Să continuăm cu povestea primei vacanțe pe meleaguri elene. Partea I, în care am povestit primele impresii despre călătoria în Grecia, despre locurile pe unde am fost la începutul vacanței, despre ce ne-a plăcut, iată – AICI.
Așadar,
Partea a doua a vacanței noastre a fost pe insula Kefalonia. Am ajuns cu ferry boat la Fiskardo și de la port până la casa de vacanță am făcut foarte puțin cu maşina. Cazarea noastră a fost la Myrtia Apartaments din Divarata, iar gazdele noastre primitoare au fost Anna și Spyros (exact ca pe fratele bunicii lui Iulian). Prima zi în Kefalonia a fost o zi pe modul slow, pentru site-seeing, plimbat pe promenada din Argostoli, stat pe terasa de la căsuță.
Kefalonia ne-a plăcut mult, poate mai mult comparativ cu Lefkada, dar știți cum e, părerile sunt subiective.
Cele mai frumoase plaje din Kefalonia
În materie de plaje, iată ce am descoperit:
- Plaja Myrtos – cea mai apropiată plajă de cazarea noastră, la 5 minute cu maşina, 20 de minute de mers pe jos.
O plajă superbă, neamenajată, unde te gospodăreşti singur cu cearşaf, umbrelă, merinde. A fost plaja noastră multe zile la rând, chiar și seri la rând, deoarece mergeam dimineața în locuri noi, la distanță de căsuța de vacanță, iar seara era locul de promenadă, relaxare.
Am stat să vedem şi un apus dar spectacolul a fost înainte de a ajunge soarele de tot la asfințit. S-au adunat nori şi nu am văzut apusul acela de poveste în care punctul roşu dispare încet în apa mării.
- Plaja Antisamos – plajă cu mai mult nisip, pe lângă pietre. Este amenajată cu sezlonguri, beach bar. Sezlongurile sunt free, doar că trebuie să faci consumație la beach bar. Şi cam te vânează armata de picoli de la beach bar ca să faci comandă sau să reînoieşti comanda.
Pentru cine stă toată ziua la plajă este foarte ok, este o plajă bine cotată și recomandată pentru tineri, cupluri tinere, gaşca de prieteni etc.
Acostează aici bărcile mici dar şi mari, la distanța regulamentară față de țărm (asta în cazul în care închiriați barcă pe insulă).
Ce nu ne-a plăcut, poate a fost ziua noastră mai puțin norocoasă: valurile au adus înspre mal nişte mizerii, din cauza barcagiilor vitezomani şi pentru câteva minute bune, până s-au dispersat de tot, lumea de pe plajă a ieșit din mare, inclusiv noi. Loli nu a mai vrut în apă după acest moment, a stat doar pe mal şi s-a jucat cu pietricele, nisip și jucăriile de plajă aduse cu noi.
- Plaja Ai Helis – o plajă care ne-a surprins plăcut. Am găsit nisipul fin mult căutat, am văzut multe bucăți de os de sepie, scoici și un crab uscat. Toate, adevărate comori pentru Loli.
Accesul la plajă se face în pantă, pe un drum prăfos. Marginea drumului, aşa cum a fost tăiată pentru a ajunge la plajă, scoate la iveală, printre straturile de pământ amestecat cu nisip şi rădăcini de plante, resturi de scoici şi melci care s-au depus de-a lungul timpului, probabil, în substratul mării.
- Plaja Petani – o plajă mirifică, cu nisip fin, dar şi pietriş. Drumul spre Petani dinspre cazarea noastră era blocat. În urmă cu un an şi ceva au fost prăbuşiri de stâncă din cauza unor furtuni puternice şi drumul este încă în lucru. Am făcut 2 încercări să ajungem acolo. Prima dată pe drumul care era blocat. Gazdele ştiau că până la ora șase drumul nu este accesibil, dar după această oră cei care lucrează la drum termină programul şi se poate trece. Nu ar fi un drum neted, ci neasfaltat, dar practicabil. Eiii, nu a fost aşa la fața locului. Drumul era blocat cu pietre mari şi multe utilaje, drept urmare am făcut cale întoarsă.
