Am avut încă ceva de spus pentru episodul 6. Bunicul și-a amintit detalii, cu istorie interesantă, și-a amintit de rugăciunea automobilistului, pe care a tradus-o frumos, adaptat sensibil. Chiar că merită reținută, spusă sau murmurată atunci când pleci la drum lung.

Prin urmare, iată ce restanțe aveam la ep. 6 și prin glasul (scrisul) bunicului continuăm:

Restanţe episodul 6

Renumite în Bordeaux, Piața Comediei și Grand Théatre te atrag irezistibil prin fațade impunătoare. Pe frontonul celebrului teatru se află statuile a 9 muze si 3 zeițe (Euterpe,Venus, Melpomena,Thalia, Minerva,Clio)

DSC_0487
Grand Théatre. Cele 12 statui sunt față în față, două câte două, într-un dialog continuu.

O biserică cu o arhitectură aparte este Notre – Dame, biserică construită pe locul unei mânăstiri dominicane din sec.XIII, care fusese dărâmată de Louis XIV  în 1675 în scopul extinderii unei fotărețe, Castelul Trompette. Din noua mânăstire pe care Dominicanii o termină în 1707, nu a rămas decât Notre-Dame.

DSC_0494

În Revoluție devine Templul Rațiunii, apoi al Ființei supreme, iar în 1803, biserica parohială Notre-Dame. Fațada este o capodoperă a stilului baroc în Franța. (Bazorelief cu apariția Fecioarei Maria, sfântul Dominic, medalioane cu papi și episcopi dominicani). Un superb stil baroc pur francez, artă a feroneriei bordeleze. Este și o capodoperă de stereotomie (știința tăierii pietrei) bogat decorată la interior cu picturi reprezentând viața Fecioarei Maria, cei patru evangheliști.

DSC_0491 DSC_0493 DSC_0492

Vinul este ancorat în istoria orașului Bordeaux de 2000 de ani, asigurând prosperitatea economiei locale cu 110.000 ha de vii, vinurile sale fiind renumite, de prestigiu, o carte de vizită unanim recunoscută. L’oenothèque este vinoteca din 1905, ce se observă  în vecinătatea bisericii.

DSC_0489
L’oenothèque
DSC_0486
Restaurante cu pivnițe, înscrisuri  cu “Les grands vins français” pe fațadele clădirilor, terase peste tot și bună dispoziție.

Orașul este străbătut de tramvaie – tren (111 stații la un traseu de 60 km și 282000 călători pe zi).

DSC_0502

Turistii pot face turul orașului într-o oră, cu trenulețul.

Aventura noastră turistică ajunsă cam la jumătate, urmează o nouă etapă și anume Toulouse-Carcassonne-Montpellier-Avignon-Lyon și găsim de cuviință să vă împărtășim textul unei rugăciuni a automobilistului pe care am descoperit-o în traseu dorindu-vă, într-o bună zi, să vă folosească (în versiune românească):

Rugăciunea automobilistului

Doamne,
Dă-mi o mână sigură si un ochi vigilent,

ca să nu rănesc pe nimeni când trec.

Doamne,
Ne-ai dat viață și Te rog ca nici un act făcut de mine

să nu-mi ia, sau să-mi strice acest dar ce-l am de la Tine.

Doamne,
Apără-i de toate relele, de foc si de calamități, pe cei care mă însoțesc.
Doamne,
Învață-mă să mă folosesc de mașină pentru nevoile mele, fără să le nesocotesc pe ale altora, și să nu disprețuiesc, din plăcere pentru viteză, frumusețea lumii pe care ai creat-o, ca să pot astfel, cu bucurie si politețe,să-mi urmez drumul.

 Amin

De aici episodul 7

Temerarul nostru cvartet, Loli și ai ei părinți și bunic, cam la jumătatea aventurii lor franțuzești, ajung la TOULOUSE, orașul roz (apeletiv datorat cărămidei), centru cosmopolit, de cercetare în industria aeronautică, al 2-lea oraș studențesc al Franței (Învățământ universitar din anul 1229).

DSC_0528
Piața Toulouse

Central, Place du Capitole, o piață de 2 ha cu o parcare subterană de 1000 de locuri, dominată de celebra constructie a Capitoliului, o capodoperă neoclasică, sediu al Primăriei dar și al Teatrului. Aici, în 1190, les  capitouls, consilierii magistrați, instalaseră puterea municipală. Fațada, cu 8 coloane de marmură și statui, simbolizează pe cei opt capituli ale căror blazoane ornează cu generozitate balcoanele. Donjonul este turnul care din 1525 adăpostește arhivele!

