Anul acesta am probat prima vacanță în insule elene. Urmează 2 articole cu impresii, imagini, recomandări și sugestii din prima vacanță cu ”burta la soare” în formula de familie. Cum ne-a priit, concluzii, și ce alte planuri de viitor avem legate de vacanțele de acest gen, vedeți imediat.
Plecarea
După o zi de muncă, un duş rapid, o cină pe fugă, am încărcat maşina şi la ora 11 seara am pornit motorul şi vruum-vruum…să înceapă vacanța!
A fost un drum de noapte cu mașina, destul de anevoios pentru toți. La granița Bulgaria – Grecia am ajuns dimineața, la 7 fără ceva şi ne-am aşezat frumos la coadă. Două ore mândrețea noastră s-a jucat, s-a plictist, s-a supărat, i-a trecut supărarea, a ronțăit câte ceva. Eu eram destul de edgy după o zi de serviciu şi o noapte pe maşină. Daaar, așteptarea nu a durat mai mult de 2 ore, bulgarii au dat drumul la coloana de maşini, apoi granița la greci am traversat-o ca gândul. Presupun că cele două maşini bulgărești de frontieră care au trecut pe lângă coloana de maşini ne-au scanat, apoi verificat online (probabil), în cele două ore cât am aşteptat.
Grecia
Prima oprire, Meteora. Ne-au impresionat stâncile de cum am ajuns în zonă. Ne-am cazat chiar la poalele Meteorei, la Little gem under the rocks, o cazare pe care v-o recomand. După ce ne-am răcorit nițel, am coborât să mâncăm la o taverna din apropiere – Gradenia. A fost bun souvlaki-ul lor și cu burțile pline plus o mică plimbare, ne-am pregătit pentru un somn târziu de amiază, deoarece ne resimțeam după drumul de noapte și soarele dogoritor.
Când am plecat din România vremea era ploiosă, tomnatică, 22 de grade. La greci ne-a lovit canicula.
După odihnă, ne-am făcut și plimbarea de seară prin Meteora care a fost foarte plăcută. A doua zi am vizitat mănăstirea principală care se deschide la 9.30. E bine să vii devreme, se aglomerează rapid și nu te încântă locul, dacă nu ai parte și de liniște. Adevărul este că ne-am obișnuit să evităm aglomerația și ne simțim presați, inconfortabil când sunt locuri frumoase de văzut la…îngrămădeală. A fost bine că am vizitat imediat după deschidere, am explorat cu Loli ce era de văzut și de interes pentru ea și pentru noi, am pus și un pomelnic pentru bunica Petruța (așa cum ne-am dorit încă de la sosire).
De la Meteora ne-am continuat drumul spre Lefkada. Meteora a fost punctul de tranzit către vacanța la mare, dar și pentru odihnă, plus obiectivele renumite ale zonei.
Lefkada – prima insulă elenă explorată
După câteva ore de condus, aprovizionare cu merinde dintr-un supermarket de pe drum, am ajuns la cazarea noastră din Lefkada, la Anthias Garden. Locația avea o curte imensă în care Loli şi-a găsit de joacă imediat. Ne-am tras un pic sufletul după drum, după care am plecat cu toții să facem un tur al zonei. Aproape de noi era plaja pentru kite surfing – Agios Ioannis. I-am admirat pe cei care făceau kite-surfing, ne-am jucat cu pietre și nisip. De fapt puținul nisip existent deoarece plajele grecești sunt pietroase. Lolita a fost nemulțumită un pic la început, totuși pietrele se numără printre ”jucăriile” ei preferate, așa că s-a mulțumit rapid.
Sincer, nici înainte de Loli n-am avut vacanțe greceşti. Am amânat Grecia pentru „când vom avea copii”, apoi pentru când Loli va fi mare (când era bebelușă era mâncătoare de nisip și pietre și, până să depăsească momentul, nu voiam astfel de vacanțe cu stres, în care să stau geană pe ce pune mâna copilul). Apoi, pentru vacanța în care copilul își va dori mare, plajă și bălăceală. Înainte de pandemie am avut doar vacanțe active, road-tripuri-uri, circuite, city break-uri, nicidecum vacanțe de stat cu burta la soare.
Vacanța din acest an, încă pandemic, a fost o vacanță frumoasă, ne-am bucurat de albastrul mării, de plajele cu pietre albe, de peisajele aride – chiar sălbatice, souvlaki şi lămâii care gemeau de fructe. Daaar, nu e de noi. Cred că vom reveni la văzut lumea, în stilul nostru consacrat. Lăsăm plaja şi marea pentru vacanțe mai mici, ieşiri scurte pentru refacerea necesarului de vitamina D.
Ce ne-a plăcut/am experimentat în Lefkada:
Milos Beach a fost prima plajă probată în vacanță. Este cotată ca una dintre cele mai frumoase plaje din Lefkada și din lume.