A doua zi, am mers pe ruta ocolitoare prin munți și am ajuns la plaja dorită. Numai că de la atâta urcuş-coborâş, benzina din rezervor s-a dus repede. Aproape că era să rămânem pe marginea drumului, la întoarcere.
Ne-am jucat frumos tare pe această plajă. Apa este minunată, peștii spectaculoși, nisip din belșug pentru construcții, în locul unde am așezat cearșaful. În apropiere de prânz, cu ultimul strop de combustibil am mers la The Fisherman hut și am mâncat un pește bun (recomandare de la Anna – gazda noastră). Era ziua de Sfinții Petru și Pavel și l-am sărbătorit pe Iulian.
Cei de la taverna The Fisherman hut gătesc și servesc peștele proaspăt, prins în dimineața respectivă. Poți alege ce vrei să mănânci, proprietarii tavernei îți arată captura ca să te decizi la dimensiunea peștelui ce îți va ajunge în farfurie. Tot acolo, la tavernă, am învățat cum să facem un fum repelent pentru muște, albine și alte insecte care vor să mănânce cot la cot cu tine. Aveau niște pietre plate pe care ardeau zaț de cafea uscat. Foarte faină ideea, nu?
- Plaja Assos – am probat-o într-o altă după-amiază din vacanța noastră. O plajă micuță, cu apa foarte caldă, cu multe taverne în jur. După plajă, ne-am plimbat prin micul golf, am văzut și micul sătuc renumit pentru frumusețea căsuțelor și a florilor multicolore, de asemenea și pentru castelul Assos, din vecinătatea satului. Castelul nu am apucat să-l vedem, poate data viitoare când ne vom întoarce. Am făcut poze de la depărtare, am admirat și priveliștea panoramică de pe drum.
-
Plaja Fiskardo
Am ajuns la această plajă tot într-una dintre după-amiezele vacanței noastre. Ideea era să stăm la plajă, apoi să vedem portul Fiskardo, să ne plimbăm pe străduțe și să admirăm frumusețea acestui port renumit pentru coloritul florilor și rezistența vechilor clădiri la cutremurul din 1953, când majoritatea clădirilor istorice de pe insulă au fost distruse. Pietrele de pe această plajă și din apă sunt minunate. Am lăsat tolănitul pe prosopul de baie și am studiat pietrele pe care le-am și fotografiat, de parcă erau diamante.
Plaja Fiskardo nu este mare, este situată într-un golf mic, iar lateralele golfului sunt din stâncă cu aspect și structură feliată. Peisajul este foarte interesant aici.
- Plaje de la marginea drumului, de-a lungul coastei. Dacă vedeți un petec de plajă, la care poți să cobori pe o cărare uşor bătătorită, atunci nu vă sfiiți! Parcați maşina în siguranță, aveți grijă să nu blocați drumul, plaja va fi a voastră… o vreme. Vă dați seama că nu sunteți singurii care știți de existența ei.
Explorări în natură – parcuri naturale și peșteri
- Parcul Național Muntele Ainos – ne-a plăcut foarte mult plimbarea pe munte. Mirosul de rășină de la pinii pitici este de vis, te însoțește la urcare și la coborâre. Inițial am zis că a trecut vreo mașină cu odorizant auto puternic de conifere, dar când am coborât și am luat-o la pas prin pădure, mi-am dat seama de une vine parfumul îmbietor.
- Peștera Melissani – este una dintre principalele atracții ale insulei. Se vizitează cu barca, apa din peșteră are nuanțe vibrante de albastru, lumina care pătrunde prin gaura din tavanul peșterii se reflectă foarte frumos. În peșteră este un amestec de apă sărată și dulce, din cauza izvoarelor de apă dulce care alimentează la adâncime peștera.
