Povestea mea cu bicicleta
Eu iubesc să mă dau cu bicla. Nu excelez, însă senzația de vânt în plete, viteza pe care o prinzi după un pedalat puternic… mă îmbată.
De copil aveam obiceiul acesta de a urâ cu pasiune lucrurile cu care nu mă descurcam din prima. Cu bicicleta nu a fost aşa. Am căzut de nenumărate ori, mi s-a prins pantalonul în lanț de mii de ori până am stăpânit-o, am avut multe peripeții, dar nu m-am lăsat. Am dovedit-o și a rămas preferata mea, în materie de transport light. Trotineta îmi place, dar nu a fost dragoste la prima vedere. Dau la picior, prind viteză, mersul cu ea aduce alte emoții, însă mersul cu bicicleta are ceva aparte.
Am plimbat bicicleta tatei în jurul blocului toată copilăria, am plimbat Pegasul acela pentru copii al vecinilor de i-au ieşit fulgii. Bicicletele pe vremea copilăriei erau ceva de preț, în jurul lor se legau prietenii, alianțe. Dacă aveai bicicletă, deveneai centrul universului pentru mulți.
Bun, pentru ce această introducere lungă? Pentru iubitorii de biciclete şi pentru cei care citesc poveşti frumoase despre oameni şi biciclete. Am vrut să vă fac introducerea în lumea lui Raul Taburin, care a iubit bicicletele dar a avut alt parcurs față de mine. Nu a ajuns să stăpânească mersul pe bicicletă, dar a devenit maestrul taburinelor. Le făcea aripi pentru alții.
Secretul lui Raul Taburin – de Jean-Jacques Sempé
Mi se pare extraordinar să poți da lumii o carte care se potriveşte tuturor, copiilor şi adulților, deopotrivă. Să ai glume bune pentru adultul cititor, imagini şi dialog care să prindă şi pe copilul cititor.
Raul Taburin repară biciclete, de fapt taburine. Este un mare iubitor de biciclete, un om recunoscut şi îndrăgit pentru priceperea lui. Doar că Raul are un secret. Ştie totul despre biciclete, dar nu poate merge pe una şi toată lumea îl crede un tip pus pe șotii, chiar şi atunci când a încearcat să dezvăluie că nu poate merge pe 2 roți.
Viața lui este conectată la dragostea pentru biciclete, prieteniile și evenimentele din viața lui sunt sub amprenta secretului lui. Când acesta iese la iveala, se face lumină şi linişte în zbuciumul lui.
Pentru toți cititorii, pe lângă hohotele de râs, desenele minunate, avem și lecția fricilor, care ne fac nesiguri și ne guvernează viața. Chiar dacă Raul este maestrul discreției, nu al disimulării și chiar dacă și-a acceptat neputința de a merge pe două roți, secretul lui este apăsător și îi provoacă neplăceri.
Dar totul se termină cu bine, exact când lucrurile o iau razna de tot. Personajul nostru iubitor de biciclete va ajunge să poată să râdă de secretul lui, de abilitatea lui de conduce doar dispozitive pe 3 roți și să simtă eliberare și împăcare. Eu…nu mă împac deloc cu gândul că Dahonul meu stă pliat și nu îl plimb îndeajuns.
Așadar, iubitori de biciclete, nu-i așa că vi s-a făcut poftă de biciclit? Mie da, totodată și de mai multe povești cu biciclete. Aveți ceva recomandări?
Până mă umpleți cu povești,
Prietenii de la Editura Frontiera au o ofertă bună. Pentru fiecare comandă de cărți, în luna august, o poveste vine cadou la voi- Supa de pietre, care este minunat scrisă și desenată.
Spor la citit și la biciclit!
La capitolul Recenzie carte, puteți vedea ce altceva am mai citit și vă puteți inspira. Primim și noi idei, nu vă sfiiți să ne scrieți.
Dacă aveți nevoie de inspirație pentru activități distractive acasă sau în deplasare, iată aici secțiunea cu activități pentru dezvoltarea de abilități practice.
Totodată, vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului AICI, sau pagina de Instagram unde încerc să fiu și mai creativă prin filmulețe, mici reels și poze din unghiuri interesante – AICI.
Cartea mea – Ce vezi, copile? – își poate găsi loc și ea pe lista lecturilor de vară – fiind o carte de conectare în familie. Are book-trailerul – AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.