Este o plajă sălbatică, o găseşti după ce urci şi cobori printre stânci și vegetație specifică zonei, de îți vine să dai bir cu fugiții, să faci cale întoarsă, după primul urcuș. Însă dacă ați ajuns, realizați că merită calvarul drumului. Pentru cei fără antrenament hiking, impresia că îți pocneşte vena din creștet te bântuie tot drumul. Dar când aproape ai ajuns şi ridici privirea de la potecă (ca să nu te împiedici), uiți tot greul drumului. Priveliştea M E R I T Ă! Cine iubeşte plaja cu sezlong şi beach bar să o evite pe aceasta. Aici îți potriveşti prosopul de plajă, umbrela proprie şi îți faci singur cocktail-ul din geanta cu de-ale gurii. Gunoiul face şi el drumeție cu tine, la finalul zilei de plajă.
Ne-am bălăcit, am văzut pești frumoși, Loli s-a jucat cu pietre și a probat un pic apa, așa ca de început de vacanță. Am plecat după vreo 2 ore, când pietrele devin cărbuni de grătar. Ne place în vacanță să nu suferim de insolație şi arsuri.
După-amiaza am stat în curte, la umbră, relaxați, iar seara, chiar am încins grătarul și am preparat niște bunătăți.
Plimbare cu barca
Am vrut să oferim fetei această experiență. Să meargă cu barca şi tati să fie căpitan. Ne-am plimbat pe traseul indicat de firma de unde am închiriat barca şi am avut o plimbare frumoasă, fără grabă, cu priveliști minunate.
Pe traseul acvatic am bifat și peșterile, micile plaje pe care poți acosta şi odihni la umbră, gusta bucate locale sau poposi la un pahar de băutură răcoritoare. Nu a fost cazul nostru, plajele mici s-au ocupat rapid, iar mâncare aveam la pachet. A fost o experiență frumoasă și curajoasa mea copilă a rămas împresionată de tot ce a văzut.
De știut: rezervați barca online sau fiți dimineața devreme pe ponton. De obicei facem rezervări online. Atunci ne-am gândit că vom fi suficient de devreme în port, să închiriem o barcă mică, însă nu mai erau disponbile de la ora 9 fix. Am luat una de 6 persoane, ceea ce a fost ok, mi s-a părut stabilă și mai sigură la valurile mari făcute de alți barcagii vitezomani.
După ce am predat barca, ne-am ospătat cu merindele din traistă şi am pornit-o spre cascada Nidri.
Traseul a fost plăcut, căderile de apă spectaculoase. Ne-am botezat picioarele încinse în apa rece ca gheața și, după ce ne-a răcorit îndeajuns, am făcut cale întoarsă.
După ce la urcuş am ronțăit tot ce mai aveam în rucsac, la coborâre am oprit la taverna de la poalele cascadei. Un platou cu sandvișuri calde, câțiva cartofi şi 2-3 guri de salată ne-au remontat, au revigorat-o și pe mândra obosită şi cam miaunată.
Seara ne-am relaxat la cazare, am cinat în zumzet de cicade, apoi somn de voie.
Plaja Porto Katsiki
O altă plajă mică, de poveste din Lefkada. Şi aici, la fel ca la Milos, plaja nu este cu șezlonguri. Totuşi, locul până la plajă este amenajat cu parcare (cu plată), există baruri şi magazine pentru nevoile de moment ale celor de la plajă. Doar că ai de coborât şi urcat în pantă un şir de trepte înguste. Tips – turiștii care rezistă toată ziua la plajă pot comanda mâncare, le vine direct la cearșaf.
A fost ultima plajă încercată în Lefkada, deoarece ne pregăteam bagajele pentru Kefalonia. Am rezervat ferry pentru a doua zi, am fost nevoiți să luăm un test rapid covid pentru Loli. La telefon, conform dispecerei de la ferry, era foarte necesar să prezentăm în ziua îmbarcării testul, însă la controlul biletelor nici măcar nu au întrebat. Cea mai supărată a fost Loli, că pe ea am chinuit-o cu testul(din nou).
Lefkada a fost interesantă, dar nu cred că vom ajunge curând (următorii 4-5 ani) într-o nouă vacanță. Avem amintiri frumoase, de altfel. Probăm restul de insule până atunci.
Urmează Kefalonia (într-un nou articol – Prima vacanță în insule elene – partea a II-a), o insulă mai puțin cunoscută de români, cu mare potențial turistic și care a început să fie descoperită mai mult de turiștii din zona noastră de Europă, în ultimii 3 ani. Cel puțin așa ne-a povestit gazda noastră.
Vacanță plăcută!
Inspirație pentru excursii scurte și călătorii de durată avem la secțiunea → Călătorii. Nu uitați că vă așteptăm cu noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-10 ani pe pagina de Facebook a blogului – Aici.
Dacă vă este mai ușor pe mail, vă invităm să vă înscrieți la newsletter.
Dacă vrei să vezi/vedeți ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.
Cartea mea are book-trailerul – AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.
Pare ca ati avut un inceput de vacanta fantastic. Sper sa ajungem si noi in Grecia anul acesta.
Da, a fost frumos. Mulțumim. Vacanță plăcută și vouă.
Spectaculoase căderile de apa 🙂 f frumos traseul vostru
Multumim, asa a fost!