Iulian s-a temut de ideea de a deveni tată. Nici eu nu am fost vreo curajoasă, mă treceau fiorii când aveam în cap imaginea cu mine în postura de mamă. Ne-am dorit copii, doar că nu ne împăcam cu toate preconcepțiile legate de ce înseamnă să fii părinte, de tot ce ne-a vârât direct pe creier societatea, de-a lungul timpului, în materie de parenting, prietenii fără copii și cu copii până să ajungem acolo, în postura de părinte. Realitatea este aceea trăită, iar până devii părinte, toate cele auzite și vorbite în materie sau pe lângă sunt de cele mai multe ori exagerări, fabulații, aprecieri prea moderate.
Nu m-am așteptat să îi vină soțului meu aşa natural să fie tatăl fiicei lui. Mulți nu pot accepta prezența copilului, nu că nu l-ar iubi, îl iubesc şi se tem de el, de schimbările care vin odată cu el. Iulian a iubit-o din prima, fără teamă, fără să se simtă amenințat de prezența ei, cu ea în brațe s-a simțit complet. Nu doar eu cred asta, o spune chiar el.
Mie când mi-au dat-o în brațe, la spital, am avut momentul acela copleșitor de neîncredere că nu voi putea crește un omuleț, dependența ei m-a năucit groaznic, dragostea pentru ea m-a bulversat. Viața mea avea altă perspectivă. Despre depresia de după naștere nu pomenesc, și eu eram completă, doar că, la început, nu vedeam asta încă. Despre mine și ea vorbesc tot timpul. Acum îți spun despre tatăl copilului meu şi un eveniment dedicat taților.
Tatăl Lolitei este tati iam adică tati ia-mă, tati pa, tati da, tati pot, tati nu, tati oricând vrea ea, cum vrea ea, şi cu cât vrea ea să se joace, danseze, cânte, plângă, râdă. Au jocul lor, vorba lor, înțelegerile lor, gestica lor, au lumea lor când vor şi cu acces după o singură voce. A ei. Dacă nu e loc pentru altcineva, apoi nu este. Eu rămân privitor, admirator. 😊
Jocul lor este diferit de jocul meu. Îi apropie şi conectează frumos, în felul lor special. Dacă de la mine ştie lucruri într-un anume fel, de la el ştie în alt fel.
Pot spune că au un stil anume tată – fiică de a face treburi gospodărești, au tabieturi, ritualuri. Încerc să nu mă amestec, să nu corectez sau adaug, deși îmi vine, pentru că așa învață copilul că există variații pe temă, că lucrurile se pot face diferit cu aceeași finalitate și nu este totul doar cum vede mama sau…tata.
Familia clasică mergea pe modelul mama are grijă de copii şi tatăl este cel care susține material familia, implicat mai puțin în creșterea urmașilor şi în treburi ce țineau de organizarea educațională, nevoile emoționale ale membrilor mici ai familiei. Bine că lucrurile nu mai stau aşa, de ceva vreme, sau sunt din ce în ce mai puține cazuri, astfel că în majoritatea familiilor, ambii părinți asigură stabilitatea financiară şi îndeplinesc (cum se pricep) siguranța educațională, emoțională, socială a copiilor.
Tații de azi sunt mult mai implicați atunci când vine vorba de copiii lor, se documentează, aplică rodul documentarii lor, sunt conștienți de imaginea şi importanță lor în dezvoltarea copiilor lor. Aici se încadrează și soțul meu și mă simt norocoasă.
Dacă e să o luăm științific, pentru cei care se îndoiesc de rolul tatălui, atunci iată: Studiile realizate până acum scot în evidență faptul că modelul transmis de tați copiilor prin joacă și activitățile pe care le fac împreună, este esențial în dezvoltarea celor mici. Copiii adoră să petreacă timpul cu tații lor și se implică în jocuri diferite de cele alese, de obicei, de mama: cum sunt bătăliile în joacă dintre tată și fiu, hârjoanele, activitățile zgomotoase, momentele în care tatăl îl aruncă în sus pe cel mic etc. Însă prin activitați și joculețe precum acestea, copiii învață despre masculinitate, despre agresivitate și cum își pot controla emoțiile, despre un alt tip de comportament. Ei își dezvoltă abilități și calități diferite pentru că fiecare părinte îi transmite prin joacă tipuri variate de experiențe și cunoștințe.
Am avut ocazia să merg cu soțul meu la evenimente despre parenting şi mi-a plăcut, chiar am fost surprinsă să văd săli pline cu tați. Nu veniți să stea cu copilul cât mama ascultă „nişte chestii”, ci veniți să se informeze astfel încât relația lor cu copilul să se îmbunătățească sau să fie în continuare exact la fel de conectată şi frumoasă.
Dragile mele mame, anunțați-vă partenerii că pe 7 iunie, de la 18.30, la Centrul Seeds for Happiness va fi un eveniment dedicat taților, aflat la a doua ediție, Modern Dad’s Challenges. Subiectul acestei ediții este unul extrem de interesant “Psihologia jocului tata-copil”.
Speakerii prezenți la eveniment vor vorbi despre psihologia jocului și beneficiile sale pentru copii, cum influențează jocurile inteligența emoțională a copilului, siguranța copilului în timpul jocului, tipuri de activități pentru cei mici în aer liber și jocuri potrivite pentru tătici și copiii lor. Pentru participarea la eveniment, este necesara înscrierea în prealabil pe blogul Frunzaresc.eu, prin completarea următorului formular: . Evenimentul este gratuit, iar locurile sunt limitate (80 de participanti). Hurry up!
Evenimentul Modern Dad’s Challenges este inițiat de Sofia Frunză, o găsiți pe Frunzaresc.eu, și este realizat și implementat cu agentia de publicitate Creative Energy Corner
Programul evenimentului va fi:
8.30-19.00: Inregistrarea participantilor & Socializare
19.00- 19.05: Introducere Moderator Andrei Cismaru, Blogger& tatic
19.05-19.20: Psihologia jocului tata-copil: Ce abilitati dezvolta jocurile? Cristina Haica, Psiholog
19.20-19.25: Intrebari
19.25-19.40: Cum influenteaza jocurile inteligenta emotionala a copilului, Adriana Mitu, Parenting Trainer
19.40-19.45: Intrebari
19.45 – 19.50: Pauza de socializare
19.50- 20.05: Activitati tip Montessori si jocurile in natura, Ioana Saidel, Asistent educator Montessori grupa de varsta 0-3 ani, Managing Partner Kindi Center
20.05-20.10: Intrebari
20.10-20.25: Siguranta copilului in timpul jocului, Ana Maita, Consilier Asociatia SAMAS
20.25-20.30: Intrebari
20.30-20.45: Tipuri de jocuri pentru tatici si pitici, Leon Magdan, Profesorul de Joaca Itsy Bitsy
20.45-20.50: Intrebari
20.50- 21.00: Surprize & Socializare
Va fi și o tombola pentru participanți și alte câteva surprize la eveniment. Nu uita de înscriere!
Un comentariu