne bucurăm de povestea animalelor care au ceva de sărbătorit. O carte foarte drăguță despre prietenie și despre a te bucura de fiecare zi pentru că „Orice lucru care te face fericit este un motiv bun pentru a da o petrecere“. E o mică încurcătură cu ora petrecerii, numai că Bufnița cea înțeleaptă îi descurcă pe toți petrecăreții. Spor la citit!

Seria – Dar Motan
Am cumpărat-o la cererea Lolitei. Le-a ascultat la grădiniță şi a venit acasă fixată pe ideea că mama trebuie să le cumpere. Da, asta am făcut. Mi-au plăcut şi mie la fel de mult. Alexa a scris frumos despre povești – AICI.

Fetița lup

O poveste care ne-a uns la suflet, o poveste despre curaj, despre cum să depășești timiditatea și despre prietenie. Sofia este o fetiță dulce, cu o imaginație grozavă – ”Îşi punea costumul de lup şi îşi imagina că era…CURAJOASĂ ca un lup. IUTE ca un lup. PUTERNICĂ, aşa cum este un lup. Şi poate puţin FIOROASĂ ca un lup.” Sofia are dificulțăți în a-și face prieteni la scoală. Nici fiică-mea nu excelează la capitolul ăsta, așa că povestea a pansat-o cumva, i-a dat de gândit, i-a dat și idei.

O pasăre poznașă

Inițial m-a deranjat adevărul spus simplu, fără onduleuri ”Ești un pic diferit” din firul poveștii, dar m-am prins că nu era decât o asigurare pentru mesajul poveștii ”E bine să fii diferit”, ești la fel de iubit. Este în regulă să fim diferiți, pentru că diferențele dintre noi fac ca universul să fie echilibrat. Ne-a plăcut mult povestea păsării poznașe, care nu era pasăre ci un mic dragon roșu. Oul din care iese dragonul a ajuns din întâmplare în cuibul mierlei. Mierla a observat că e un pui diferit, dar când acesta s-a uitat la ea și a spus M-A-M-A, nu a mai avut niciun dubiu că nu ar fi puiul ei. O poveste despre curaj și iubire care o să vă încânte nespus.

Tu și cu mine

Avem nevoie să ne pregătim copiii pentru când bunicii nu vor mai fi prin preajmă. Tu și cu mine are un text sensibil însoțit de ilustrații frumoase. Teama că vom pierde pe cineva este reală, nicio poveste nu o poate alunga, dar vorbind despre asta, verbalizând temeri, ne pregătim să facem față momentelor dificile din viitor.

Din seria cărți despre ştiință

  • Știința pe înțelesul copiilor – foarte frumos structurată ca informație, accesibilă micilor curioși.

  • Biologie – carte cu clapete Usborne, în limba română. Cărțile cu clapete sunt potrivite copiilor până la vârste mai mari, tipul acesta de interacțiune cu cartea nu se va uza nicioadată.
  • Viața secretă a copacilor

    Iubesc cărțile care ajută copilul şi părintele să exploreze parcul de lângă bloc, pădurea unde merg la picnic, care…

    Publicată de Un soi de blog pe Miercuri, 10 februarie 2021

     

Cărți în lucru

  • Snofrid – este destul de groasă. Lolitei place, citim câte un capitol. Pe mine nu mă prinde deloc, deşi povestea implică cititorul în acțiune. Eu mă bucur că mândra are răbdare şi se amuză de aventurile lui Snofrid, chiar dacă nu are multe desene.
  • Seria Unicornii magici
Tot în lucru sunt și aceste 2 cărți drăguțe, cu aventuri, cu text mai mult pentru că am început tranziția citim povești și fără prea multe ilustrații. Fiică-mea nu e genul prințesă, tutu, volane, ne jucăm cu poneii, unicornii. Ea e cu maşini, jocuri cu bile, mai boy-ish aşa. Ca să aibă câteva repere despre subiectele cu curcubeu şi my little poney, am zis să citim poveşti pe tema, să poată participa şi la joaca cu fetele din grupă. A venit într-o seara supărată că un coleg i-a zis că fetele nu se joacă cu maşini, deci nu se joacă nici cu ea şi a trimis-o să stea cu fetele. O întreb de fete. Fetele ce făceau? Desenau prințese! Na…hai cu prințele şi poneii. I-am zis că şi fetele se pot juca cu maşini, deşi ştia asta. Probabil colegul nu era pregătit să împartă maşinile.
Cam astea sunt titlurile noastre preferate de la începutul anului. Posibil să fi uitat câteva, dar le găsiți la secțiunea Recenzie carte de pe blog.

Spor la citit!

Pe lângă citit, ne ocupăm și de mici proiecte DIY. Ce meșterim și ce jocuri jucăm–găsiți la secțiune dedicată Jocuri și joacă.

Dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea, iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI.