De ziua lui Iulian anul acesta am avut în plan să plecăm pe coclauri, să gustăm viața pe roți, cu campervanul. Ne-am făcut trasee, planul de drum și provizii, numai că evadarea noastră motorizată nu s-a întâmplat chiar atunci. S-a covidat copilul și am stat toți carantinați. A trecut și momentul covid, am crezut că murim de spaimă când a început mândra să ardă și nu scădea febra nicicum, însă pot spune că am avut noroc, după 2 zile de febră s-a înviorat copilul și cam asta a fost. Ne lipseam de boala secolului însă privind partea bună a bolii, să zicem că are Loli ce povesti peste ani la școală, când o scrie despre pandemie prin cărțile ei de istorie.

Așadar, februarie a fost cu covid, școală online și cu final de iarnă fără zăpadă. Începutul lui martie nu ne-a adus primăvara, însă ne-a adus mult așteptata mini vacanță cu campervanul, cu zăpada mult dorită și activități specifice de iarnă – bob, săniuș, bulgăreală.

Mie îmi place ideea de viață stil nomand, cu casa pe roți, și urmăresc de ceva vreme conturi de travel cu campervanul sau cu rulota, sau cu orice motor transformat într-o mini casă. Nu mă văd locuind non-stop într-o mașină, oricât de confortabilă ar fi, dar cochetez cu ideea de a petrece vacanțele, concediile ici-colo cu casa după mine. I-am inoculat și copilului ideea, deja visează „când voi fi mare, voi locui într-o rulotă cu mami și tati, și vom călători în toată lumea”.

Prin urmare, am probat traiul cu campervanul și ne-a plăcut! Punem experiența pe lista schimbărilor pe viitor ca stil de viață.

Povestea

Am închiriat campervanul de pe Airbnb, de la Gaz66 the Pathfinder. Am plecat într-o joi de dimineață din București spre Brașov, să luăm mașina. Prima probă cu campervanul a fost pe ninsoare. Înainte de îmbarcare ne-am făcut plinul de la un Lidl şi pe cai cu noi. Dacă în februarie eram cu lecțiile făcute pentru roadtrip, acum ne-am lăsat duși de val…de mașină.

Viața pe roți – instantanee

Primul popas cu campervanul a fost campingul de la Lacul Sf. Ana. Noi nu am simțit iarna până în ziua cu campervanul. Ninsoarea şi zăpada care a căzut în Bucureşti nu se putea numi iarnă.

Când am ajuns la lacul Sf. Ana undeva spre după-amiaza parcă am intrat într-un tărâm de basm. Zăpadă cât vedeai cu ochii, liniște, spațiu de joacă și tăvălit în zăpadă la discreție, tot ce și-a dorit mândra. Sigurul care ne strângea în spate era vântul și puiul de ger. Am explorat cât am rezistat pe afară, apoi ne-am strâns la căldurică în cazarea noastră pe roți.

Am fost singuri în camping, pe timp de noapte. Bine, nu chiar singuri, noi şi doi dulăi frumoşi ai rangerilor de acolo. Dis de dimineață, că doar soarele pe munte răsare la fix, ne-am organizat cu micul dejun, apoi am ieşit la zăpadă. Ne-am dat cu săniile până la lac, am admirat priveliştea înghetată, ne-am uitat după urşi, dar nu ca să le dăm binețe.

Dimineți cu joacă și cafea

Ne-am plimbat și cu maşina care tractează săniile şi a fost foarte palpitant drumul de întoarcere urcați pe niște șenile înguste stând tot pe sănii.

După plimbarea cu săniile ne-am încălzit în campervan cu ceai şi supă, deoarece aerul a fost destul de tare. Loli s-a resimțit un pic din cauza frigului, aşa că o cană de supă de roşii şi nişte crutoane au mers ca unse.

Descoperiri …de-a lungul călătoriei

Imediat ce ne-am înviorat am pornit motorul şi ne-am îndreptat spre Ghimeş, de fapt ținta noastra era bobul de la complexul SkiGyimes din Lunca de Sus. În apropierea complexului am campat, am mâncat. Ne-a plăcut locația. Am pus pe contul de instagram mai multe informații, vedeți AICI.

A doua zi, după încă o tură cu bobul, am pornit la drum. Am traversat un loc tare frumos, cu porți frumos colorate şi sculptate. Porțile secuiești sunt cunoscute pentru lucrătura în lemn și colorit. După Brădeşti, ne-am oprit la ferma de animale, situată înainte de Sub Cetate.

E un fel de petting zoo, cu animale domestice și salvate. A fost tare plăcută și reconfortantă oprirea la fermă. În parcarea de aici am luat prânzul, ne-am relaxat un pic, apoi am pornit din nou motorul.

Următorul punct pe traseu a fost barajul de la Zetea. Aici am văzut pescari care prindeau peşte la copcă. Am făcut câteva poze, ne-am dat cu părerea împreună cu Loli despre cât de palpitant sau deloc plăcut poate fi pescuitul la copcă. După această conversație şi convins copilul că nu putem coborî la pescuit, ne-am luat un colac kurtoș şi duşi am fost către următorul camping.

Ultimul somn pe roți

Lângă Brașov, în Hărman, am descoperit campingul Honigberg. Aici am pregătit maşina pentru returnare: spălat, curățat caseta de toaletă etc.

Lângă camping se află biserica evanghelică fortificată. Banii din camping se duc pentru renovarea bisericii. Ne vom întoarce, ne-a plăcut să explorăm fiecare colțișor al locației, ne-am minunat de tot ce am găsit în fiecare cămăruță. Am urcat și în turn, am privit clopotele, am citit și povestit despre istoria locului.

Am avut parte de o experiență frumoasă. O vom repeta și la vară, pentru că vrem să avem parte serile târzii, cu statul la povești pe răcoare, pe „veranda” campervanului.

Călătorii pe timp de iarnă cu campervanul – argumente pro & contra

1. Dacă ai căldură în campervan, apă și hrană ușor de preparat suficientă, iarna nu e de speriat şi dacă ai și planul de drum bine făcut, roadtripul iese doar cu amintiri minunate.

2. Ca și cons, nu ai parte de serile alea în care stai sub umbrarul campervanului, la un vin sau ceai sau whatever, privind stelele, ascultând zumzetul insectelor. Bine, te joci la lampă, aşa cum am făcut noi sau citeşti copilului povești.

3. Campingurile iarna nu sunt foarte aglomerate, ai spațiu să te desfășori în voie. În campingul de la Lacul Sf. Ana am fost singuri, doar noi și urşii. Nu chiar, cei care călătoresc des în zonă știu că locația e împrejmuită și nu te vizitează ursul. Doar să nu te aventurezi de unul singur seara pe lac, în afara campingului.

4. Da, iarna te odihnești. Seara vine repede, te culci devreme. Dimineața faci baie de soare fie din maşină, fie ieşi un pic (doar 3 secunde) ca să faci o poză. Restul se vede de la geam şi te minunezi cât de frumos este cerul de la ora 6.

5. În campingurile din vârf de munte sau prin zonele off-road nu ai semnal. Deloc! Aşa deconectare mai rar. Dacă nu intrați în sevraj cu social media, cura de offline e binevenită.

După cum se vede am găsit mai multe argumente pro pentru roadtripul pe timp de iarnă. Orice experiență merită. Doar așa știi ce ți se potrivește și poți face alegeri bune în ceea ce privește călătoriile în familie sau cuplu. Nici provocările sau ieșirile dintr-un anumit model de călătorie nu sunt de evitat. Doar o viață avem.

Pe contul de instagram am montat un filmuleț drăguț cu aventura noastră, așa că vă invit să îl vedeți, iată link aici.

Deci? Voi pe unde ați fost? Vrem să descoperim alte idei de minivacanțe în familie.

Călătorii inspirate

Inspirație pentru excursii scurte și călătorii de durată avem la secțiunea → Călătorii. Nu uitați că vă așteptăm cu noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani pe pagina de Facebook a blogului – Aici.

Dacă vă este mai ușor pe mail, vă invităm să vă înscrieți la newsletter.

Dacă vrei să vezi/vedeți ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Cartea mea ( care nu e musai despre călătorii) are book-trailerul – AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.