Mare bucurie când am rămas însărcinată cu Loli. Am făcut scenarii cum să le spunem părinților. Tatălui meu îi plăcea reclama de la Giusto, cea cu o să avem un nepoțel. Chiar am cumpărat o sticlă ca să bem ceva de sete cică și să se prindă bunicii. A fost distractiv! Cum am dat de știre în două case, sticla a fost plimbată între părinți și socri. Cred că și acum e pe undeva nebăută, pe la ai mei, prin balcon. S-a băut șampanie și apă (eu) atunci.

După efervescența celor 2 liniuțe pe băt, am început să caut medicul cu care să nasc. Aveam un medic ginecolog la care mergeam, dar nu eram convinsă că vreau să nasc cu el. Eu eram avidă de informații, pentru că simțeam nevoia să fiu organizată din punct de vedere medical (analize, alimentație etc) pentru lunile ce urmau și, în afară de confirmarea sarcinii, nu mi-a transmis încrederea că e persoana potrivită. Până să găsesc medicul cu care să nasc, am schimbat alți doi.

Noi nu am programat copilul, adică îl așteptam, dar nu munceam strict la asta. Știți ce spun. Eram pregătiți în sensul de perioada fertilă, stil de viață sănătos, analize la zi, eram pe poziție la situații de genul – dacă am ceva incertitudini privind starea mea de sarcină sau nesarcină să fiu atentă la medicamente, alcool sau alte lucruri care să îmi pună în pericol sămânța de pui de om. Știam stadii, câți centimetri crește pe lună, puțin despre alăptare.

Este importantă documentarea de dinainte de sarcină, contează la fel de mult să alegi un medic care să te ajute, consilieze cu sfaturi medicale competente, și, de ce nu, cu un pic de empatie ca să ajungi, în siguranță, cu puiul în brațe, după 9 luni.

Cine are deja puiul în brațe știe că prima sarcină e cea mai cea și sufli în iaurt, nu mănânci sau bagi doar bio, nu bei, nu sex (la unii), nimic care să dăuneze sămânței de om. Și hormonii au treburile lor, de nu te simți propriul stăpân. Zici că ai existențe paralele. E bine un pic de isterie, dar cu măsură, atât cât să ajungi la momentul nașterii cu bine și să te bucuri de ce ai putut plămâdi în corpul tău.

Acum aproape patru ani nu am descoperit (or fi fost, dar nu căutam unde trebuie) cursuri, întruniri, evenimente pentru mame sau viitori părinți. Mi-a plăcut când la un curs despre alăptare, viitoarea mamă de lângă mine nu era la primul copil. Eu așa credeam, aveam impresia că doar începătorii, ca mine, se documentează, merg la cursuri, evenimente. Restul, după primul copil, sunt deja școliți. Uite că și după naștere tot ai de învățat. M-am prins de treaba asta imediat după ce am ajuns acasă cu mândra. Eram în stare să plătesc în aur un manual care să explice tot, și care să aibă răspunsul fix pentru cazul fetei mele gen culoare caca, motivul pentru care oftează în somn, plus altele. Chiar și acum după 3 ani simt nevoia să aud lucruri pe care le-am făcut bine din instinct și informare corectă, dar și lucruri pe care le-am învățat și despre care mai am de apofundat. Nu mă pregătesc pentru următorul, însă îmi place să rememorez etape și să aud versiuni updatate despre cum să ai o sarcină sănătoasă.

La sfârșit de săptămână se anunță un eveniment foarte util și care cuprinde toate capitolele pe care viitorii părinți le pot bifa, astfel încât orice neliniște, nelămurire să fie evitată.

Așadar, sâmbătă, pe 28 octombrie, ora 10.00, la Hotel Sheraton se lansează Parenting Academy. Primul eveniment din acest nou proiect se numește Pași pentru o sarcină sănătoasă.

Moderatorul şi copartenerul acestei conferinţe va fi Ioana Chicet-Macoveiciuc, blogger la Printesa urbana, care susţine nevoia de specialişti în care să avem încredere, care să ne explice pe îndelete ce ni se intamplă şi ce putem face pentru a trece cât mai confortabil şi plăcut, prin aceste moment unice, minunate, dar şi dificile, cum e sarcina.

Speakeri eveniment:
– Dr. Cătălin Petru Haiduc, medic primar obstretică şi ginecologie;

– Dr. Simona Tivadar – medic primar diabet, boli de nutriţie şi metabolism, 

– Andreea Pautov Ioniţă – Professional Tree Hugger @Suntuncopac – Yoga Studio&more

Se va răspunde la următoarele:

1. Cum trebuie să te pregateşti pentru sarcină?

2. Teste şi analize necesare în sarcină în funcţie de fiecare trimestru.

3. Ce se întamplă cu corpul mamei în fiecare etapă de dezoltare a sarcinii? Ce modificări sunt normale?

4. Complicații in sarcină?

5. Planul de nastere. Ce trebuie sa cuprinda?

6. De ce ar trebui ca toţi bebeluşii să aibă parte de oră magică?

7. Ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta gravidei şi ce alimente trebuie evitate?

8.  Activităţi fizice recomandate în sarcină în funcţie de etapa de dezvoltare a sarcinii

9. Ce riscuri apar în condițiile unei nutriții dezechilibrate pentru mama și copil?

Află mai multe informaţii, aici: https://goo.gl/d2Tkvq

Agenda completă a evenimentului este:

1. Problemele din timpul sarcinii
Pe lângă bucuria purtării în pântece a unui copil, sarcina presupune şi un grad sporit de sensibilitate. Asa se face că, uneori, apar diferite complicaţii în sarcina. Aflăm care sunt testele înainte şi din timpul sarcinii şi care sunt cel mai des întâlnite probleme în sarcină şi cum le putem preveni. de la Dr. Catalin Haiduc, Medic primar ginecologie şi obstetrică.

2. Nutriţia mamei în timpul sarcinii
O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată creşte şansele unei sarcini uşoare, fără complicaţii şi poate creşte şansa de a da naştere unui copil sănătos. Ce nutrienţi nu trebuie să lipsească din dieta mamei, ce alimente trebuie evitate, ce înseamnă o nutriţie echilibrată, care sunt riscurile unei diete neechilibrate, câte kilograme în plus poate lua mama? Raspunsul la întrebari le vom afla de la Dr. Simona Tivadar, Medic nutriţionist.

3. Yoga în sarcină
În sarcină ai mare nevoie să te relaxezi, să îţi găseşti un echilibru interior şi să te simţi calmă. Yoga în sarcină este cea mai bună modalitate prin care viitoarele mămici se pot menţine în formă, fără să-şi pună în pericol sarcina. Vom afla toate informaţiile de la Andreea Ioniţă Pautov, mama şi Yoga guru.

Preţul biletului este de 120 lei sau poți urmări şi online la preţul de 50 lei.

Dacă nu ai rezervat un loc, o poți face aici: https://goo.gl/A17x2A. Anunță și pe alții, ca să ai cu cine sta alături.

 

credit photo: parenting-academy.ro