De când cu pandemia consumăm săpun precum pâinea caldă. Foloseam și înainte, nu vă îngrijorați. Pentru că atunci când venim cu toții de undeva, ne îngrămădim la un singur săpun, am pus în practică ideea de a face dintr-un baton de săpun solid, normal, un săpun lichid, pentru care nu stăm toți grămadă. Cum? Imediat și povestea despre – Cum să faci săpun lichid din săpun solid, cu ajutorul copilului sau fără.

De la săpun solid la săpun lichid

Pentru început (prima încercare) am folosit resturile de săpun – cojile iachi (a se citi neplăcute – după părerea Lolitei). Ea nu se spală cu resturi de săpun, ca să vezi. Cum pandemia ne-a învățat din nou lecția celor 3 R, am utilizat resturile de săpun, cojile alea care se usucă și sunt greu de folosit, nici spumă nu fac, să facem un săpun lichid, astfel să nu aruncăm nimic.

Prima dată nu ne-am documentat foarte bine, am făcut săpun lichid, care avea un aspect cam ciudat și nu prea îți venea să te speli cu el, dar noi l-am folosit. Loli nici nu a vrut să se uite la el. S-a spălat cu un săpun lichid cumpărat după preferințele ei.

Buun, tura a doua de săpun lichid, de data asta nu din resturi, ci dintr-un săpun nou, a ieșit mult mai bine, miroase bine și avem fiecare sticla lui de săpun, nu ne batem pe un singur săpun la baie. Avem baia plin de geluri de duș, chestii de spălat riguros, dar fiecare are rostul lui și copilul nu acceptă să spele mâinile cu gelul de duș. Blasfemie!

Așadar, ne-am documetat un pic, am vizionat niște tutoriale, am comandat cele trebuincioase și săpunul a fost gata rapid.

Cum se fabrică:

 • un săpun solid
 • glicerină – bio
 • conservant cosmetice bio
 • esență bio cosmetice
 • apă 1 litru jumătate
 • 3-4 dispozitive cu pompiță pentru săpun lichid
 • vas de pregătit compoziția

Procedeul:

 1. Am dat prin răzătoare săpunul solid
 2. În 1,5 litri apă caldă, pe arangaz, am topit săpunul și am adăugat glicerina.
 3. Am lăsat la răcit – 24 ore
 4. După 24 ore, cu blenderul am amestecat compoziția, adăugat conservantul, esența ( faceți calculul la cantitatea de săpun și apă folosită inițial, după indicațiile de pe ambaleje)
 5. Turnați săpunul lichid obținut în dispensere.
Etapa de topire a săpunului
Etapa de răcire, după ce am adăugat glicerina. După 12 ore emulsia obținută a fost belnduită și am adăugat conservantul bio și esența.
Etapa de turnare în recipiente. Aspectul săpunului nu te dă pe spate când îl torni, mai ales că săpunul nostru a fost negru, dar recipientele sunt mate, nu vezi conținutul. Contează că este cremos, miroase frumos și spală bine.

Copilul a făcut un design pentru etichetă, dar nu a mai pus-o. Este mulțumit că săpunul nu e iachi și miroase frumos. În plus, are dinspenserul ei pe chiuvetă. Ale noastre stau izgonite pe marginea căzii, cică nu încap toate pe chiuvetă.

Spor la spălat!

Idei de proiecte DIY, ce jocuri jucăm–găsiți la secțiune dedicată Jocuri și joacă.

Dacă vrei să vezi ce cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.

Dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea ( care nu este depre săpun și spălat pe maîini), iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI.