Să povestim în continuare aventura turistică cu Loli și bunic plecați din Bretania (Bains-sur-Oust și Nantes) și ajunși în La Rochelle-Ile de Ré, Bordeaux,Toulouse.
După Bains-sur-Oust am fost în fiecare zi pe alte drumuri, în fiecare seară în alt loc, vizitând, minunându-ne de cât de frumos este prin lume, și cum nu ne ajunge viața toată să o străbatem. Și, totodată, făcând o promisiune Lolitei să o readucem, să nu rămână doar fotografii în album cu locurile acestea și să aibă amintiri și când va fi mare.
La Rochelle si Ile de Ré au fost noua destinație în drum spre patria vinului francez, Bordeaux.
Insulele Ré, Oléron și Aix sunt ca un scut pentru La Rochelle complex portuar ce datează de pe la 1200.
La Rochelle
Este un frumos oraș port, din sec.XII, un centru important de iahting, gazdă și pentru Francofolies, festival de muzică pop.
O istorie zbuciumată. Este fondat în sec. X, fiind centru protestant cu statut de oraș liber care, adoptând ideile Reformei, amenința politica de unificare a lui Richelieu. Sub Louis XIII, în 1625, protestanții ocupă insula (Regele Angliei îi susținea pe Hughenoți). Ducele de Buckingham reusește să debarce în insula Ré ajutat de 100 de vase și 6000 de oameni.Trupele regale franceze sunt avertizate de un înnotător. Blocada este forțată noaptea de către 1000 de oameni în 35 de bărci asigurându-se astfel aprovizionarea soldaților din Saint Martin. Cardinalul Richelieu conduce asediul care dispunea de o linie de fortificații de 12 km, și, după 15 luni, orașul se predă. Ducele pierde 5000 de oameni și îsi asumă înfrângerea. Louis XIV transformă insula într-o cetate inexpugnabilă. La Citadella -14 km de metereze este și închisoare găzduind prizonieri celebri în drum spre ocnă: Dreyfus si Henri Charrière, celebrul Papillon ce reușește să și evadeze. Informația era bogată dar, fiind constrânși de programul propus și orar, am revizuit obiectivele.
Un pod, considerat cel mai lung din Europa, aproape 3 km (din bolțari),15m lățime, cu o medie de 16.000 de vehicule/zi in sezon, construcția a fost realizată în 23 de luni, face legătura între continent și Insula Ré cu căsuțe pitorești, mici si albe și un port de pescari, Saint Martin de Ré, protejat de ziduri de apărare. Pot fi admirate multe păsări.
Pe noi ne interesa renumitul acvariu privat, început timid acum câtiva ani și extins extrem de frumos și cu foarte mare dăruire. Cum timpul nu ne-a fost prieten, de obicei nu este când pleci la drum și vrei să vezi tot, am renunțat la vizitarea Inslulei Ré.
ACVARIUL din La Rochelle – o afacere de familie, unul dintre cele mai mari din Europa ne-a atras prin cele 78 acvarii din care se compune și un număr de 12.000 animale marine. Comentariul îl primești în căști, funcție de limba aleasă. După o intrare printr-un tunel cu meduze fosforescente, poți admira specii din Atlantic, Mediterana, regiunea Indo-Pacifică. In sala Caraibe pot fi văzute caracatițe, rechini, broaște țestoase uriașe, un spectacol frumos. Un pod suspendat te conduce la o seră cu vegetație luxuriantă. Acvariul descrie o fărâmă din mirifica lume a adâncurilor. Dacă nu apuci să vezi oceanul, să cobori printre animalele marine, atunci un astfel de tur, printr-un acvariu bine construit și gândit, îți poate liniști, cumva, setea de a căuta printre valuri, prin masa apei sărate, minunatele vietăți.
Loli, clar se va întoarce, cu noi sau singură, în La Rochelle, deoarece a dormit pe parcursul întregii vizite. Apa, sunetul de fundal au obosit-o după primele trei camere și hop la mama în brațe și aghioase….zzzzz 🙂
Mai departe…. continuăm cu episodul 6
Bordeaux
“Luați VERSAILLES, adăugați-i ANVERS si veți avea BORDEAUX” spunea Victor Hugo ținând cont de dezvoltarea constructiilor în sec. al XVIII-lea si importanța fluviului ”. (Garonne)
Am intrat în patria vinului francez cu dorința de a vedea celebrul monument ridicat în memoria Girondinilor, Catedrala Saint – André, a vizita Palatul Rohan, dar și a bea în fapt de seară, o sticlă de vin Bordeaux ”de la mama lui ”.
Monumentul omagiază pe cei 22 responsabili din Bordeaux care, de tendință federalistă, sunt acuzați de către Montagnarzi că ar fi conspirat împotriva unitătii și indivizibilității Republicii și sunt executați de către Iacobinii din Paris. Este compus din 34 sculpturi ce trebuiau să fie topite de către nemți. Una din scene: cai-reptile sau pesti, personaje alegorice aruncă în prăpastie minciuna,viciul și ignoranța. Altă scenă,Triumful Concordiei, muncitorul și burghezul, copii în două grupuri, Pacea și Fraternitatea încurajează comerțul, iar Prosperitatea, Artele.Tatăl, mama și copilul reprezentând familia, întregesc ansamblul sculptural. Coloana are 43 m iar statuia de 11 m ,femeia pasăre, bronz-Republica triumfătoare simbolizează geniul libertătii rupându-și lanțurile. Cocoșul galic este încadrat de doua siluete feminine: Elocința și Istoria.
Piața Quinconces – se întinde pe o suprafață de 12 ha (380/400 m) fiind cea mai mare piață din Europa. Statuile în marmură ale lui Montaigne în robă si Montesquieu, magistrat, presedinte al Parlamentului, omagiază pe cei doi celebri gânditori, eseist și respectiv scriitor-filozof. În această piață imensă, opus monumentului Girondinilor se află două coloane impunătoare de 21m numite coloane rostrale având ca o mărturie a victoriilor navale, pintenii, ciocurile de la prova vaselor capturate.
Primăria orașului s-a instalat în fostul Palat Rohan (un palat Rohan se gaseste și la Strasbourg)ce datează din 1771. Initial, palat arhiepiscopal, devenit sediu al tribunalului revolutionar în 1791, ulterior hotel al prefecturii, dar și palat imperial al lui Napoleon în 1808 și castel regal al lui Louis XVIII în 1815. De180 de ani, din 1835, este primăria orașului Bordeaux, un edificiu în stil neoclasic monumental și echilibrat.
Saloanele au lambriuri stil Louis XVI cu motive vegetale. Eugen Delacroix, viitorul pictor celebru, fiu oficial al prefectului, copil fiind și privind restaurările își descoperă vocația. Palatul este înconjurat de grădini în stil englezesc, două aripi ale clădirii adăpostind Muzeul de Arte Frumoase.
Catedrala Saint-André si turnul Pey-Berland formează un tot de mare atracție și unicitate.
Datează din sec. XII dar lucrările se succed până in anii 1500. Turnul, separat de catedrală are faimosul clopot de 8 tone, iar în vârful acestuia se află din 1863 statuia aurită de 6m a Fecioarei cu pruncul accesul fiind posibil prin urcarea celor 233 trepte ale scării.
Cu Piața Bursei, numită și Piața regală care pune în valoare clădiri impunătoare, orașul Bordeaux se eliberează de cadrul medieval închis între ziduri. Orașul fortăreață este deschis din 1720. Statuia ecvestră a lui Louis XV este înlocuită cu cea a lui Napoleon, iar aceasta, ulterior cu Fântâna celor 3 Grații în 1869, care împodobeste faimoasa Oglindă de Apă. Suprafața de 130m/42m acoperită cu dale de granit. Pavajul este acoperit de 2 cm de apă instalatia având un ciclu de 15 min., coordonat de un calculator. Piața este transformată într-o oglindă uriașă în care se relectă clădiri monumentale. Apa este recuperată și tratată, fiind asigurate condițiile de igienă. Efectul vizual este uimitor, captivant atât în zilele frumoase cât și în feeria care se creează noaptea. Oglinda de apă este mărginită de Grădina luminilor unde bogăția floricolă se exprimă în diversitate. 33.000 de plante într-o grădină ecologică care invită la plimbări pe malul fluviului Garonne, la descoperirea porumbeilor de către turista noastră de 1 an.
Urmează Toulouse, Carcassonne, Montpellier, Avignon, Lyon…stay tuned.
Va urma. Întreg serialul aici, rezumat pe episoade – Vacanta-cu-bebe-si-bunic-la-final-de-serial/
Pe unde am fost de-a lungul timpului cu copilul și ne-a plăcut, găsești aici.
3 comentarii