Sunt oameni care își dedică timpul, mare parte din viață, resursele personale și sufletești pentru ceva în care cred. Totul pornește de la o idee. Cu toții avem idei, suntem inspirați de câte un lucru. Ne blocăm din lipsă de resurse sau pornind de la lucrul acela construim cu pasiune și dorința de a transmite adevăruri și de a le face cunoscute.

Eduard Olaru, un tânăr specializat în grafica de sevalet, arte plastice, totodată, pasionat de evoluția omului, de știință, a pornit un proiect frumos pentru el, pentru noi.

Este vorba despre Proiectul Descendenței.

Când l-am rugat să povestească despre proiectului lui, Eduard, a spus: Marile povești nu se pot întâmpla niciodată singure. E nevoie de multe personaje pentru a le putea duce la bun sfârșit, oricâte calități ar avea eroul principal. Povestea acestui proiect implică foarte mulți oameni care au investit în noi încredere și ne-au oferit ajutorul lor.

Știu despre acest proiect de vreo 3 ani, am avut ocazia să îl cunosc pe Eduard. Este determinat și încrezător în proiectul său. Dorește să îl vadă complet, că își atinge scopul pentru care a fost creat. Orice proiect presupune investiție de muncă, ore de documentare și cercetare, timp și bani.

Am decis să vă prezint acest proiect, pentru că mi se pare extraordinar, curajos chiar, pentru contextul tulbure și superficial în care trăim, să răzbați cu o idee, să nu renunți și să ajungi să promovezi știință. Orice se propulsează azi, mai puțin cultura, cunoașterea științifică.

Despre cum a luat naștere acest proiect, cum a crescut, cine l-a susținut, Eduard vorbește cu pasiune și încredere:

În urmă cu 4 ani, când Proiectul Descendenței prindea încă formă pe hârtie, o bună amică ne-a recomandat să căutăm sprijin în cadrul facultății de biologie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Astfel, prin intermediul unui prieten, am ajuns să  batem și la ușa biroului d-lui prof dr. Gheorghe Mustață, înarmați doar cu o mapă burdușită cu planuri și vise.

Dl Mustață, ințiator al unui curs de evoluție umană pe care l-a predat studenților timp de mai bine de un deceniu, s-a arătat entuziasmat de idee însă ne-a explicat că o expoziție permanentă, așa cum aveam noi în plan, e un scop mult prea îndrăzneț pentru stadiul în care ne aflam. Așa că ne-a adus cu picioarele pe pământ și a propus pentru început realizarea unor expoziții itinerante de mici dimensiuni.

Astfel, în vara anului 2012, după 3 luni de muncă asiduă, „Expoziția Descendența Speciei Umane – Studii și Schițe Paleontropologice” era prezentată studenților facultății de biologie de către prof dr. Gheorghe Mustață, lectorul Luminița Bejenaru și criticul de artă Gheorghe Bejan.

În aceeași vară, la recomandarea dlui prof. Mustață, și prin bunăvoința d-lui director Dumitru Murariu și a d-nei dr. Aurora Stănescu, șefă a secției Relații publice, marketing și programe educaționale, expoziția a ajuns și la Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București, iar toamna am fost prezenți la inaugurarea Complexului Muzeal de Științele Naturii ”Ion Borcea” din orașul Bacău.

În primvăvara anului 2014, cu ocazia Zilei internaționale lui Darwin, expoziția a fost prezentă în orașul Cluj-Napoca, invitați fiind de Asociația Secular Umanistă din România și găzduiți de Muzeul Zoologic al Universității Babeș Bolyai. Vernisajul a avut loc pe data de 12 martie, de Darwin Day, expoziția noastră fiind prezentată publicului clujean laolaltă cu numeroase exponate reprezentative pentru tema evenimentului printre care cărți, schelete și panouri informaționale bilingve. Au vorbit personalități importante ale mediului universitar clujean, luând cuvântul și Vlad Nistor – vicepreședinte al ASUR. Expoziția a fost vizitată de peste 7000 de clujeni, în special elevi.

