Până acum ceva vreme valorile familiei nu erau definite prin acest termen. Ideea valorilor unei familii se traducea prin reguli, comportamente, tradiții și credințe. Însemnau ce înseamnă azi valorile, de altfel. Orice familie are valorile ei. Cum facem transferul către copii este esențial.

Discuția despre valori, cu mai multe cuvinte, o avem după 3-4 ani sau mult mai târziu. Până să definim terminologic valorile familiei, le modelăm cu intenție, dar și fără. Pentru că unele sunt crescute cu noi, nu e nevoi să fim atenți. Modelarea valorilor familiei este esențială în primii ani.

Cele două povești (un fel de basme moderne) sunt Povestea regelui care avea prea mult din toate, Povestea băiețelului care trăia pe Lună, autor Maria Papayanni, ilustrator Elfie Lada.

Povestea regelui care avea prea mult din toate

Exact cum spune titlul. Regele avea de toate, prea mult din toate. La un moment dat a apărut și teama că poate pierde totul. Astfel valorile lui personale și materiale au devenit povara lui. Acest lucru s-a simțit și asupra regatului. Regatul a devenit închisoare, un loc trist, în care oamenii nu aveau voie să se privească în ochi.

O minunată ilustrație pentru povara morală și fizică

Lucrurile nu prosperă dacă îți este frică că poți pierde tot. Frica paralizează și în loc să faci ceva să previi pierderile viitoare, te cramponezi pe păstrarea lor în prezent. Aceasta este capcana în care majoritatea cădem, trăim. În loc să învățăm lecția evoluției, îmbunătățirii, ne pierdem în detalii.

Ce a observat fata mea în timpul lecturii este că regele nu a cerut ajutor. Toată isteria lui a pornit de la niște vise urâte, pe care nu le-a povestit nimănui. Regele nu a cerut ajutor și asta l-a costat mult. Putea să primească ajutor, pentru că ai lui au chemat medici, înțelepți care să îl vadă și să îl ajute să depășească momentul, dar regele nu a vrut să-i primească.

Refuzul ajutorului

Iată alt subiect inserat ușor de autor – nevoia de ajutor, de încredere, conectare într-o familie. De ce să ceară ajutor.?.. a întrebat fata mea.

”Ce nu știa el însă, era că atunci când bucuria și durerea sunt împărtășite, durerea scade, iar bucuria crește.”

Povestea nu se termină trist, deși regele va fi răpus de propria povară ”fiindcă prea mult din toate a fost prea mult pentru un singur om”. Copiii regelui vor folosi restul averii regelui ca să readucă la viață împărăția în care ”oamenii se privesc în ochi și își împart pâinea unii cu alții”.  Ceva despre umanitate, generozitate, dar cu alte cuvinte, nu?

Reconstruirea împărăției – vedeți cărțile în sol, printre rădăcini?

Povestea băiețelului care trăia pe lună. 

Lumi, băiatul de pe Lună, era foarte încrezător în strălucirea lui și nu simțea nevoia vreunui prieten. Era convins că nu are nevoie de nimeni. Mama sa îl încurajează să se joace cu stelele, dar el preferă să stea ”singur-singurel”.

Ajuns pe Pământ, după decizia pripită de a se ține după o rază de soare, și-a dat seama că tot ceea ce știa despre Pământ nu avea să îl ajute să se întoarcă. Dar întâlnește un licurici special, care îl va ajuta să descopere drumul spre casă pentru că prietenii vin în pereche. Trebuie întotdeauna să fie măcar 2.

Călătoria pe o rază de soare

Valoarea prieteniei o învățăm pe măsură ce creștem. Cel mai des ea răzbate în clipele grele și abia atunci începem să o prețuim.

Ființe fantastice. Loli nu a întrebat dacă există copii pe lună, pare ceva ce nu e rupt din realitate pentru ea, dar a întrebat de ce arată așa licuriciul. A trebuit să căutăm poze reale cu licuricii să vorbim despre ei, ce sunt de fapt.

Fiecare poveste are ceva aparte. Prieteniile nu sunt obișnuite, indivizii provin din medii diferite. Tind să cred că aici autoarea a vrut să sublinieze ceva. Oare ce? Indiferent cine ești, ce ești, din ce lume vii prietenia este contagioasă.

Cele două lumi

Personajele cărții compun ceva, vă las pe voi să descoperiți ce.

Cărțile le găsiți la Editura Cartemmaaici, vârsta recomandată 7-10 ani. Dacă vreți să dezvoltați subiectele pornite pe marginea cărților de mai sus, să purtați discuții și mai ample pe tema prieteniei, valorilor personale atunci puteți să alegeți pachetul educațional din link, deoarece cele două vin la pachet cu încă 2 cărți excepționale despre care v-am povestit deja, iată link -ul aici.

Spor la citit!

Dacă vrei să vezi ce alte cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Pentru noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog