Când a venit cartea – Zile de Crăciun. Gânduri pentru sărbători – am fost așa curioasă că am deschis coletul fără să aștept mândra. Și (știu că mulți vor înțelege ce spun aici) cartea mirosea minunat!

Am adulmecat la ea mult, nu pentru că aduce a miros de Crăciun, ci a miros din acela de tipar, de carte nouă. Cred că orice carte nouă vine cu miros de bucurie, nostalgie, timp petrecut cu tine în tihnă, pe care doar o carte bună ți-l inspiră.

Uite așa am citit eu fără Loli, cu cântece de Crăciun. Ce bine mi-a făcut! Îmi venea să decorez casa de Crăciun, doar că e început de noiembrie. Aș putea începe, nu?

Am pornit muzica și m-am pus pe lectură. Chiar sugerez să încercați un cadru muzical Christmassy pentru citit cartea în familie.

Zile de Crăciun – Gânduri pentru sărbători

Este scrisă de M.H. Clark, Jessica Phoenix, cuprinde o colecție de gânduri care să ne însoțească în fiecare zi până la Crăciun. Exact așa începe, cu o legendă a lucrurilor pe care le vom citi, cu o mică sugestie pentru a găsi atmosfera potrivită. Fiecare gând are pe lângă explicații și un mic imbold, un hint blând spre reflecție.

Așadar,

  • Poți citi câte o pagină în fiecare zi, de la 1 decembrie până la Crăciun, ca pe un calendar de advent sau poți alege gândul potrivit pentru momentul zilei.
  • Poți citi înainte de masă, când te trezești, la un ceai în timpul zilei sau la sfârșitul unei zile aglomerate. În acest fel găsești propriul mod de te conecta cu aceste cugetări și de a-ți reaminti ce înseamnă Crăciunul pentru tine și de a transmite copilului valorile familiei legate de Crăciun și nu numai.

Cugetările sunt frumos scrise, fără cuvinte pompoase. Pentru copiii mai mari, însă nu doar pentru ei, dacă dorești ca sărbătoarea Crăciunului să nu fie doar despre venirea lui Moș Crăciun (care nu vine fizic, în realitate) ai mesajele potrivite pentru a face acest lucru.

Pe mine povestea Crăciunului doar cu cadourile care vin de la Moșul (în special pentru cumințenie) mi-a adus spre finalul copilăriei un sentiment de dezamăgire. Pentru mulți dintre noi, nu? Și puf, magia, încrederea în magia aia atotputernică s-a dus. Mi-a plăcut Crăciunul în continuare, nu m-am supărat așa tare ca să nu-mi doresc să vină perioada asta a anului, ideea e că magia se poate construi diferit pentru cei mici. Corect, solid, cu așteptări realiste despre ce poate fi sau nu magic. Doar viața, clipele pe care le trăim, așa cum sunt, sunt magice tot timpul, nu doar de Crăciun.

Mesajele cărții

Pun doar câteva mesaje:

  • Speranță, Spirit, Credință, Generozitate, Minune, Mulțumire, Bunătate, Pace, Tradiție, Familie, Iubire, Magie, Recunoștință, Conectare, Sărbătoare

Chiar zilele trecute scriam despre valori, despre ce a învățat soțul meu la un eveniment dedicat taților care avea în tema generală și capitolul valori, cum creștem copiii în spiritul valorilor noastre. Dacă nu ați putut defini vreodată valorile voastre, atunci să știți că suntem salvați – în carte le găsești și poți porni conversații simple pe temă, plus un mic mesaj practic pe care îl poți pune în aplicare cu copilul.

Coperțile și filele de început au un design foarte frumos, vizual îți aduc liniștea necesară parcurgerii mesajelor.
Loli a fost curiosă și intrigată de carte, am citit un pic la ceas de seară, la lanternă. A studiat desenele, l-a căutat pe Moș Crăciun în carte și a spus că o să citim mai mult când ninge.
Fiecare pagină are un desen frumos construit în concordanță cu mesajul. Detaliile vă vor face să mângâiați paginile. Trust me!

Pentru Loli mă gândesc să fac un Calendar de Advent cu fiecare mesaj, și să ne folosim de tips-urile din carte să facem lucruri. Adevărul este că anul trecut, am stat un pic să ne gândim la activitățile pe care să le facem pentru calendarul nostru DIY. Iată-l aici, puteți să preluați ideea, e tare simpatică și să vă ghidați după mesajele din carte.

Calendarul nostru de Crăciun de anul trecut. Cred că voi refolosi plicurile pentru noile mesaje.
Greu de predat lecția recunoștinței copiilor, nu? Mai ales când în pachet nu e jucăria pe care și-o dorește. Dar nu despre asta e Crăciunul și recunoștința, în general. Alegeți ziua în care face scrisoarea pentru Moșu și vorbiți despre recunoștință.
Să ne amintim să ne auzim, simțim unii pe alții.
Copiilor le plac poveștile de când eram noi mici. Doar și părinții au fost copii cândva. Să ai noi tradiții cu copiii tăi = amintiri!
Pregătiți povestea cu magia, da?
Magia nu se termină de Sărbători, pregătiți terenul pentru anul următor!

Cum sunteți până aici? Nerăbdători să vină decembrie?

Cartea Zile de Crăciun a apărut recent la Editura Cartemma, aici o găsiți –  https://www.cartemma.ro/carti-pentru-copii/zile-de-craciun.html

Spor la citit!

Dacă vrei să vezi ce alte cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Pentru noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog.