Am fost cu Loli la film. Ne-am pregătit cu câteva zile înainte – Loli mergem la film, într-o sală mare, cu un televizor maare. Uite, avem invitație (și ce invitație frumoasă!), va fi și petrecere cu pirați!
Am fost la lansarea seriei de desene animate „Aventurile lui Dino” by Danonino şi la petrecerea piraţilor. Partea asta i s-a părut fun de pe margine, Loli nefiind pregătită pentru jocuri și concunsuri în cadrul unei petreceri. S-a distrat dansând și alergându-se cu taică-su pe acolo.
Serialul despre care spuneam este disponibil pe canalul YouTube dedicat Aventurile lui Dino, din data de 6 mai.
Animația „Aventurile lui Dino” se adresează copiilor cu vârsta între 3 şi 9 ani şi prezintă aventurile lui Dino şi ale prietenilor lui, Kika, Lip şi Cacau, care au loc pe vasul lor zburător – Atlas. Protagoniștii au abilități diferite și le folosesc în aventurile lor, găsind astfel soluţii la încercările prin care trec. Prietenia, loialitatea, spiritul de aventură şi de echipă îi ajută să descopere și să învețe lucruri noi. Fiecare episod aduce o lecţie socială, emoțională pe care copiii o înțeleg singuri sau ghidați de părinți.
În cadrul evenimentului, am urmărit primele 4 episoade ale seriei, Loli a stat în picioare tot timpul. Vedea mai bine așa. A rezistat la primele două, la celelalte s-a jucat printre scaune, trăgea și câte un ochi pe ecran. Cât timp a stat cu tati în zona petrecerii am ascultat-o pe Monica Reu. De mult îmi doream să o ascult, însă nicioadată nu am apucat să ajung la vreun eveniment susținut de ea. Acum a fost prima oară și a fost excelent.
Monica Reu este Preşedintele Asociaţiei pentru Comunicare Nonviolentă şi trainer certificat al Center for Nonviolent Communication, a adus în discuție subiectul valori, valorile pe care ne dorim să le regăsim în copiii noştri şi apoi în adulţii care vor deveni, despre sursele în care copiii găsesc exemple şi inspiraţie. Totodată ne-a invitat și (am decis să fac, cu mine) la acest exercițiu de explorare a valorilor nostre, cele pe care vrem să le transmitem copiilor nostri.
Prin urmare, te poți gândi și tu la întrebările Monicăi:
Care sunt acele valori pe care aţi vrea să le vedeţi în copiii voştri când aceştia vor avea 25 ani?
Care sunt modurile în care le putem transmite copiilor noştri aceste valori şi cum îi putem ajută să aibă relaţii de calitate în viaţă?
Cum vedem relația noastră cu copilul peste 25 de ani?
Este realitate, pentru mulți, că abia atunci când devenim părinți înțelegem adevărul despre valori.
Părinții care își doresc anumite calități pentru copilul lor, ajung să aibă un copil cu calitățile respective. Cum face asta? Trăindu-le! Nu prin predică, ci prin exemplu personal. Cred că după primii ani de părinteală nu mai trebuie să îți sublinieze nimeni asta, și oricât de greu ar fi, pentru că nimic nu e ușor și lin, există soluții.
Emoțiile negative nu trebuie evitate, conflictele sunt dificile, dar utile, ne arată că avem ceva de protejat, sunt oportunități de conștientizare că avem nevoie de soluții, să găsim soluții. Generația mea, a părinților mei (nu e valabil pentru toți) învăță acest lucru azi, pentru că parentingul de acum 30-40 de ani nu ținea cont de ideea de invățare prin gestionarea corectă a unui conflict.
Valorile pe care dorim să le transmitem, multe dintre ele, sunt acolo deja, trebuie doar să le vedem și să nu le corectăm. Valorile transmise corect duc la încrederea în sine şi în cei din jur, la încrederea de a explora şi de a încerca lucruri noi, la încrederea de a construi prietenii, adică „autonomie”. Cam asta îmi doresc pentru Loli. Să ajungă acolo unde ea își dorește, încrezătoare și motivată.
O relație solidă cu copilul se construiește, nu vine la pachet din neant, pe parcurs învățăm și noi lecții. Oh, da, Loli m-a invățat lucruri pentru care aș fi invârtit lumea ca să îmi dovedesc dreptatea, ea mi-a arătat că este și altfel, nu doar cum vedeam eu.
Revenind la desenele animate. Un desen bine construit ca acțiune, personaje poate fi folosit de părinţi ca o sursă de conectare cu cei mici. „Aventurile lui Dino”, este colorat, cu personaje vesele, episoadele scurte, bun de savurat cu copilul și purtat discuții pe baza acțiunii, după vizionare.
Evenimentul a fost moderat de Marian Ralea, cunoscutul magician Abracadabra. Petrecerea Piraților a fost pe gustul copiilor mai mari ca Loli, le-a dat ocazia de a intra în lumea plină de aventură a lui Dino și a prietenilor săi: Kika, Lip și Cacau. Nu au lipsit pirații, s-au folosit săbii (de jucărie :))), s-au făcut întreceri. Petrecerea a fost organizată împreună cu Pam Pam, Căsuța Veselă și Funny Land.
„Aventurile lui Dino” cuprinde 20 de episoade, câte 2 episoade difuzate în fiecare săptămână, sâmbătă dimineața, pe canalul de Youtube și LIVE pe pagina de Facebook Danonino.
Iată și câteva imagini, înainte de începerea filmului și din timpul vizionării: