Un cadou frumos de Sfântul Valentin sau de Dragobete pentru copilul tău, nu? Păi, da, un pachet de cărți despre iubire în cadrul familiei, despre cum sa spui te iubesc și cum poți vedea lumea în ce culoare vrei dacă ai iubire în ea.

Dragostea nu o celebrăm doar o dată sau de două ori pe lună, de 14 februarie și Dragobete, ci oricând. Dacă vrem totuși să marcăm aceste momente, fără a pierde din vedere că ne iubim tot timpul, iată idee de cadou, de ceva care să vă bucure, în plus.

Să citim copiilor povești despre iubire.

Iată,

1. Îmi ești foarte drag, ursulețule!  de Ulises Wensell, Ursel Scheffler

O poveste numai bună de citit în familiile unde sunt 2-3 copiii, pentru că este o poveste despre frați și dragostea necondiționată a părinților.

Ursulețul Nino a convins-o pe surioara lui să se bată cu bulgări de noroi în ploaie şi să alerge prin băltoace, deși părinții i-au lăsat acasă, cu rugămintea să nu iasă la joacă pe ploaie. Dar e greu să stai în casă, când ploaia are atâtea distracții de oferit.

Acum surioara ursulețului este bolnavă, iar mama și tata sunt foarte supărați. Oare ce ar putea să facă Nino ca să îndrepte lucrurile? Oare îl vor îndrăgi mama și tata în continuare?

Ce credeți? Sigur știți astfel de conversații, frații și părinții lor se vor regăsi în poveste.

2. Te iubesc din toată inima – Jane Chapman

O poveste despre conectare, despre iubirea din toate momentele dintre copii și părinți. Te iubesc din toată inima – e tot ce au nevoie să știe copiii în clipele lor grele, când știu că lucrurile nu au mers cum ar fi trebuit.

Ursuleţ a rupt floarea preferată a mamei. Dacă mama n-o să-l mai iubească acum?

Cum reușește Ursuleț să facă lucruri care necesită mult curaj, ca de exemplu urcatul la înălțime pentru un zmeu. Simțind dragostea mamei!

Mama l-a învățat cum să caute liniștea, calmul care vine din dragoste atunci când se simte nesigur – Pune lăbuța pe inimă și simte dragostea – Ba ba buum. Garantez că va place copiilor și transmite o idee bună de aplicat pentru momentele de anxietate – lăsatul la grădiniță, activități care necesită absența temporară a unuia dintre părinți. Știți cum scrie la carte (parenting) – construim ancore, le dăm copiilor un ceva de care să se țină, să reziste, să aibă încredere că se descurcă când nu suntem lângă ei – un pupic în palmă, mână pe inimă pentru câteva secunde.

O carte frumos desenată, în tonuri vesele, numai bună de descoperit cu copilul.

3.  Cum să spui te iubesc -Michael Engler, Martina Matos

Cum? Pentru primii fiori ai dragostei îți găsești cuvintele mai greu. Până la cuvinte, punem la cale acțiuni care ne fac misiunea mai ușoară.

 Robert s-a îndrăgostit pentru prima dată! Dar cum să îi mărturisească Izabelei ceea ce și-ar dori atât de mult să-i poată spune? Isabelei îi plac mult fluturii, iubește să descopere lucruri despre ei, să îi protejeze.

Te iubesc nu este numai despre cuvinte, ci despre un ”ceva sincer, special. Un lucru făcut cu multă trudă.”  Ce credeți voi că face Robert? Eii, merită citit.

Cum să spui te iubesc este o poveste frumoasă ca mesaj și cu ilustrații în tonuri calde pentru toţi îndrăgostiţii mici şi mari.

4. Băiatul și balena – Linde Fass

Când ești copil chiar crezi că prietenia este magică. Orice lucru pe care îl ai, orice om pe care îl îndrăgești parcă are puteri magice.

A fost odată un băiat căruia îi plăcea singurătatea… …până când, într-o zi, s-a întâmplat ceva cu adevărat uimitor.

Povestea are un mesaj tare frumos. Cartea te lansează în ideea de prietenie, de cât de minunat este să ai pe cineva cu care să te joci, să explorezi, să vezi frumusețea lumii. Și poate te oprești aici, la ideea de prietenie magică. Numai că nu e doar despre asta, nu?  Unde se întâmplă magia? Într-un loc anume? Poate! Numai că ”acasă nu înseamnă locul în care te afli, ci acel cineva care îți este alături”.

Formatul cărții este deosebit, ilustrațiile sunt tare frumoase, povestea deși pare simplă, are semnificații profunde pentru copiii. Veți vedea, copilul știe ce a vrut să spună autorul.

5.  Trolul – Margot Senden, Tineke Lemmens

Fiecare dintre noi avem momente în care suntem precum trolii. Ne simțim uriași și grei, iar lumea din jurul nostru nu e chiar așa veselă și colorată precum am vrea să fie. Starea noastră de spirit ne închide parcă ochii, mintea și nu remarcăm lucrurile frumoase. Dar se întâmplă să fim totuși atenți, ceva să ne capteze privirea, exact ca la trolul din poveste. Să schimbăm perspectiva și să vedem lumea cu alți ochi.

Lumea Trolului este mare. Cenuşie. Şi greoaie. Până când o vede. Ea pluteşte. Se învârteşte. Trolul vrea s-o apuce, dar ea dispare în pământ. Oare o va revedea vreodată?

Este o poveste foarte drăguță, bună de citit și explicat stările de indispoziție ale copilului. Lucrurile nu merg întotdeauna conform planului, lucrurile deși par într-un fel, se pot schimba, evolua. Este doar nevoie de încredere și iubire.

Selecția de mai sus o găsiți la Editura Univers Enciclopedic. Puteți pune în pachetul de Valentine’s și Dragobete și alte titluri. Cu siguranță vor fi un cadou plăcut, în marea de inimi și fluturași colorați.

Spor la citit!

Dacă vrei să vezi ce alte cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Pentru noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog.

sursă foto coperți – https://www.universenciclopedic.ro/