DSC_0529
sediul Primăriei dar și al Teatrului

 

Le Grand Escalier

DSC_0573 DSC_0570 DSC_0583

Le Grand Escalier conduce la Sala Iluștrilor – 60m, cu 15 tablouri și 12 busturi (astăzi, recepții speciale și oficierea de căsătorii)

DSC_0578
Sala Iluștrilor – privire tavan
DSC_0579
Sala Iluștrilor – imagine de ansamblu sală

Sala Gervais, după numele pictorului, este decorată de picturi impresionante, alegorii pe tema iubirii la 20, 40 și 60 de ani.

DSC_0574
Sala Gervais

 Plafonul este o compoziție în care figura centrală, Eros, este înconjurat de cele 4 nimfe: Grația, Puritatea, Inocența și Fidelitatea.

DSC_0581
Sala Gervais – plafonul
DSC_0583
Uite Loli…câte desene!

DSC_0582

În Toulouse se află și cea mai mare biserică romanică din Europa (fresce, tapiserii, capiteluri), Bazilica Saint Sernin (115m/60m), renumită pentru pelerinajele sale și cultul relicvelor (cea mai importantă din Franța). Este un sanctuar menit să adăpostească relicvele sfântului Saturnin, primul episcop al orașului Toulouse, martirizat în anul 205. La subsol este un tezaur din sec. XI.  

DSC_0541
DSC_0535 DSC_0542

 

DSC_0577
DSC_0550
DSC_0544
DSC_0546
DSC_0548DSC_0553

Un panou stradal, aparținând bisericii, ne-a atras atenția: DSC_0537

Preferăm să vă vorbim de credință, de speranță și iubire. Dar trebuie să vorbim si de bani. Numai donația Dv. întreține biserica. 

Toulouse înseamnă si colecția de sculpturi adunate la Musée des Augustins, Eglise des Jacobins dar și Cité d’Espace, Espace d’Art Moderne et Contemporain dar timpul presa și le-am mai pasat..malheureusement...

O pauză în traseu spre Carcassonne: Mazamet.  

DSC_0600

Aventura noastră continuă cu impresionanta cetate medievală fortificată CARCASSONNE, care datează din perioada galo-romană.(52 turnuri,un castel din 1130, o bazilică, Saint-Nazaire) O suprafață de 11 ha și 3 km de metereze, 4 porți și cu un sistem de apărare unic (2600 ani de istorie și 1000 de ani de arhitectură militară).

DSC_0612
Stradal, comori dulci, într-o prezentare originală

DSC_0607

Am avut șansa unui micro-concert unic, ținut în bazilică.

DSC_0620DSC_0617

Am coborât o străduță mică, turistică, cu surprize dar și cu mici capcane, pavată cu granit unde am avut parte de o nedorită cascadorie.

Cine se ține de cascadorii? Eu și Loli am făcut cascadoria. Am alunecat pe trepte cu copilul de gât. Un genunghi julit, un cucui foarte mic la Loli (doar ce a atins pământul cu capul, dar am murit și înviat atunci de spaimă) și un drum la urgențe. În Franța, exact ca la noi, mori completând hârtii și asteptând medicul să te consulte, la urgențe, ca să fie clar.

Dar, tout est bien qui finit bien. 

Mulțumindu-i lui Doamne-Doamne pentru că ne-a ajutat, en route vers…MONTPELLIER! (localitatea cea mai sudică a periplului nostru francez)

DSC_0636

Ridicat în sec.X, orașul ce are o școală si Universitate de reputație, te primește cu a sa nu mai puțin renumită Place de la Comédie, în care Opera si statuia Cele trei grații te invită să le admiri.

DSC_0637

Grădini geometrice, sec.XVII, arhitectură deosebită, Musée Fabre (artă modernă) și Jardin des Plantes, una dintre cele mai vechi din Europa.

Ps. Tată, soț, dar și fiu, Iulian, programatorul nostru continuă să fie la butoane (traseu dar și aparatul foto), bien sur…mai puțin în poze.

Va urma. Întreg serialul aici, rezumat pe episoade – Vacanta-cu-bebe-si-bunic-la-final-de-serial/

Pe unde am fost de-a lungul timpului cu copilul și ne-a plăcut, găsești aici.