Titlul sună pompos, știu, dar nu durează mult să citiți acest post. Despre ziua de azi se vor spune multe, s-au spus multe deja și pe toate canalele de comunicare până la această oră. Și este foarte bine.
Omagiem de Ziua Culturii Naționale pe toți creatorii de frumos, din toate timpurile, cultura română înscriindu-se în „concertul internațional” al culturii Universale cu OAMENI DE CULTURĂ GENIALI, cărora le purtăm o veșnică recunoștință.
Indiferent de omagiul pe care îl aducem într-o zi pentru ceva, pentru cineva, ce mi se pare mie important de menționat pe lângă tot ce înseamnă ziua de azi, este cum facem noi transferul între generații.
Bunicii Lolitei sunt mari admiratori ai operei marelui Eminescu și implicați în tot ce înseamnă cultură. Cu ajutorul lor, am selectat azi, câteva rânduri de-ale poetului, pentru mândra nepoată, să-i fie la îndemână pentru când va fi mai mare deoarece …”Poezia este trandafirul ce crește în potir de aur, sufletul frumos.”
Așadar, Mihai Eminescu – simbol național, unic, inegalabil, întotdeauna a fost în căutarea absolutului prin forța gândului.
Gândirea sa profundă, genialitatea, spiritul său viu au născut nestemate.
Iată câteva dintre acestea:
  •   „Geniul?  A doua creațiune a lumei prin artă”

  •    „Fără cultul trecutului nu există iubire de țară!”

  •    „Educațiunea e cultura caracterului, cultura e educațiunea minții!”

  •    „E matematic sigur că tot ce se face, fără o dezvoltare paralelă a culturii, în zadar se face, că orice progres real se operează nu în afară, ci înlăuntrul oamenilor.”

  •     „Artele și literatura frumoasă trebuie să fie oglinzi de aur ale realității în care se mișcă poporul, o coardă nouă originală, proprie, pe bina cea mare a lumii.” (bina = construcția)

  • „Nivelul culturii generale a nației nu-l poate ridica nimeni cu umărul – timpul și munca umplu neajunsurile.”

  • „Trecut și viitor sunt în sufletul meu ca pădure într-un sâmbure de ghindă, și infinitul asemene, ca reflectarea cerului înstelat într-un strop de rouă.”

         „Ce e poezia? Înger palid cu priviri curate,
          Voluptos joc, cu icoane și cu glasuri tremurate,
          Straiu de purpură și aur peste țărâna cea grea.”
Prin cultură devenim liberi, evoluăm, ne îmbogățim cunoașterea, devenim mai buni și mai frumoși.
În încheiere, încă o bucățică din zestrele fetei mele, acest jurnal al nostru presărat cu soiuri de gânduri și emoții – Un soi de blog –  a fost inclus în cel mai recent articol al editurii internaționale Twinkl dedicat celor mai bune bloguri pentru profesori și părinți din România.