De la capăt…
Vacanţa noastră a început dis-de-dimineaţă. Pe la ora 3, când am chemat taxiul pentru drumul spre aeroport. Şi, specific familiei nostre, am uitat fructele pe masă. Ce-am găsit după 17 zile nu pot descrie. Asta am povestit ca amuzament, deși nu a fost nimic funny la ce am găsit acasă.
Trecând peste faptul că și după această aventură, tot reușim să uităm una alta pe acasă, înainte de călătorii, la momentul plecării în Franța, Loli nu e la prima experienţă cu avionul. Nici la prima experiență de călătorie.
Aveam căruţ, Bumbo, eram dotaţi. În avion all ok până la afurisita de centură pentru bebeluși. Loli voia să sugă, să adoarmă, cum nu are gura la spate și eu țâte cu prelungitor, până să decolăm şi să plece la locul ei stewardeza, Loli a vociferat maxim. Recunosc că am trişat şi am alinat copilul după ce am scăpat de stewardeză. Da, știu. Aşa e procedura de safety, cu centură. Nu am respectat-o totally. La bebeluşi cred că trebuie regândită. După decolare, 2 guri de lapte, mândra a zâmbit la toţi și a adormit.
Al cui e copilul?
Când am făcut pașaport fetei, am transpirat maxim. Şi acum îmi amintesc cum Loli nu se uita în obiectiv, cu tot cu joc, cu jucării, cu stâmbăturile lui tati. Pe drum, în ziua când am făcut pașaportul, către secția de poliție, moața a adormit în scoică. Fiind abia trezită, poza nici nu seamănă a Loli. A durat fotografiatul, deoarece nu reușea tipa de la pașapoarte să o prindă astfel încât să avem o poză valabilă.
Bun, să revenim, ajungem la punctul de control în aeroport. Loli se ițește din Bumbo, se uita şi ea la nenea de la geam. Şi stăm, stăm, butonează nenea. Aud: pasager neidentificat! Iaca poznă, a cui o fi copilul? A dat refresh, nu ştiu ce a făcut, rescanat paşaportul şi ne-a zâmbit că putem pleca. Deja mă vedeam dând explicaţii, când, de fapt, era de-ajuns să mi-o ia din braţe şi le spunea Loli cine e mama şi tata.
Franţa
Da, am ajuns la Beauvais. La fel ca acum 4 ani, când am fost cu Iulian precum amorezii, era înghesuit şi mirositor…a grajd. Serios, mă așteptam să văd un cal, legat de căruță! Cum aşteptam acolo în coadă să trecem de control, rezist eu ce rezist şi spun printre alte comentarii. Miroase a grajd! Glumă mai bună nu am zis, se pare, în toată viaţa mea. Am făcut să râdă tot puhoiul de oameni, foşti colegi de cursă Wizzair.
Bon. Tres bon. Ieşit din aeroport, direcţie închirieri maşină. Un ins care vorbea doar limba lui ne-a dat maşina, cu alte condiții ca cele din contractul semnat în România (o să spun povestea la un moment dat), la km şi culoare. În fine, am ambalat negricioasa, cu AC ce e drept, şi am plecat la drum.
Prima zi – traseu Rouen, Caen, Bayeux, cazare Poilley(superbă, în episodul 3).
Prima oprire Rouen. Oraş splendid, citare de la bicu, am poposit în centrul oraşului, vizitat catedrala. Mare, frumoasă, răcoroasă, cu o istorie interesantă. Povestește, un pic mai jos, bunicul.
Ne-am dezmorţit un pic, plimbat în jurul catedralei, piața centrală. Trebuia să ne revenim, după avion și mers cu o mașina nouă, nărăvașă. Mergea iute tare. Am mâncat un pic şi la drum, din nou. Loli a făcut nani, a escaladat tot pe bancheta din spate, a amuşinat şi lins tot. Singurul loc neinteresant din maşină era (este și acasă) scaunul ei. Nu ştiu dacă să spun noroc sau sansă, am traversat Franţa şi Elveţia fără amendă. Loli refuză să stea în scaun. Any suggestion? Sunt aluat în spate, mi se urcă în cap, ar face orice numai să nu o pun în scaun, cu toate că umplu mașina de jucării și diverse lucruri cu care să alungăm plictisul.
