Vacanța cu bebe și bunic continuă. Deși Rennes este capitala Bretaniei (chef-lieu département), Nantes este considerat cel mai mare oraș breton, aparținând de Basse-Bretagne. Este miză a luptelor între Nominoe și Franci, ales capitală de ducat cunoscut pentru comerțul maritim dar care capătă un rang aparte în sec.al XV-lea în timpul lui Francisc II.

În Nantes ne propusesem câteva obiective și o vizită la redactia revistei Nouvelles de Roumanie al cărei cititor fidel este bunicul, grație prietenilor din Bains sur Oust.

Un punct de atracție este la Galerie des Machines de l’ Ile care impresionează prin ingeniozitatea celor ce au realizat Le Grand Elephant – 12 m înălțime, 8 m lățime, 21 m lungime, 48 tone de oțel și lemn de Virginia, un motor de 450 cai și o viteză de deplasare de 3km/oră, o adevărată arhitectură în mișcare, cum i se spune, și a cărei funcționare cu 50 de turiști în spate este posibilă și datorită celor 62 de cricuri (46 hidraulice, 6 pneumatice și 10 cu gaz). De asemenea, o furnică uriașă este pusă în mișcare de 5 persoane care acționează picioarele, capul și mandibulele). În afară de prezența unui bâtlan de 8m, mai trebuie amintit și Caruselul Lumii Marine, un acvariu mecanic de 25 m înălțime/22 m diametru cu un crab urias, calamar cu propulsie, peștele pirat, pești zburători, meduze, valuri mecanice, dar și un batiscaf.

Obiective de vizitat în Nantes

Prima dată a fost despre …chemarea științelor naturii

„Speranța ne face să dorim ca această frumoasă colecție să nu fie doar un obiect de lux și de un amuzament fără rost ci un izvor fecund de instrucție și de descoperiri folositoare pentru tinerii nostri concetățeni”‘ – Sunt cuvintele exprimate de François – René Dubuisson, director și fondator al Muzeului, în timpul discursului pronunțat la data de 15 august 1810 (astăzi se împlinesc …205 ani !!!) la deschiderea publică a Muzeului de Istorie Naturală a Orașului Nantes.

Am constatat  că Muzeul de Istorie Naturală are colecții ce acoperă toate domeniile istoriei naturale. La parter galeria Stiințelor Pământului prezintă domeniile: mineralogie, geologie, paleontologie și preistorie. Etajul I cuprinde clasificarea filogenetică a vertebratelor și, printre exemplare deosebite, un schelet de balenă de 18 m, a unui mascul tânăr de 35 tone care fusese lovit de o navă. Menționez de asemenea, o moluscă uriașă, tridacne, o scoică care ajunge la 1,40m. și 250 kg. Un exemplar de Latimeria pescuit la o adâncime de150 m, de 1,32 m și 33,8 kg. Colecția de botanică are 200.000 planșe de ierbar. A fost o vizită interesantă, cu toată atenția și solicitudinea față de noi, auzind că venim din România, și lucrând chiar în domeniu, la Muzeul Antipa, care firesc, le era cunoscut. :))))

DSC_0407
Ce o fi, Loli? Imagini Muzeu
DSC_0408
Suntem mici și nesemficicativi – vrea să spună bunicul
DSC_0409
Wow, mami, o balenă…
Castelul  Ducilor de Bretania, aflat în cartierul medieval din Nantes, este reședința ducilor de Bretania, sec. XIII-XV, modificat și întărit din 1466 de către ducele François II care dorea să aibă garanția independenței față de Louis XI. Ana de Bretania, fiica lui François II, de două ori regină a Franței, înfrumusețează castelul resedință, palat guvernamental, unde aveau loc festivități și turniruri.

Este una din bijuteriile patrimoniului nantez care a fost rând pe rând reședință a ducilor, fortăreață dar și închisoare regală, cazarmă, chiar. Arhitectural, castelul cu cele 7 turnuri (dintre care turnul Coroanei de aur cu lucarne monumentale) este o joncțiune între goticul flamboaiant și renașterea italiană. Cele 32 de încăperi ale castelului găzduiesc Muzeul de Istorie din Nantes.

DSC_0433
Intrarea castelul Ducilor
Catedrala Saint-Pierre-et-Saint-Paul este, de asemenea, un obiectiv turistic important al orașului Nantes. Intrând în catedrală prin..criptele sale, te întâmpină o capodoperă de sculptură: mormântul lui François II, sec.al XVI-lea, lucrare din marmoră de Carara, comandată de Ana de Bretania, pentru a primi osemintele părinților săi, François II si Marguerite de Foix, a doua soție a ultimului duce de Bretania. Sunt de admirat statuile celor 4 virtuți cardinale: Dreptatea, Forța morală, Prudența și Cumpătarea.
DSC_0435
imagine intrare
DSC_0420
mormântul lui François II

Este de menționat că la data de 13 aprilie 1598, în această catedrală a fost semnat Edictul de Nantes de către Henri IV prin care se acorda egalitate catolicilor și protestanților; se recunoșteau protestanților privilegii, inclusiv o organizare politică.(Edictul, în 92 articole, pe linia celor aparținând Catherinei de Medici, erau primele din Europa, despre toleranță dar, după 87 de ani este revocat de Louis XIV (execuția inutilă și exodul către Anglia, Olanda și Germania a valorilor umane și stiințifice)

Nu puteam „să plecăm” din Nantes și Bretania, fără să amintim de Palatul Dobrée pe care Thomas Dobrée  l-a construit pentru a găzdui colecția sa de 10.000 obiecte de artă. (Pe un turn, sub un dragon de bronz care se cațără spre o inimă rosie, este înscrisă deviza sa: nesigurața mă devorează. Palatul Dobrée, în stil neo-gotic, sec.XIX- prezintă o colectie de artă, țesături, mobilier și manuscrise. – șiiii de Cartierul Greslin cu superbe case în stil neoclasic, galerii comerciale în stil belle époque si cafenele art nouveau.

Va urma. Întreg serialul aici, rezumat pe episoade – Vacanta-cu-bebe-si-bunic-la-final-de-serial/

Pe unde am fost de-a lungul timpului cu copilul și ne-a plăcut, găsești aici.