Peștera este prezentată de ghizi drept un obiectiv turistic cu un trecut misterios, datorat legendei care spune povestea Casei Nimfelor și a unei mici zeițe, Melissani, care a suferit din dragoste și s-a aruncat în apa peșterii.
- Peștera Drogarati – este foarte aproape de Melissani. Ar fi păcat să o ratați. Și această peșteră ne-a surprins plăcut, dar coborârea abruptă până la ea nu prea ne-a surâs, însă a meritat efortul. Peștera se află la 120 de m sub nivelul mării, cu o adâncime de până la 95 de metri. Am fost într-un moment când nu era aglomerat și am putut să o explorăm în voie. După ce am terminat vizitarea, au venit 2 autocare de turiști. Am avut noroc, pot să spun.
Este una dintre cele mai frumoase peșteri ale Kefaloniei și, datorită acusticii deosebite, aici, înainte de pandemie, s-au ținut numeroase concerte de muzică .
Copilul a fost încântat de traseul prin peșteră, a admirat stalactitele, stalagmitele și, împreună, am stabilit care și cum sunt. Ne-am bucurat de răcoarea din peșteră și de cât de minunată poate fi natura ca arhitect.
Într-una din seri am fost să vizităm și satul cel mai frumos și pitoresc din Kefalonia, după spusele gazdei noastre. De altfel, am citit și noi același lucru despre el când am făcut documentarea pentru vacanță. Ne-a amuzat și numele sătucului – Kourkoumelata!
Locația noastră de vacanță a fost tare plăcută, oamenii au fost primitori, ne-am simțit ca la casa unor bunici. Anna a pregătit pentru Loli dulceață și prăjituri. Tot de la ei avem 2 tablouri foarte colorate care și-au găsit deja locul în camera mândrei noastre fiice.
Rețeta pentru prăjitura cu ciocolată, din care am mâncat cu poftă încă din prima zi pe insulă, mai jos. Cantitățile le scriu, cu aproximație, din amintiri. Este o rețetă de vacanță, nu vă uitați la calorii!
Rețetă prăjitură:
- unt gras sau margarină cu 70-80% grăsime – 250 g
- 1 cană de zahăr
- coajă rasă de portocală
- 1 cană suc de portocale
- 6 ouă
- făină pentru prăjituri maestecată deja cu praf de copt – 500g
- Se amestecă bine, se adaugă ciocolata (125g) făcută bucățele mici și se dă la cuptor preîncălzit, la foc iute – 200-220grade, cam 15-20 minute.
Recomand cu căldură Myrtia Apartments, gazdele au mare grijă de cei care vin în vacanță la ei. Îi găsiți pe Booking dar și pe Airbnb. De la casa părintească a Annei, care era la distanță mică de locația noastră, am cules lâmâi. Mai avem și acum în frigider, șiii…. din borcanul cu gem de caise am luat ultima lingură, chiar azi, pentru clătitele Lolitei.
Ca să vă faceți o idee despre locație:
Vacanța noastră în insulele elene ne-a prins tare bine, ne-a încărcat cu energie pentru câteva luni bune de muncă. Doar trebuie să strângem punga pentru călătorii viitoare. Să sperăm că nu vom avea parte de o nouă carantină și că vom fi bine, sănătosi să facem noi planuri de cutreierat lumea alături de copil.
Până atunci, să fiți și voi în siguranță și…
Vacanță plăcută!
Inspirație pentru excursii scurte și călătorii de durată avem la secțiunea → Călătorii. Nu uitați că vă așteptăm cu noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-10 ani pe pagina de Facebook a blogului – Aici.
Dacă vă este mai ușor pe mail, vă invităm să vă înscrieți la newsletter.
Pe lângă călătorii, ne place să citim, iar aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii. Pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.
Cartea mea are book-trailerul – AICI. Dacă o veți citi, să-mi dați de veste. Se găsește AICI.
Sper sa ajungem si noi pe aceste taramuri elena in viata asta.