De aici povestește bunicul/Aici a povestit prima dată – Episodul 1
Începutul călătoriei în…
Normandia, ținut cu un peisaj variat, intrat în istoria marilor conflagarații mondiale fiind gazdă a debarcării aliaților în 1944, al tapiseriilor celebre de la Bayeux, al unei înfloriri arhitecturale din epocile romană și gotică, care se manifestă în celebre abații (ex. Mont Saint-Michel), în admirabile catedrale (cea din Rouen), dar și al cidrului, calvadosului, al brânzeturilor sale prestigioase. Prima localitate din traseul stabilit era orasul Rouen, oraș muzeu, în același timp centru industrial și port. Eram bine informați, priorităti în obiectivele turistice, dar timpul presa, ne propusesem să ajungem la cazare, cotidian, pe la orele 19-20, iar media zilnică era de 200 km. Și decidenții erau în ordine – Loli, care hotăra, părinții și bicu, care, în anul debarcării din Normandia, avea exact vârsta nepoțelei, de acum -1 an.
Am început cu…Rouen
Catedrala Notre-Dame din Rouen – se numără printre cele mai frumoase realizări ale goticului francez. Reconstruită în mai multe rânduri din cauza unor incendii, în anul 1200 și 1514, a războiului de 100 de ani, a unui uragan, a Revolutiei, dar și urmare a unor obuze ce au lovit-o în 1944. Constructia romană datează din anul 1030, iar goticul se desăvârsește abia în 1145. Are dimensiuni de 144/136m, săgeata (flèche) la 151 m înălțime și are în interiorul său mormintele ducilor de Normandia, al lui Rollon, fondatorul ducatului, găzduind și inima lui Richard Inimă de Leu. Vitraliul este din sec. al XIII-lea.
Am admirat și Rue du Grand Horloge, en passant, se poate vedea și piața în care, în 1431, a fost arsă pe rug Ioana d’Arc, fecioara (la Pucelle) din Orleans. Astăzi este un mic muzeu, s-a ridicat în onoarea ei, o bisericuță, modernă. Se poate admira Palais de Justice și Jardin des Plantes. Scriitorii Pierre Corneille si Gustave Flaubert aparțin orașului Rouen.
Apoi CAEN – 20 siècles d’histoire, Abbaye aux Dames și Abbaye aux Hommes, bijuterii de artă romanică, Le Chateau Ducal. In sec. al XI–lea Guillaume le Conquérant, duc de Normandie, a făcut din Caen cea mai puternică cetate din epocă. Le Memorial-Musée de la Paix este una din atractiile Caen-ului. (Istoria zilei Z – o arhivă de filme)
BAYEUX – a fost primul oraș eliberat din Franța, în 7 iunie 1944. Operațiunea Overlord, cea mai mare bătălie din lumea occidentală (cum o numesc istoricii). Debarcarea din Normandia, 6 iunie 1944, 135.000 oameni și 20.000 vehicule este prezentată în cadrul unui muzeu, Musée Mémorial de la Bataille de Normandie, debarcarea aliaților pe cele 5 plaje, numite codificat Utah,Omaha, Gold, Juno și Sword reușind, dar.. cu ce pierderi. Mărturie sunt cimitirile cu eroi americani, britanici, canadieni, polonezi – 9385 morminte. Cimitirul La Cambe numără 21.160 morminte de nemți (unii aveau doar 16 ani!!!)
Am admirat…
Tapiseriile de Bayeux, broderii pe pânză, povestesc într-o executie uimitoare, cucerirea Angliei de către normanzi (1064-1066) și reusesc, în 58 de lucrări pe o lungime de 70 m, să prezinte 636 personaje, 202 cai și catâri, 505 animale diferite, 37 edificii și…49 copaci, oferind informații din sec.al XI-lea (de la1 iulie, ziua relicvelor, până la 14 iulie, ziua Dedicației. (trebuia să se termine cu încoronarea lui Wilhelm Cuceritorul, tema fiind triumful Binelui, Wilhelm, asupra Răului, regele Harold). Este un document de istorie cu referire la nave, arme, costume și moravurile din sec. al XI-lea. De reținut că Napoleon adusese această operă inestimabilă, la Luvru .Interesant este că Wilhelm (Guillaume) este încoronat rege în abația de Westminster ca rege al Angliei dar…duce de Normandia, având acest titlu, vasal al regelui Frantei. Dantela de Bayeux se produce și astăzi fiind foarte solicitată.
La Cathédrale de Bayeux a fost inaugurată în 1077. Cripta este din sec.al XI-lea, corpul central este din sec.al XIII-lea, frescele superbe fiind din sec. al XV-lea când s-a adăugat și turnul central.
Va continua. Următoarea voastră călătorie va trece din Normandia în Bretania.
Întreg serialul aici, rezumat pe episoade – Vacanta-cu-bebe-si-bunic-la-final-de-serial/
Pe unde am fost de-a lungul timpului cu copilul și ne-a plăcut, găsești aici.
3 comentarii