Mulți dintre noi din momentul în care devenim părinți, ne redefinim ca oameni, devenim versiuni la care nu ne-am gândit vreodată și tot ce am fi jurat că e într-un anume fel, se desface bucată cu bucată și se reface în alt adevăr. Mult mai pur și cu sens. Povestea noastră se rescrie practic, chiar prinde contur în povești în versuri și rime amuzante.

Pentru unii dintre noi părințeala scoate la iveală multă inspirație, curaj, pasiuni noi și sunt precum izvorul la care nu a ajuns nimeni, dar care, atunci când dai de el, iese la suprafață și își face loc, nu mustește, ci curge clar, fără oprire, face albie și curs pe oriunde încape.

Atunci când devii părinte, copilul din tine revine și se șlefuiește din nou. Joaca de care ai uitat, se dezvăluie iar, deși îți vine greu la început. Nu c-ai fi uitat de tot, însă a fost nevoie să o lași deoparte, ca să parcurgi etape, pentru că așa e cercul vieții. Așa cred eu. Creștem cu joacă multă, o sedimentăm, apoi iar ne jucăm, până cresc copiii nostri, sedimentăm cât pleacă la facultate, apoi reluăm cu nepoții.

Ian Worboys celebrează acest cerc al vieții printr-o serie de cărți destinate copiilor și părinților. Prima din serie a avut lansarea acum o săptămână, în urmă. Cine este Ian Worboys, citiți pe îndelete aici, eu vă povestesc despre impresiile și gândurile stârnite de întâlnirea cu prima carte din seria The Crush Series, Frog Crush.

Frog Crush
The Crush Series – povești în versuri și rime haioase – coperta Frog Crush
  • Seria a fost scrisă în urmă cu mulți ani pentru copiii lui, poveștile sunt pline de umor și pentru că atunci nu a găsit un titlul care să definească întreg conceptul poveștilor, abia după ce copiii au crescut și după moartea recentă a unuia dintre ei, a putut defini totul cu numele de The Crush Series.
autorul și ilustratoarea Silke Diehl – o arhitectă care și-a dorit să ilustreze cărți pentru copii și acesta a fost momentul în care visul ei a devenit realitate
  • Poveștile sunt în versuri, rimele sunt haioase, iar motivul pentru care poveștile lui vin în această formă este următorul: versurile și rimele l-au ajutat pe autor să crească, să învețe, să-și îmbunătățească parcursul academic, când educatorii și profesorii nu au crezut asta. Dislexia, cea de care nu a putut fi diagnosticat în copilărie, a fost moștenită și de fiul lui Robert, și, în momentul când acesta a fost testat pentru dislexie, abia atunci, făcând aceleași teste ca și fiul lui, a realizat că și el a suferit de același lucru și că obstacolele pe care le-a avut de înfruntat în viața de școlar, aici au avut sursa. Dar, dislexia nu l-a ținut pe loc, nu l-a oprit să ajungă un om împlinit, fondator de companie, și autor de cărți.

O nevoie specială, și cred că am să mă repet la nesfârșit, nu este o slăbiciune (doar dacă crezi asta și lași pe alții să te convingă), este o putere. Dacă îți cunoști puterea, o lucrezi, apoi o pui în slujba ta, nu are cum să fie mai rău. Dați de veste celor care se simt copleșiți de slăbiciunile lor și ale copiilor lor.

  • Revenind la subiect, seria The Crush, este și un fel de manifest pentru părinți, autorul încearcă să transmită, prin felul jucăuș al poveștilor și situațiilor cu care se confruntă personajele, adevărul pe care el l-a simțit și trăit în urma morții fiului – „Gândim adesea că avem o singură viață de trăit, cum la fel și copiii nostri au viața lor, și pe lângă a ne trăi viața noastră, avem de fapt, de trăit și viața copilului. Și, deși, copiii nostri, chiar dacă nu o spunem, sunt uneori pain in the butt, să ne amintim întotdeauna că sunt speciali, diferiți, creativi, că sunt muzele noastre, asa cum și ai mei au fost pentru mine”.

Ian a mai spus că personajele cărții sunt construite pe ideea de a fi diferit, special, fiecare cu felul lui de a exista și cum viața trăită este legată de viața altuia, cu beneficii și dezavantaje și tot așa, ca într-un circuit (life in life).

  • Pe lângă partea de lectură, Frog Crush (respectiv pentru toate cărțile din serie, care vor fi doar în limba engleză), are suport material și audio. Kitul educativ conţine pe lângă cartea în limba engleză, un set de întrebări şi răspunsuri care îi ajută pe părinţi să îşi susţină copiii să înveţe într-un mod amuzant litere, cuvinte în limba engleză, animalele şi viaţa lor, emoţii şi sentimente, cuprinde și fișe de colorat, un puzzle, mascote.

  • Proiectul este conceput în așa fel încât părintele să aibă la îndemână tot ajutorul de care are uneori nevoie (lipsă de inspirație, oboseală) ca să se poată juca și conecta cu copilul prin joc. Aruncați un ochi aici www.thecrushseries.com

Si părinții se pot juca cu mascotele. Croco asta îmi ronțăia mâna:))

Autorul, pe lângă joaca cu rime și povești în versuri pentru copii, se ocupă de afaceri, este CEO-ul unei companii. Mi-a plăcut exemplul dat pentru a sublinia nevoia de a proteja și crește imaginația copiilor: un sondaj făcut cu ceva ani în urmă despre calitățile unui bun șef, CEO, director, cum vreți să-l denumiți, a arătat că toate calitățile necesare unui CEO, vreo 10 la număr printre care – umor, creativitate, ușurință în găsirea de soluții sunt, de fapt, calități ale copiilor, pe care nu trebuie să le piardă cu vârsta, ci să le dezvolte, cu ajutorul părinților, educatorilor, pentru că ei sunt viitorul. Și asta încearcă el să transmită angajaților, părinților, cititorilor prin cărțile sale. Să nu închidem imaginația copiilor, să îi ajutăm să cunoască lumea prin joc, să înțeleagă că acțiunile au consecințe și că este normal, fac parte din viață.

Cartea este minunat ilustrată, este aerisită, în format mic, numai bun pentru mâinile mici și curioase.

Pe mine m-a impresionat toată povestea – povestea autorului, a ilustratorului. Adevărul e că nu știu dacă e curaj, terapie, sau nevoia de a trăi cumva viața de după ce ai fost scuircircuitat, publicarea seriei a fost o dorință din bucket-listul făcut după moartea fiului său Robbie. Este de apreciat faptul că în ciuda greutăților nu a renunțat la ideea că poate contribui la educarea copiilor și a părinților. Totodată, el a înființat fundația The Robbie Bobby Foundation  și 10% din profitul generat de vânzarea cărților va fi donat organizației caritabile, a cărei misiune este aceea de a ajuta persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate, afecțiuni mintale sau emoționale, dar și tinerii sportivi pentru care o donație mică poate avea beneficii mari și le poate schimba viețile.

  • Cartea este disponibilă în reţeaua de librării Cărtureşti și pe site-ul Cărtureşti, iar pe site-ul www.thecrushseries.com pot fi descărcate gratuit elementele din kit.
Desene carte
The Crush Series – povești în versuri și rime haioase – imagini carte

Spor la joacă! Și spor la citit povești în versuri!