Activitatea noastră a fost remarcată și de diverse publicații, însă primul care ne-a onorat cu atenția sa a fost Daniel Alexandrescu. Îi mulțumim enorm pe acesată cale. Deși fondurile ne erau, practic, spre 0, am reușit totuși să realizăm 3 clipuri promoționale în care am investit o sumă modică și un imens ajutor din partea prietenilor. Și credem că, date fiind condițiile, au ieșit excelent.

În primăvara anului 2015, în urma sponsorizării venite din partea Muzeului de Istorie Naturală din Galați, o nouă expoziție va fi lansată către public și, sperăm, și o carte prin care scopul nostru de a populariza domeniul paleoantropologiei va înregistra încă un succes.

Începând din iarna anului 2013, Proiectul Descendenței a încheiat o colaborare verbală cu Muzeul Național de Geologie din București care, plin de amabilitate ne-a pus la dispoziție o serie de replici după cranii fosile de hominide, ale căror chipuri le vom reconstrui după toate regulile anatomiei comparate și ale forensicii. Deja am realizat două astfel de reconstrucții pe care suntem mândri să vi le prezentăm.

Începând din această toamnă, în urma unor împrejurări fericite, Asociația pentru Dezvoltare Intelectuală și Personală a remarcat proiectul nostru și, încrezătoare în potențialul acestuia, ne-a oferit șansa unui parteneriat care, sperăm cu toții, ne va deschide tuturor o cale către marele public. 

Astfel, ne aflăm acum în fața unei mari provocări. Având în vedere că exponatele Muzeului Național de Geologie sunt limitate, ne găsim în fața imposibilității de a procura replici după cranii de hominide aparținând tuturor speciilor reprezentative descoperite până în prezent, deoarece nici un muzeu din România nu le are în colecție. Și de aceea avem nevoie de susținere pentru a putea intra în posesia unui număr necesar de exponate pe care să le prezentăm publicului în cadrul expozițiilor pe care le vom realiza în viitor. De asemenea, copii ale acestor exponate, alături de reconstrucții faciale ale lor, vor ajunge la diverse instituții muzeale din țară, cu care vom colabora în viitor.

Scopul nostru este acela de a oferi. Atât Proiectul Descendenței cât și Asociația pentru Dezvoltare Intelectuală și Personală au pornit tocmai de la ideea de a populariza cunoașterea, de a face accesibilă informația științifică pentru tineri, pentru cei care doresc să se informeze, de a întinde o mână de ajutor unor instituții muzeale al căror scop ultim este acela de a învinge întunericul ignoranței.

Proiectul Descendenței ca să poată continua are nevoie se susținere. Puteți contribui la realizarea acestui proiect, puteți să duceți vorba mai departe, puteți chiar să vă implicați folosindu-vă pasiunea pentru știința. 

Fondurile obținute cu ajutorul susținătorilor proiectului vor fi folosite pentru o serie de replici după cranii fosile care vor fi expuse în cadrul expozițiilor și la conferințele de prezentare din diverse orașe. Prin procurarea acestor exponate, un număr cât mai mare de oameni se poate bucura de cunoașterea pe care o aduc cu ele. Implicit prin acest proiect putem da șansa unor muzee din această țară de a-și îmbogăți patrimoniul expozițional.


Curiozitatea, uneori, nu este de ajuns pentru cunoaștere, informarea științifică corectă necesită îndrumare și, poate, un imbold. Printre oamenii de lângă noi, tineri, copii, adulți, se pot afla inițiatorii unor proiecte de cercetare valoroase, oamenii de știință și cercetătorii ce vor contribui la descoperiri cu impact social! Proiectul Descendenței se vrea un astfel de imbold.

Mai multe detalii cu privire la activitatea proiectului, pot fi accesate pagina oficială a ”Proiectului Descendenței” și portofoliul online al acestuia.

Așa cum spuneam și mai sus, este un proiect ambițios, merită studiat, sprijinit. Eduard vă poate ajuta cu informații și răspunde la întrebări legate despre planurile și stadiul lucrărilor acestui proiect și cum puteți să vă implicați.