Din seria ce experimente facem acasă, zilele trecute am umflat baloane. Am experimentat reacții chimice simple și un pic mai complexe care au necesitat măsuri de siguranță riguroase. Primele experimente au fost despre mesaje secrete cu cerneală invizibilă și mașinuțe propulsate cu balonul umflat cu aer. Aici este link-ul dacă le-ați ratat: 2 experimente pentru copii de făcut acasă.

Înainte de a începe un experiment, recomand să vorbiți copiilor despre pașii de urmat în experiment, ce urmărim prin joaca noastră, măsurile de siguranță care se impun.

Ce înseamnă reacții chimice?

Au loc doar când facem experimente sau le întâlnim în viața de zi cu zi?

Bun, reacție chimică înseamnă să punem împreună substanțe diferite (ca structură, compoziție) și observăm modificările care apar. Experimentăm reacții chimice  zilnic fără să ne gândim că facem experimente. De exemplu: punem lămâie în ceai și obținem o culoare nouă și un gust nou (ceaiul de fructe de pădure se deschide  la culoare atunci când pui zeamă de lămâie, amestecăm ingredientele pentru clătite și obținem aluatul care va fi supus unor noi reacții chimice etc).

Pentru 5 + mențineți explicațiile la un nivel minim, lăsați-vă luați la întrebări, ca să nu îngreunați experimentul și să pară nedistractiv.

Ce acizi avem în casă? Păi, să ne uităm prin dulap – suc de fructe, oțet, vin. Acizii, pe care îi putem gusta, sunt acri, amari, gust care parcă ne înțeapă la limbă. Nu încercăm tot ca să descoperim acizii din cămară, doar ce ne oferă mama și tata. Stabilim regula aceasta și ne ținem de ea!

Ce baze avem în casă? Lichidul de vase, bicarbonatul, săpunul de mâini. Aici nu gustăm, testăm capacitatea bazelor de a îndepărta murdăria, grăsimea, de exemplu, cu supraveghere, tot timpul.

Am văzut la o colegă blogger o idee care ne-a plăcut mult pentru ziua de naștere a Lolitei, ce urmează  acuși. Să îi pregătim baloane de care să atârnăm mesaje, poze. Să găsească un tavan plin cu baloane și mesaje atârnate. Ca aici. Dar cu ce umflăm baloanele? De unde luăm heliu? O butelie mică de heliu e cam 200 lei pentru câteva baloane. Auci, la buget. Ne mai gândim.

Până la heliu, am făcut un prim experiment – umflăm baloanele cu un acid și o bază, adică oțet și bicarbonat de sodiu. Nu porniți experimentul așa că fug copiii mici, de la atâtea informații. Oțetul în combinație cu bicarbonatul, pe lângă spumă, eliberează dioxid de carbon. Inspirați și expirați cu copilul, să exemplificați ce este dioxidul de carbon.

Așadar,

  • Experiment I pentru copii de 5 ani și peste – Umflăm baloane cu oțet și bicarbonat 

– într-un balon am pus bicarbonat de sodiu, am așezat balonul pe gura unei sticle în care am pus oțet și încet am ridicat balonul. Pe măsură ce bicarbonatul cade în sticlă, reacția chimică are loc. Balonul se umflă de la dioxidul de carbon produs ca urmare a amestecării celor 2 substanțe.

Video, cu balonul nostru:

  • Experimentul II pentru copiii de este 9 ani. Umflăm baloane cu folie de aluminiu, sodă și apă

ATENȚIE!Experimentul necesită măsuri de siguranță (ochelari protecție, mască, mănuși) și reguli foarte stricte în ceea ce privește manevrarea dispozitivelor de lucru!

Materiale necesare:

  • Sticle – 2 bucăți, plastic sau sticlă. De preferat sticlă, pentru că vom avea reacții cu degajare de căldură. Așa vom face data viitoare, acum nu ne-am pregătit chiar bine. Capacul de la sticlă va fi racordat la un furtun.
  • Furtun de plastic cu diametru mic (L-am folosit pe cel de la batista bebelușului, pe care oricum nu l-am folosit pentru ce a fost construit. Nu a stat copilul să scoatem mucii niciodată, ne-am chinuit cu cel de gură, mai nou folosim Cleansin când e cazul și e bine)
  • Pistol de lipit, bormașina pentru a găuri capacul în care va fi introdus furtunul.
  • Sodă caustică, noi am folosit Mr. Muscle, pentru țevi, care are în compoziție sodă.
  • Folie de aluminiu – din care se formează bile ce vor fi puse în sticla cu apă care nu are furtun, dar care are capacul cu furtun.
  • Apă caldă în sticla cu bile de aluminiu și Mr. Muscle.

Instalația arată astfel:

materiale de lucru în pregătire
furtun, sticle, dop cu furtun – pregătire!

Cum se face?

  • Bilele de aluminiu se pun în sticla la care vom pune capacul cu tub. Adăugăm apă caldă și tot în ea se adaugă apoi Mr. Muscle. Va ieși un fel de abur, puneți repede capacul cu furtun. În poză sticla din stânga imaginii.

  • În sticla cu furtun pe mijloc va fi doar apă, cu balonul drept capac, fixat să nu e desprindă. Se va umfla mai greu, dar se umflă. Aveți răbdare.

Am mutat tot experimentul pe balcon din motive de siguranță. Loli a participat la pregătirea materialelor și la observarea umflării balonului de la geamul din bucătărie (care dă în balcon) și joaca de după, evident. De restul s-a ocupat tati.

  • În reacție am metal – aluminiu plus o bază – soda caustică și apa care poate fi și acid și bază. Aluminiul reacționează cu ambele – acidul și baza. Explicație pentru cei mai mari un pic.
  • Rezultatul reacției chimice este producerea de hidrogen molecular. Hidrogenul este foarte inflamabil, așa că aveți grijă să nu fiți lângă vreo sursă de foc.

Iată și video -uri:

Making of Balon cu hidrogen

 

Succes la experimentat!

#Stămacasă – învățăm și ne distrăm!

Pentru noutăți, informații utile, jocuri și experimente dedicate picilor de 4-10 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog sau să vă înscrieți la newsletter.

Dacă vrei să vezi ce cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru  diverse activități DIY cu copiii, găsiți inspirație aici – Diverse DIY